Az elmúlt napok esőzései nyomán összeomlott a Bay-kastély a Szilágy megyei Ördögkúton – közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség.
Zoom
Fotó: Fb/Cocis Horatiu
A 19. század közepén neoromantikus stílusban épített kastélyban az államosítás után a helyi mezőgazdasági termelőszövetkezet székháza működött. Az épület 1990 után gazdátlan maradt és romossá vált. Egy 2018-ban végzett felmérés szerint már csak kilenc százaléka állt.
A község polgármesterének a többször megismételt kérésére 2019-ben törölték a műemlékek országos lajstromáról.
Cristian Oros polgármester az Agerpresnek elmondta: hosszabb távon azt tervezik, hogy a kastély helyén építsék fel a polgármesteri hivatal új épületét.
A Bay-kastély utolsó tulajdonosa Bay Ferenc volt, aki a második világháború végén elmenekült a faluból. A szilágysági földbirtokost a román hatóságok felelősnek tartották azért, hogy "1940-ben a faluba bevonuló magyar honvédség vérengzésének 86 helybéli esett áldozatul".
A település korábbi elöljárója közölte: a faluban nem nézik jó szemmel az egykori "háborús bűnös" birtokát.
Zoom
Fotó: Fb/Cocis Horatiu
A kastély összeomlására a Szilágy Megyei Történeti és Művészeti Múzeum kutatója, Horațiu Cociș hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében. A muzeológus szerint a kastély
a helybeliek lassú és vágyott rombolásának esett áldozatául.
Összeomlásával pedig a gyűlölet, a felelőtlenség és a műveletlenség győzött. Horațiu Cociș nem tartotta elfogadhatónak azt, hogy a helyi közösség egy műemlék épületen torolta meg mindazt, ami állítólag 1940-ben történt.
A Bay-kastély két épületszárnyból állt, amelyeket a velencei Sóhajok hídja mintájára épült átkelő kötött össze.
(MTI - Krónika nyomán)
Frissítés: a Hazajáró idén kora tavasszal még meg tudta örökíteni a romos épületet: