Famaffiának nevezi a székelyföldi erdőirtások felelőseit a Gandul hírportál újságírója, aki Gyergyószéken készített helyszíni riportot. A kedden napvilágot látott cikkben nevüket nem vállaló nyilatkozók ugyanis arra panaszkodtak, hogy lopják az erdőikből a fát, a visszaigényelt erdők helyett már csak a letarolt területet kapták vissza, miközben a saját erdőikből nem mernek kivágni fát, „mert azonnal akcióba lendül a famaffia”.

Adrian Popescu megvert, megfélemlített vagy éppen becsületsértésért beperelt és elítélt gyergyóiakkal beszélgetett A famaffia egy munkanapja című írásában. A cikk emlékeztet, hogy a Számvevőszék jelentése szerint az 1990 és 2011 közötti időszakban Romániában több mint 366 ezer hektárnyi erdőt döntöttek le, több mint 80 millió köbméter fát törvénytelenül vágtak ki. Nemrég Lucia Varga erdészeti miniszter is arról számolt be, hogy az ország gazdaságát ötmillió euróval károsította a törvénytelen fakitermelés, a Romsilva erdészeti igazgatóság tűzifáért kért 70 eurós köbméterenkénti átlagárával számolva.
A Gandul szerint viszont a famaffia azonban valószínűleg ennek az összegnek a kétszeresét is kereste az illegális fakitermelésen, hiszen a fa nagy részét külföldön értékesítették, rönk vagy fűrészáru formájában 100-150 euróért köbméterét. Ilyen bevételekkel pedig – teszik hozzá – a famaffia tulajdonképpen érinthetetlen, minden szinten cinkosaik és védelmezőik vannak: a helyi önkormányzatok képviselői, a dekoncentrált hivatalok ellenőrző szervei, ügyészek, bírók, politikusok, miniszterek.
Hargita és Kovászna megye a bajnok
Adrian Popescu szerint Hargita és Kovászna megye a törvénytelen fakitermelés bajnokai, ahol tízezer hektárokon vágták tarra az erdőket, s a famaffiát „a helyi RMDSZ vezetők is patronálták, akik nagyon gyorsan dollár, majd euró- multimilliomosok lettek”. A riporter által megszólaltatott gyergyóiak úgy vélik, jobb nem tetten érni a fatolvajokat, mert képesek „láncfűrésszel elvágni az akadékoskodók torkát”.
A nyilatkozók szerint a leleplezések, ellenőrzések ellenére az erdőirtás ugyanúgy folytatódik, csak most már a nehezebben megközelíthető hegyoldalakon. Popescu szerint az engedély nélkül kivágott fát a fűrésztelepeken „törvényesítik”, a fűrészárut már megfelelő kísérőpapírokkal értékesítik az országban vagy külföldön.
A riporter Egyed József gyergyóújfalusi polgármesterrel is találkozott. Az elöljáró az újságíró kérdésére viszont úgy nyilatkozott, hogy előfordul, hogy lopnak fát az erdőből, de törvénytelenül nem vágnak. Egyed József úgy tudja, a községben működő 7-8 fűrésztelep mindegyike törvényesen, bélyegzővel megjelölt fát dolgoz fel.
(Krónika nyomán)