Bezár!
2020. augusztus 4., kedd, Domonkos napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:10 A japán szervezők sem akarnak nézők nélküli olimpiát21:43 Észak-Korea tovább fejleszthette nukleáris fegyvereit21:28 Több ezer sebesültje és több tucat halottja van a bejrúti robbanásnak20:54 Németországban 879-cel nőtt a fertőzöttek napi száma20:22 Soha véget nem érő történet: a "kiirtottak" leszármazottait kényezteti állampolgársággal Kurz19:53 Szerdán is intenzív esőzésre figyelmeztetnek19:23 Elhagyja Spanyolországot a korrupciógyanúba keveredett volt uralkodó18:51 A "székely terroristák"18:40 Elloptak és összetörtek egy autóbuszt Fejérben18:27 A vártnál erősebben nőtt az amerikai gyáripar új megrendeléseinek értéke júniusban18:04 MÁV-Start: év végéig huszonkét légkondicionált fekvőhelyes és hálókocsi érkezik17:44 Egyre feszültebb a Minszk-Moszkva viszony, Lukasenka hazudozással vádolja az oroszokat17:18 Dudálás váltott ki csoportos idegállapotot Egerben16:42 Áldott jó ember ez a pedofil ex-nagykövet: mégis megelégszik a felfüggesztettel16:06 Állandóvá teszik az amerikai katonai jelenlétet Lengyelországban
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Jó és szép :: :: Hozzászólások

Igazán derék dolog: Nyirő Józsefről nevezték el a székelyudvarhelyi városi könyvtárat

Reklám

Noha módosító javaslatként Kányádi Sándor neve is felmerült, végül Nyirő Józsefről nevezték el a székelyudvarhelyi városi könyvtárat az önkormányzati képviselők csütörtöki ülésükön.
Zoom
A székelyudvarhelyi városi könyvtár ezentúl Nyirő József nevét viseli (Fotó: Barabás Ákos)
Meglepően nagy vitát generált a városi könyvtár elnevezéséről szóló határozattervezet a képviselő-testület e havi ülésén. A helyzet azért is érdekes, mert a városatyák ezt már egy tavaly március 15-i ülésen elvi szavazással jóváhagyták.
Orbán Árpád alpolgármester mutatta be az MPP–EMNP-koalíció által előterjesztett napirendet. Közölte, az elmúlt közel egy évben minden törvényes lépést megtettek annak érdekében, hogy az intézmény elnevezése megtörténhessen.
„Nyirő József személye és irodalmi munkássága Székelyudvarhelynek, Székelyföldnek és az egész magyar nemzetnek fontos, alkotásai pedig egész Európát meghódították”
– magyarázta, miért is jelentős a névadás.
Derzsi László, az RMDSZ-frakció vezetője szinte rögtön a napirend elhalasztását kérte, mondván, hogy erről az intézmény vezetőségével is egyeztetni kellene. Venczel Attila jegyző szerint ez azt jelentené, hogy le kell venni napirendről a kapcsolódó határozattervezetet, ám ezt az előterjesztők beleegyezése nélkül nem lehet.
Arros Orsolya – szintén az RMDSZ részéről – módosító javaslattal élt: inkább Kányádi Sándorról nevezzék el a könyvtárat. Venczel Attila rámutatott, ez a javaslat nem megalapozott a törvény szerint, ugyanis ha egy személyiség nevét akarjuk adni egy intézménynek, akkor erről ki kell kérni a témában illetékes megyei bizottság véleményét. Noha válaszuk csak konzultatív jellegű, elengedhetetlen a jogszabályok szerint. A módosító javaslat esetében ugyanakkor nem történt véleményezés.
Az MPP nevében Orbán Balázs üdvözölte Arros kezdeményezését, és kijelentette, támogatják is, hogy teret vagy utcát nevezzenek el Kányádiról. Azt is hangsúlyozta, méltatlan lenne az ülésen „megversenyeztetni” a két személyiség nevét. A napirendet végül nem módosították és nem is vonták vissza, főleg hogy Derzsi a vita közben kijelentette, frakciója az eredeti elképzelést is kész megszavazni.
Mike Levente koalíciós képviselő névre szóló szavazást kért az ügyben, és végül a többség a tervezet mellett adta le voksát.
(Székelyhon)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready