Nicolae Robu polgármester július 26-án, pénteken aláírta a Balcescu téri korszerűsítési munkálatok kivitelezési szerződését. Ez alkalommal azt is bejelentette: a Balcescu téri körforgalom közepén felállítják a "Hűség oszlopát", amelyet 1936-ban a Szabadság térről a Lippai úti temetőbe száműztek az akkori román hatóságok.

A "Hűség oszlopa" korábban a Szabadság téren állt
A gótikus stílusban készült emlékművet Ferenc József császár ajándékozta hálája jeléül Temesvárnak, mert a város védői 1849-ben 107 napig ellenálltak a magyar szabadságharcosok ostromának. Az 1853-ban felavatott emlékművet Josef Kranner, a prágai Szent Vitus dóm restaurálója tervezte, szobrait pedig Josef Max készítette, akinek egyik alkotása a prágai Károly-hídon látható.
A magyar honvédek mint szörnyek
Az oszlop négy oldalán négy allegorikus alak, a Becsület, az Engedelmesség, az Éberség és az Önfeláldozás szimbolizálta az osztrák katona fő jellemvonásait. A gótikus stílusú emlékoszlop építményében egy a Hűséget ábrázoló fiatal nő alakja látható a vár féltve őrzött kulcsaival. Az emlékmű talapzatáról szörnyalakok acsarkodtak felfelé, melyek a magyar honvédeket jelképezték.
A magyar lakosság többször megrongálta az általuk csak szégyenszobornak nevezett alkotást, ezért az emlékmű szörnyalakjait 1885-ben eltávolították. A polgármester most visszaállíttatja a magyar szabadságharcosok feletti győzelem emlékművét, így rúgva bele a város amúgy is egyre fogyatkozó, ma már csak 7,5%-ot kitevő magyar lakosságába, így üzenve nekik: nem érdemes semmiféle szabadságharcban gondolkodni.
(Kuruc.info - Nyugati Jelen nyomán)