Csak egy erős, sikeres és gazdag anyaország biztosíthatja, hogy a Kárpát-medencei magyarság egésze is sikeres legyen – mondta Sepsiszentgyörgyön Orbán Viktor. A Fidesz elnöke a romániai helyhatósági választásokra készülő Magyar Polgári Párt székelyföldi jelöltjeinek a kampányrendezvényein vesz részt.
A politikus az összegyûlt több ezer ember előtt hangsúlyozta, hogy az anyaország felelős a határon túli magyarságért, köteles védelmet és biztonságot nyújtani számukra. Az autonómiáról Orbán Viktor azt mondta: a határon túli magyarok számára ez biztosíthatja a megélhetést és a munkahelyeket is. Ugyanő döntési helyzetben az autonómia és a kettős állampolgárság ellen szavazott, a bizonyítékok alább.
A környező államok, de szinte valamennyi, határon kívüli kisebbséggel rendelkező európai ország már régesrégen, etnikai vagy állampolgársági felmenői alapon tömegesen adta meg vagy vissza az állampolgárságot nemzettársainak, Portugáliától Olaszországon át Romániáig, Németországig, Szlovákiáig, Horvátországig és Szerbiáig.
Kapcsolódó:
A Viktor által most Sepsiszentgyörgyön mondottak természetesen igazak és szépen hangzanak, az azonban a pofátlanság, hogy van képe betennie a lábát Erdélybe egy olyan politikusnak, aki feltétel nélkül megszavazta Románia uniós csatlakozásának kétharmados támogatását, korábbi, homlokegyenest ellenkező ígéretei ellenére. Orbán 2004-ben arról beszélt Tusnádfürdőn, hogy Románia nem lehet unióérett, amennyiben nem adja meg a kijáró erdélyi magyar autonómiát, s hangsúlyozta, ha annak feltétele nélkül lesz EU-tag, akkor az autonómia ügye 15-20 évre elveszett. Szájer József, a Fidesz egy másik közismert vezére pedig egyenesen arról nyilatkozott a Demokrata 2004. augusztus 12-i számában, hogy vétót lehet alkalmazni Románia tagfelvétele ellenében, ha az nem teljesíti az őshonos magyarság igényeit.
Az Országgyûlés 2005. szeptember 26-án 2/3-al kellett döntsön a román uniós tagság elfogadásáról ahol is a Fidesz Orbán és Szájer ígéreteivel ellentétben, Gyurcsányékkal közös igen voksaival, bármiféle magyar feltétel és autonómia nélkül vált Erdélyt megszálló szomszédunk az EU tagjává.
Persze nem ma kezdte Viktor a kétszínû hazudozást, mély árkot ásva tettei és szavai közé. Kormányzásának idején, Martonyi János lebukott állampárti spiclivel, volt külügyminiszterével és atlantista-cionista Németh Zsoltijával szinkronban hallani sem akart nemhogy kettős állampolgárságról (tényszerûen a magyaroktól törvénytelenül elvett magyar állampolgárság VISSZAadásáról), de még az MVSZ által akkor javasolt, szavazati jog nélküli korlátozott állampolgárságról sem elszakított véreink számára.
Csupán néhány idézet ügynök Martonyitól, abból az időből, amikor Orbán külügyminisztere volt:
"1999. március 23., Magyar Hírlap, Martonyi János: „Mindenképpen biztosítani kell Magyarország és a szomszédos országok magyarsága közti szabad mozgást, de politikai és jogi képtelenség lenne, ha egyetlen törvényhozási aktussal magyar állampolgárnak nyilvánítanánk minden, a Kárpát-medencében élő, önmagát magyarnak tekintő személyt” – jelentette ki Martonyi János. „… a kettős állampolgárság megszerzésének lehetősége a magyar jogrendszer része, a kettős állampolgárság egyedi odaítélésének gyakorlatát senki nem kérdőjelezi meg.”

Martonyi János 1998-ban úgy nyilatkozott, hogy a kettős állampolgárság „nem járható út.” Úgy vélte, más megoldásokat kell találni. 1999-ben a "Magyarország és a határon túli magyarság 1999" címû konferencia utáni sajtótájékoztatón azt állította, hogy „a kettős állampolgárság automatikus kiterjesztése súlyos politikai veszélyeket jelentene, s jogilag is megvalósíthatatlan.”

Martonyi János, Magyar Rádiónak adott interjú, 2000 júliusában: “A kettős állampolgárság kérdéséről már folytattunk a véleménycserét, én magam is elmondtam a véleményemet többször is. Automatikus, mindenkire kiterjedő állampolgárság adást én nem látok megvalósíthatónak különböző okokból.”
"A kormány korábbi felfogásával ellentétben, határozottan deklarálta, hogy nemcsak Magyarország tartozik felelősséggel a határon túli magyarokért, hanem az ottani magyar szervezetek is Magyarországért. Tudomásul kell venniük az anyaország nemzeti érdekeit, így NATO- és EU-tagságát, s az ezzel járó kötelezettségeket, ezért aligha lehet szó a kettős állampolgárság bevezetéséről, illetve autonómiák kiharcolásáról."
(Kuruc.info - Hír Tv-t kiegészítve)