2019. március 22., péntek, Beáta, Csilla, Vazul napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:33 Kezdő még a pénzmosásban az érdi takarítónő08:10 Gázolásos támadás Kínában - hat halott, a sofőrt lelőtték07:59 Tűz ütött ki egy csurgói családi házban07:48 Bizalomvesztés miatt mondta le Boeing-rendeléseit az indonéz állami légitársaság07:31 Árvízvédelmi munkálatok kezdődtek Dél-Borsodban06:53 Pótlóbusz jár a 6-os HÉV vonalán a hétvégén22:57 Csak a szokásos alázás volt ma is a pályán a tótoktól22:41 Őrizetbe vette a hírszerzés Guaidó jobbkezét22:18 A dolgozók győzelmével ért véget a Hankook-sztrájk21:48 Száz liter fáradt olajat öntöttek egy árokba Egerben21:13 Egyiptomi késelt zsidókat - de nem valahol a két ország határán, hanem Amszterdamban20:58 Életpárti vélemény a lelkiismeret védelmében - olvasónk írása20:44 Az MTA "szabadságáért" tüntettek Budapesten19:55 Kuruc.info a Twitteren és az Instagramon - várjuk olvasóinkat!19:29 Egy kis segítség Donaldtól a választási kampányban: Trump Netanjahunak "ajándékozta" a Golán-fennsíkot
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus ::

10-ről 30%-ra emeli a nyelvhasználati küszöböt, és magyar iskolákat készül bezárni Martonyiék imádott szvobodás kormánya

Ukrajna vezetőihez és az EU-tagországok nagyköveteihez fordulnak a készülő nyelvtörvény ügyében a kisebbségeket képviselő ukrajnai honatyák, ugyanis a tervezet kidolgozását végző parlamenti munkabizottság nem veszi figyelembe észrevételeiket - közölte szerdán Gajdos István, az ukrán törvényhozás egyetlen magyar képviselője.
Zoom
Gyorsan segíteni kell az új, legitim ukrán kormánynak - mondta 13-án a hazaáruló besúgó. Meg is hálálják...
A sajtószolgálatán keresztül az MTI-hez eljuttatott közleményében Gajdos István - aki tagja a nyelvtörvény kidolgozását végző munkabizottságnak - tudatta, hogy szakértői csapatával együtt véleményezte a Leonyid Kravcsuk volt ukrán államfő nevével fémjelzett tervezetet, amelyet a testület az új jogszabály alapjául vett.
A magyar nemzetiségű politikus rámutatott arra, hogy az komoly visszalépést jelent a hatályos, 2012-ben elfogadott nyelvtörvényhez képest.
"A fő problémát az jelenti, hogy a tervezet szerint csak községek, városi típusú települések és városok szintjén lehetne használni a regionális nyelveket, járási és megyei szinten már nem. Emellett a jelenleg érvényes 10-ről 30 százalékra emelnék azt a küszöböt, ami lehetővé tenné ezt. Azaz csak ott használhatnák például a magyart, illetve ott működhetnének magyar tannyelvű iskolák, ahol közösségünk tagjainak számaránya eléri a 30 százalékot. Ráadásul csak az anyanyelvünket oktatnák kötelezően magyarul az iskolákban, a többi tantárgyat pedig csak akkor, ha az államnak lehetősége lenne erre" - emelte ki Gajdos István.
A honatya hozzátette, hogy a parlament nemzeti kisebbségeket képviselő tagjai észrevételeiket, javaslataikat írásban is benyújtották a munkabizottságnak, de ott nem vették figyelembe ezeket.
"Ezért döntöttünk úgy Ion Popescu, illetve Anton Kissze képviselőtársaimmal, akik az ukrajnai román, illetve bolgár közösséget képviselik, hogy az ország vezetéséhez, illetve az EU-tagországok kijevi nagyköveteihez fordulunk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ukrán alkotmány 22. cikkelye tiltja a szerzett jogok szűkítését az új jogszabályok elfogadása, illetve a meglévők módosítása során" - közölte a képviselő. Hangsúlyozta, hogy egy olyan nyelvtörvény elfogadása, amely nem veszi figyelembe a nemzeti kisebbségek érdekeit, a megosztottságot erősítené az országban, nem járulna hozzá Ukrajna európai integrációjához, az európai értékek ukrajnai meghonosításához, illetve negatívan befolyásolná az ország nemzetközi megítélését.
Gajdos István ugyanakkor reményének adott hangot, hogy a munkabizottság március 27-i újabb ülésén végül "a józan ész kerekedik felül", és a készülő jogszabálytervezetbe bekerülnek az ukrajnai kisebbségek javaslatai, illetve a dokumentum nem szűkíti e közösségek nyelvi jogait.
Az ukrán parlament a múlt hónap végén, drámai jelentőségű események után határozott az orosz, illetve a többi ukrajnai nemzeti kisebbség, köztük a magyar nyelvhasználati jogait biztosító törvény eltörléséről. A parlament február 22-én leváltotta a véres kijevi eseményeket puccsnak minősítő Viktor Janukovics addigi elnököt és Olekszandr Turcsinovot választotta házelnökké. Egy nappal később pedig Turcsinovot megbízta az államfői teendők ideiglenes ellátásával, és eltörölte a nyelvtörvényt.
A határozat komoly nemtetszést váltott ki Ukrajnában és külföldön, különösen a szomszédos országokban. Emiatt Olekszandr Turcsinov végül nem írta alá azt. Így érvényben maradt a 2012 nyarán életbe lépett jogszabály, amely lehetőséget biztosít a nemzeti kisebbségeknek arra, hogy hivatalosan is használhatják anyanyelvüket, ha arányuk eléri a 10 százalékot egy közigazgatási egységen belül. A jogszabály mindaddig érvényben marad, amíg a törvényhozás el nem fogad egy új nyelvtörvényt, amelynek kidolgozásával egy parlamenti munkabizottság foglalkozik.
(MTI)
Korábban írtuk: 
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready