Március 15-én délelőtt Aradon az úgynevezett Magyar-Román Megbékélési Parkban a Noua Dreapta nevű soviniszta szervezet magyarellenes tüntetést szervezett, amelyen megpróbáltak elégetni egy nagyobb méretű székely zászlót. A vastag papír azonban a havazásban átnedvesedett, ezért hiába próbálkoztak többen is, nem sikerült lángra lobbantani. Dühükben végül összegyűrték és eldobták.
Zoom
A körülbelül negyven tüntető a Szabadság-szoborral szemben lévő román emlékmű előtt gyülekezett, hatalmas román zászlót és magyarellenes transzparenseket (A székelyek nem magyarok, Támogatjuk Hungária autonómiáját Mongóliában, Románia egysége, Oszthatatlan nezetállam stb.) húztak ki.
Zoom
Zoom
Az egyedüli szónok Codrin Goia, a Noua Dreapta kolozsvári szervezetének vezetője volt, aki röviden elmondta, hogy ellenzik a Székelyföld autonómiáját, Hargita és Kovászna román megye, Románia egységes nemzetállam, nincs helye a „szeparatizmusnak”.
Zoom
Zoom
A havazásban, szeles hidegben összetrombitált tüntetők szemmel láthatóan alig várták, hogy befejeződjön az akció, s habár az egyik vezetőjük hangosbeszélőn buzdította őket hogy magyarellenes szlogeneket skandáljanak (Hargita, Kovászna román föld, a 13 tábornok háborús bűnös stb.), csekély lelkesedéssel követték, majd körülbelül 11:30-kor véget vetettek az akciónak a téren.
Zoom
Zoom
A Noua Dreapta ezt követően 12:00 órától magyarellenes felvonulást tartott a városban.
Zoom
(Aradihírek.ro nyomán)