Az Új Jobboldal nevű román magyarellenes szervezet nyolc tagja tüntetett hétfő délelőtt Magyarország kolozsvári főkonzulátusa előtt. A "megmozdulást" kéttucatnyi újságíró és tucatnyi rendőr követte figyelemmel.
Zoom
Zoom
Az Új Jobboldal tagjai egy több méter hosszú transzparensen kinyilvánították, hogy ellenzik a "magyar szeparatizmust", és "a nemzeti egységet képviselik". A tüntetők "ajándékcsomagot" is hoztak a főkonzulnak, azt a bezárt intézmény kapujában hagyták.
Zoom
Zoom
Zoom
Codrin Goia, a szervezet "propagandaosztályának" vezetője az MTI-nek elmondta: a becsomagolt bocskorral arra kívántak emlékeztetni, hogy "a román hadsereg szabadította fel 1919-ben a magyar fővárost a kommunisták hatalma alól".
Frissítés: Bukarest: "Hargita, Kovászna: román föld"
Az Új Jobboldal mintegy harminc szimpatizánsa tüntetett hétfő délben Magyarország bukaresti nagykövetsége előtt a magyarok ellen.
A résztvevők egyebek mellett magyar nyelvű, "A székelyek nem magyarok" feliratú óriásplakátot feszítettek ki a nagykövetség előtt.
Tudor Ionescu, az Új Jobboldal (Noua Dreapta) elnöke az MTI-nek kifejtette: a népszámláláskor alig néhány száz lakos vallotta magát székelynek, és elfogadhatatlan, hogy ennyi embernek autonómiája vagy saját zászlaja legyen.
A tüntetők "Autonómiát akartok? Sok sikert a csillagászathoz!" és "Senkinek sem engedjük meg, hogy román földön a román történelmi lobogón kívül más zászlót kitűzzön" feliratú táblákat emeltek a magasba. Azt skandálták, hogy "Hargita, Kovászna: román föld", "Románok vagyunk, mi vagyunk itt mindörökké otthon".
Georgian Enache, a bukaresti csendőrség szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy bejelentett és a városháza által engedélyezett megmozdulásról van szó, amely incidensek nélkül ért véget.
Pénteken előre be nem jelentett, spontán demonstráció volt a magyar nagykövetség előtt. A szóvivő közlése szerint ilyen esetben a csendőrség tárgyalótiszttel vonul ki a helyszínre, aki ismerteti a résztvevőkkel a tüntetések legális megszervezésének módját. A csendőrség csak akkor bírságol, ha a tüntetők akadályozzák a forgalmat, csendháborítást követnek el vagy nem tesznek eleget a hatósági felszólításoknak.
Az MTI érdeklődésére Füzes Oszkár nagykövet a hétfői tüntetés kapcsán csak annyi mondott, hogy ezúttal is köszöni a román csendőrségnek a korrekt és professzionális együttműködést.
(MTI nyomán, kép és videó: Szabadság.ro)