A faluban terjedő hír szerint ideiglenes menekülttábort nyitnak a községben. Az illetékes szervek nem akarták megerősíteni a hírt, de konkrétan nem cáfolták.
„Tájékoztatjuk önöket, hogy a belügyminisztérium úgy döntött, az érvényben levő szerződéssel összhangban folytatja a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem bősi épületeinek felhasználását a menekültkérdés megoldása érdekében” – írta a község önkormányzatának Bernard Priecel, a belügyminisztérium bevándorlási hivatalának igazgatója.
Fenes Iván, Bős polgármestere elmondta, a hivatal nem árult el konkrétumokat, így eddig az sem derült ki, hogy menekülttábort nyitnának-e a faluban.
„Sejtjük, hogy valami készül. A hivatal képviselői mellébeszélnek. Ezért hívjuk össze a falugyűlést, ahol az illetékesek elmondhatják a lakosoknak, hogy mit terveznek a községben” – nyilatkozta Fenes Iván. Eddig mintegy ezer lakos írta alá a petíciót, amellyel tiltakoznak a menekülttábor megnyitása ellen.
Bősön a balkáni háború idején szállásoltak el menekülteket, ők később visszatértek hazájukba, vagy nyugatra mentek. A falutól néhány kilométerre levő Medvén menekülttábor, a jelenlegi határhoz közeli csonka-magyarországi Vámosszabadiban befogadóállomás működik.
(Új Szó nyomán)