Szerdán a magyarországi választásra szánt szavazólapokat találtak zsákokba gyűjtve a Marosvásárhelyt Jedd községgel összekötő országút mellett. Az üres telken, amelyet eddig illegális hulladéklerakatként használtak, az építkezési hulladékok törmelékkupacai között bezsákolt szavazólapokra bukkantak, ezeknek egy része el is volt égetve.
Zoom
A punctul.ro/pontmaros helyi portál újságíróját telefonon értesítette egy anonim olvasó arról, hogy mit talált Jedd község határában, és néhány fotót is küldött róla. Az újságíró kiszállt a helyszínre, és videófelvételt készített. A képsorokból kiderül, hogy már kitöltött szavazólapokról van szó, néhányon az is jól látható, kikre adták le szavazatukat azok, akiknek borítékja az illegális hulladéklerakat szemétkupacai között végezte. Az egyik szavazólapon kivehető a balliberális koalícióra behúzott X, a másikon pedig jól látható, hogy egy választópolgár a Mi Hazánkra adta le voksát.
Zoom
A Transtelex megkeresésére Cristian Teodorescu elmondta, hogy nem nyúlt hozzá a zsákhoz, mindent a helyszínen hagyott, és értesítette a rendőrséget az esetről. Arra vonatkozó információja egyelőre nincs, hogy kiszálltak volna-e már helyszínelni vagy sem, őt nem keresték meg további felvilágosítások végett. Egyelőre tehát nincs arra vonatkozó információ, hogyan, milyen körülmények között került oda az a bizonyos zsák, és arra vonatkozóan sincs, hogy hány szavazólapot tartalmazhatott.
Frissítés: MZP megsemmisíttetné a rájuk leadott X-et csak nyomokban tartalmazó szavazatokat, a Fidesz 2006-ról hazudozik
Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán azt írta: meg kell semmisíteni az összes határon túli levélszavazatot, mert választási csalás történt.
„Most megfogtuk őket” – tette hozzá, szerinte a bizonyítékok egyértelműen arra mutatnak, hogy az ellenzék erősödik Erdélyben, „ők pedig annyira rettegnek a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza: szó szerint szemetet akartak csinálni a választói akaratból”.
A miniszterelnök-jelölt azt ígérte: elmennek a falig a jogászaikkal, hogy ne lehessen tovább csalni a választásokon.
A szavazólapokon egyébként nem volt bélyegző, de a 2013-as választási törvény 275. paragrafusának 3. pontja szerint „a levélben szavazás szavazólapja bélyegzőlenyomat nélkül érvényes”, jegyzi meg a hvg.
A történtekre a Fidesz is reagált, akik azt a megfejtést kínálták az ellenzéki pártokra leadott szavazatok megsemmisítésére, hogy azokat a baloldal maga gyújtotta fel.
A közlemény szerint „a baloldal kétségbeesésében mindenre képes”, a múltban választási csalásokat követett el egy illegális adatbázissal, és most „a külhoni magyarok szavazatainak megsemmisítését akarják elérni”.
A párt szerint „2006-ban tévészékházat gyújtottak fel a hatalom megtartásáért, most szavazólapokat"...
2. frissítés: nahát, pont egy SZDSZ-es lakhelyéhez közel...
Az ismert balos aktivista, Parászka Boróka lakhelyéhez közel találták meg a kidobott szavazólapokat – erről az Átlátszó erdélyi oldala számolt be. Több szavazólapon ellenzéki szavazatok látszanak.
Érdekesség, hogy csak szavazólapokat és borítékokat találtak, a választópolgárt azonosító kitöltött íveket és népszavazási szavazólapokat nem. Azonosító nyilatkozat nélkül egyébként egyetlen külhoni szavazat sem érvényes, írja a Mandiner.
A baloldal alig pár perccel a hírek megjelenését követően kiadta közleményeit.
"Egyértelmű provokáció"
A hírrel kapcsolatban megszólalt Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki Facebook-bejegyzésében azt írta: „az RMDSZ elítéli azokat a vádakat, amelyek azt sugallják, hogy itt választási csalásról lenne szó”.
Antal Árpád felhívta a figyelmet egy fontos dologra a szavazólapok kapcsán: minden lezárt borítékban van azonosító nyilatkozat. Anélkül nem érvényes a szavazat! – hangsúlyozta a polgármester.
3. frissítés: "a Mi Hazánk egyre népszerűbb Erdélyben is, nem hagyjuk, hogy elcsalják a választást!"
A Mi Hazánkra adott szavazatok is vannak azokon a szavazólapokon, amelyeket Marosvásárhely mellett találtak szemeteszsákokba gyűrve, félig elégetve. Mint ismert, azok a gúnyhatárainkon túl élő magyarok, akik 2022. március 9-ig regisztráltak levélben szavazhatnak az április 3-i magyarországi választásokon. Döbbenetesnek és felháborítónak tartjuk a levélszavazatok megsemmisítését, amely felveti a csalás gyanúját, ezért azonnali és alapos vizsgálatot követelünk. Balde Gyula, a Mi Hazánk marosvásárhelyi származású választókerületi elnöke a helyszínre utazott tájékozódni. Akár választási csalás történt, akár provokáció, megtesszük a szükséges jogi lépéseket.
Elég volt abból a több mint 30 éves gyakorlatból, hogy a Fidesz és a balliberálisok minden egyes választás alkalmával csalnak, van, amikor szavazatvásárlással, van, amikor szervezett szállítással, és ezek szerint már a szavazólapok megsemmisítésétől sem riadnak vissza - áll a párt közleményében.