Úgy tűnik, gond nélkül szervezhet rendezvényeket az úzvölgyi katonatemetőben a román nacionalista Calea Neamului (Nemzet Útja) egyesület. Májusi, kijárási korlátozások között tartott megemlékezésük a hatóságok szerint nem sértett törvényt, mivel mise volt - írja a Székelyhon.
Akárcsak október 25-én, a Román Hadsereg Napján, május 28-án, a Hősök Napján is megemlékezést tartott az úzvölgyi katonatemetőben a Mihai Tîrnoveanu vezette magyarellenes Calea Neamului (Nemzet Útja) egyesület. Akkori rendezvényük nyomán Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Szövetség csíkszeredai önkormányzati képviselője büntetőfeljelentést tett a csíkszentmártoni rendőrségen, mivel akkor még kijárási korlátozások voltak érvényben.
Akkor közel száz, különböző megyékből érkezett személy gyűlt össze a sírkertben, hogy "megemlékezzenek ott nyugvó őseikről". Tîrnoveanunak Brassó megyeiként több megyehatárt is át kellett lépnie, ehhez az érvényben levő lakhelyelhagyási nyilatkozatban "történelmi túrát" jelölt meg az utazás okaként.
Tőke Ervin feljelentését a csíkszentmártoni rendőrség a Hargita Megyei Rendőr-főkapitánysághoz továbbította, az pedig a Bákó Megyei Rendőr-főkapitánysághoz küldte tovább. Onnan érkezett Tőke részére egy olyan tájékoztató jellegű levél, amely arról értesítette, hogy a május 28-i rendezvényen jelen voltak a hatóságok, és semmilyen törvényszegést nem tapasztaltak, mivel ott misét mutattak be. A nem hivatalos dokumentumnak számító levél alapján a bíróságon sem lehetett eljárást kezdeményezni a rendőrségi vizsgálat elmaradása miatt.
Tőke Ervin szerint hasonló módon lehet értelmezni az október 25-i rendezvényt is, ahol szintén ortodox egyházi szertartás zajlott. Az egyesület által vasárnap megtartott úzvölgyi megemlékezés nyomán Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke jelentette be, hogy büntetőfeljelentést tettek a vonatkozó járványügyi szabályokat megszegő esemény szervezői ellen.