2019. március 22., péntek, Beáta, Csilla, Vazul napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:19 Elhalasztják a Brexitet - ha a pokolbéli külön hellyel megkínált brit képviselők megszavazzák a leszavazott szerződést08:33 Kezdő még a pénzmosásban az érdi takarítónő08:10 Gázolásos támadás Kínában - hat halott, a sofőrt lelőtték07:59 Tűz ütött ki egy csurgói családi házban07:48 Bizalomvesztés miatt mondta le Boeing-rendeléseit az indonéz állami légitársaság07:31 Árvízvédelmi munkálatok kezdődtek Dél-Borsodban06:53 Pótlóbusz jár a 6-os HÉV vonalán a hétvégén22:57 Csak a szokásos alázás volt ma is a pályán a tótoktól22:41 Őrizetbe vette a hírszerzés Guaidó jobbkezét22:18 A dolgozók győzelmével ért véget a Hankook-sztrájk21:48 Száz liter fáradt olajat öntöttek egy árokba Egerben21:13 Egyiptomi késelt zsidókat - de nem valahol a két ország határán, hanem Amszterdamban20:58 Életpárti vélemény a lelkiismeret védelmében - olvasónk írása20:44 Az MTA "szabadságáért" tüntettek Budapesten19:55 Kuruc.info a Twitteren és az Instagramon - várjuk olvasóinkat!
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus ::

Az oláh oktatási államtitkár belekötött a székelység történetét bemutató könyvbe

Rendellenességeket tapasztaltak a székelység történetéről szóló, szeptemberben kiadott tankönyvvel kapcsolatban – nyilatkozta tegnap Stelian Fedorca oktatási államtitkár. Mint mondta, ha a kiadványt tankönyvként használják a Hargita megyei iskolákban, akkor a tanügyminisztérium engedélyére lenne szükség, ezt azonban az illetékesek nem igényelték. Abban az esetben, ha választható tantárgyhoz szükséges segédanyagként alkalmazzák a pedagógusok, szintén több intézkedésnek kell megelőznie a használatát.

„Az előzetes információkból úgy tűnik, hogy a kezdeményezők egyik esetben sem tettek eleget minden előírásnak” – vélekedett a magyargyűlölő oláh. Hozzátette, az ügy tisztázása érdekében a szaktárca nemrég vizsgálóbizottságot küldött Hargita megyébe.
Ferencz S. Alpár csíkszeredai történelemtanár, a tankönyvet kidolgozó bizottság koordinátora a Krónika megkeresésére elmondta, közoktatásjogi szempontból a székelység történelméről szóló kiadás nem tankönyv, hanem opcionális tantárgyak esetében, illetve köri tevékenységeken használható kézikönyv, segédanyag. „Tankönyv esetében valóban szükség volna minisztériumi engedélyre, mi azonban segédanyagként ajánljuk olyan tevékenységek esetében, amelyek megszervezése kizárólag a pedagógus feladata” – magyarázta Hargita megye volt főtanfelügyelője.
Elmondása szerint azonban a szaktárca bizottsága elsősorban nem is az engedélyek körüli bizonytalanságot, hanem a könyv elnevezését kifogásolta, a székelységtörténet helyett pedig a helytörténet címet javasolta. A volt főtanfelügyelő rámutatott, Szatmár megyében, Kolozsváron, Temesváron és Nagyszebenben is léteznek hasonló, a helyi történelmet, földrajzot, jellegzetességeket oktató tankönyvek, illetve segédanyagok, így meglehetősen visszás, hogy éppen a székelységről szóló kiadásba kötött bele a szaktárca.
„Nem a gyűlöletkeltés volt a szerzők és szerkesztők célja. A tankönyv történelmi tényekre, a tudományos akadémia által is elfogadott eseményekre épül. Az elmúlt időszakban több román nemzetiségű személlyel is beszéltem a könyv kapcsán, és sem személyesen, sem más fórumokon soha nem találkoztam egyetlen elítélő, elmarasztaló vagy sértett véleménnyel sem” – magyarázta lapunknak az illetékes.
Hangsúlyozta, a hozzá nem értés és a tájékozatlanság miatt fordulhatott elő, hogy az oktatási minisztérium rendellenességeket feltételezett. Ferencz S. Alpár kifejtette, a könyvet használó 83 tanintézet mintegy kétharmada köri tevékenységekbe építette be a székelységről szóló segédanyagot, míg a maradék egyharmad esetében választható tantárgyként tanítják.
„A jogszabályok értelmében a köri tevékenység extrakurrikuláris, tanterven kívüli program, amelyet a tanfelügyelőségnek kell jóváhagynia. A választható tantárgy a helyi curriculum része, így a tanintézet, a pedagógus kezdeményezheti. A koncepciót, könyvészetet, értékelési módszereket az oktató dolgozza ki, ezt az iskola vezetőtanácsának kell jóváhagynia, végül pedig a tanfelügyelőség láttamozza. A székelység történelméről szóló segédanyag megalkotásánál ezzel a – Marga-reform óta érvényben lévő – jogunkkal éltünk” – magyarázta Ferencz S. Alpár.
Mint mondta, a minisztérium bizottsága a 83 tanintézetből mindössze 3-4-be látogatott el, egy vagy kettő esetében pedig hiányzott a tanfelügyelői láttamozást igazoló pecsét, így bizonyára erre vonatkozik Fedorca államtitkár engedélyekre utaló kijelentése. Hasonlóképpen nyilatkozott Bartolf Hedvig Hargita megyei főtanfelügyelő az Agerpres hírügynökségnek is, leszögezve, hogy a kiadvány nem tankönyv, hanem segédanyag. Mint mondta, a könyvet ugyanúgy használhatják az oktatók, mint például az idegennyelvet tanító pedagógusok a szótárat.
A székelység történelméről szóló könyvet november 5-én Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtárban is bemutatják, így nemsokára a Hargita megyei diákok mellett a Kovászna megyei kisiskolások is használhatják. A könyvet 6. és 7. osztályosoknak szánják. A kiadványt történelemtanárokból és történészekből álló, 11 tagú bizottság készítette el úgy, hogy az iskolai tankönyvnek is megfeleljen.
(Krónika.ro nyomán)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready