A szlovák-magyar kapcsolatok kitűnően működnek a mindennapokban, ami nem jelenti azt, hogy nincsenek viták, ám azok esetében a cél nem az, hogy ne legyenek ilyenek, hanem az, hogy sikerüljön megoldani azokat - szögezte le Navracsics Tibor külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
Navracsics Tibor erről az állítólag létező magyar diplomácia vezetőjeként tett első hivatalos pozsonyi látogatása során beszélt, Miroslav Lajcák tót külügyminiszterrel tartott találkozóját követően, a két politikus közös sajtótájékoztatóján.
Navracsics rámutatott: óriási jelentősége van a két ország között a parlamenti bizottságok szintjén történő együttműködésnek is, mert az "nagyban hozzájárul az esetleges bizalmatlanság leépüléséhez, valamint a két fél látásmódjának kölcsönös megismeréséhez is". Megjegyezte: nem volt kérdéses, hogy látogatásai sorában Pozsony az első fővárosok között lesz, mivel - mint mondta - a "szomszédos országok" közül "Szlovákiával" "történelmileg a legszorosabb és leghosszabb idejű a kapcsolat."
"Megegyeztünk abban, hogy az eddigiek szellemében folytatjuk, azokra a dolgokra fogunk összpontosítani, amelyek fontosak országaink, s azok lakossága számára" - jelentette ki Miroslav Lajcák. Hozzátette: vannak olyan kérdések is, amelyekben a két félnek eltérő az álláspontja, ezekről baráti, "az európai sztenderdeknek megfelelő" szinten folytatják majd a párbeszédet. "A kapcsolatainkat nem kell ezekre a kérdésekre korlátozni, és főképp nem kell azokat felnagyítani" - szögezte le Lajcák.
A külügyminiszteri találkozó után átadták a két tárca által minden évben kiosztott Jószomszédságért és megértésért díjakat is. Ezeket az idén a krasznahorkai vár felújítására rendezett gyűjtésben kifejtett tevékenységéért Keményiné Koncz Ildikó, a Pannónia Női Borrend nagymestere, illetve Adrián Artimovics és Jozef Kocka kapta, ez utóbbiak a szlovák és a magyar automobil sport közti együttműködés alapjainak letételéért.
Navracsics Tibor pozsonyi látogatása további részében Robert Fico szlovák kormányfővel, illetve Andrej Kiska államfővel is találkozik, majd később a Magyar Közösség Pártjának központjában is látogatást tesz.
(MTI nyomán)