A komcsik luxusnyugdíját védelmező Kövér kiskirálykodása ügyében cikkünk alján a Facebookon keresztül megjelenő néhány kommentárra írt választ Novák Előd, alább közöljük.
Mivel a Facebookot még nem használom, itt szeretnék reagálni arra a néhány olvasói véleményre, miszerint be kellett volna tartanom a felszólalási szabályokat. Valójában épp csak Kövér László hágta át a Házszabályt, háromszorosan.
Mint az alábbi videón 1:28-tól látszik, bár a házelnök észrevette jelentkezésemet, nem reagált rá (szabálytalan), elrendelt egy másik szavazást is. Miután azonban kitartottam, mégis szót adott, mikrofonomat bekapcsolva, bár - szabálytalanul - megszabta, hogyan fejezzem ki magam (csak egyszavas, igen vagy nem válaszra adva lehetőséget). Ennél már csak az volt durvább, amikor Latorcai János egyszer egy lázári felszólítás után így adott szót: "Köszönöm szépen, frakcióvezető úr. Novák Előd képviselő úrnak adok szót bocsánatkérésre. (Derültség.)" Persze nem hagytam szó nélkül azt a már röhejes ülésvezetést sem.
A Házszabály 60. § (3) bekezdése szerint: "Ha a kézfelemeléssel történő szavazás eredménye felől kétség merül fel, bármely képviselő kérésére a szavazást szavazatszámláló gép alkalmazásával meg kell ismételni." A napirend-kiegészítés szavazásakor a pontos eredmény felől (pl. hogy akadt-e fideszes képviselő, aki kiállt Biszku Béla és kommunista bűntársai ma is biztosított luxusnyugdíja mellett) kétség merülhetett fel bennem. Ezt pedig ügyrendi hozzászólásban kell jelezni, azonnal. (Hogyan is lehetne másként, nyújtsak be írásos kérvényt egy épp elfogadásra kerülő napirendhez utólag?) Ahogy tette azt pl. korábban egy másik esetben az MSZP is, ügyrendi felszólalásban. És ahogy tettem én is korábban egy fideszes házalelnök ülésvezetése alatt, persze a szocialisták előbbi, technokrata hozzászólásával szemben kicsit érthetőbben fejeztem ki magam, és indokoltam, ahogy erre a Házszabály is lehetőséget biztosít: "52. § (1) A napirendet vagy a tárgyalt napirendi pontot érintően bármelyik képviselő, bármikor, egy percben ügyrendi javaslatot tehet, amelyet két percben indokolhat."
Tegnap azonban már nem fejthettem ki, hogy miért érdekel a szavazás pontos eredménye. Harmadik szabálytalanságként figyelmeztetés nélkül megvonta a szót, holott a Házszabály 54. §-a szigorú feltételeket ír elő erre az esetre, elvileg Kövér számára is.
Novák Előd,
a Jobbik képviselője
Korábban írtuk:
Vita nélkül: Kövér elhallgattatta Novák Elődöt
Kövér Novák-fóbiáját jelzi, hogy ugyanilyen ügyrendi felszólalásban a Jobbik alelnöke ezt elmondhatta az Országgyűlés egyik fideszes alelnökének levezetése alatt.