A szervezők szerint minden szükséges papírjuk megvan az író újratemetéséhez, a diplomáciai egyeztetések most is folynak.
A rendőrség szerint ötször ellenőrizték a Nyirő József újratemetését intéző Szent Miklós-hegyi plébániatemplomot, ahol a hamvakat keresték – mondta Lukács Csaba az újratemetésért felelős kommunikációs vezető. Szerinte a romániai szervezők módszeres megfélemlítése folyik.

A rendőrség alparancsnoka is járt a plébánián
„Gyakorlatilag hajtóvadászat folyik Nyirő hamvai után" – mondta. Elmondása szerint a román rendőrök már a diplomata rendszámú autókat is megállítják, és nyíltan vállalják, hogy Nyirő hamvait keresik, ez pedig politikai utasításra utal.
Lukács már csütörtökön elmondta, hogy Nyirő hamvait keresve több autót is megállítottak a román hatóságok Székelyföldön. Korond közelében megállították a Nyirő-újratemetés országgyűlési hivatali megbízottjának, Fráter Olivérnek az autóját, és fél órán keresztül vizsgálták civil ruhás rendőrök, akik konkrétan rá is kérdeztek, hogy ő szállítja-e Nyirő József hamvait az újratemetésre. Hozzá hasonlóan Marosvásárhely előtt Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnökének gépjárművét is átvizsgálták.
Eredetileg pénteken délelőtt tizenegykor tartottak volna a szervezők sajtótájékoztatót Nyirő József újratemetésének ügyében, de a jelenleg is folyó diplomáciai egyeztetések végéig ezt elhalasztották, egyelőre nem tudni, pontosan mikor tudják megtartani.
Lukács még szerdán elmondta, hogy az Országgyűlés hivatala főszervezőként az előkészítés során különös figyelmet fordít a román és a magyar törvények maradéktalan betartására. Pénteken is hangsúlyozta, hogy minden szükséges papírjuk megvan az újratemetéshez.
A holttestek szállítása az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ) származó és konzuli engedélyhez köthető, de szerinte a román külügyminisztérium honlapján is szerepel, hogy emberi hamvak bármikor bárhova szállíthatók.
(Uh.ro - Index)