A mai napon ismét bebizonyosodott, hogy van értelme annak a munkának, amelyet egyesületünk tagjai végeznek nap mint nap annak a kulturális örökségnek a megóvásáért és gyarapításáért, amelyet a magyar nép történelme során létrehozott. Németcsernye, Módos és Párdány műemléki értékű templomai megmenekültek az értelmetlen rombolástól. Három egyedi értékkel nem lettünk szegényebbek! - írja közleményében a Magyar Patrióták Közössége.
Gratulálunk Erdei Ivánnak, délvidéki tagtársunknak, aki ezt az egész lavinává vált kezdeményezést elindította. Köszönetet illeti mindazon kormányzati szerveket és tisztségviselőket, akik meghallották hangunkat, különösen Diószegi Lászlót, a Teleki László Alapítvány igazgatóját; továbbá köszönet mondunk dr. Német László SVD nagybecskereki püspöknek, amiért végül a józan észre hallgatott - áll a közleményben.
A három bánsági templom megmentése a 2010-ben Budapest belvárosába, a Bécsi utcába tervezett Zeppelin-nagyberuházás meggátolásához hasonlítható eredmény. Ez a győzelem adjon erőt nekünk és barátainknak a folytatáshoz! - zárja szavait a Magyar Patrióták Közössége.
Íme a megmentett templomok:
Zoom
Zoom
A szakértők szerint mindhárom templom műemléki értéket képvisel. Különösen a módosit és a németcsernyeit emelhetjük ki: utóbbi értékes belső díszítése, neoklasszicista oltára kiemelkedő, az 1911-ben épült módosi neogótikus Nagyboldogasszony-templom pedig a Közép-Bánság legmagasabb temploma. Lebontásukat a Nagybecskereki Egyházmegye rossz, életveszélyes állapotukkal magyarázta, kiderült azonban, hogy egyik templom sincs végveszélyben, csupán karbantartásra szorulnak.
A témával kapcsolatban egyébként Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke az Emberi Erőforrások (Balog Zoltán) és a Külügyminisztérium (Navracsics Tibor) illetékeseihez fordult, talán némileg ez is hozzájárult a kedvező döntéshez.
(Kuruc.info - Magyarpatrióták.hu)