Legalább tíz százalékkal magasabb a részvételi arány az előrehozott szlovák parlamenti választáson mint három és fél éve - jelentette ki az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a közmédia Híradójában.
Bartók Csaba, a felvidéki Szepsiből élőben bejelentkezve elmondta: a magyarok szempontjából fontos, hogy ne csak az északi területeken legyen nagy a választási kedv.
A felvidéki magyar pártnak, a Szövetségnek becslések szerint mintegy 180 ezer szavazatra van szüksége ahhoz, hogy bejusson a Parlamentbe - mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt hónapok kampánya során többször elhangzott a pártvezető politikusoktól, hogy ezúttal a bejutás sikerülhet.
A tudósító kiemelte, hogy a Szövetség "kormánytényező is lehet", mert az előrejelzések szerint a közel egyforma erővel bíró szociáldemokraták és a liberálisok sem tudnak egyedül kormányt alakítani.
Bartók Csaba elmondta, hogy az első választási részeredményeket várhatóan este tíz óra után, az urnazárásokat követően közli majd az országos választási bizottság.
Korábban írtuk: rekordszámú levélszavazat érkezett külföldről
Rekord részvételi arányra számítanak az előrehozott parlamenti választáson "Szlovákiában", a voksolás szombat reggel hét órakor kezdődött - mondta az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a közmédia Híradójában.
A felvidéki Szepsiből élőben bejelentkezve Bartók Csaba azt mondta, hogy rekord levélszavazat érkezett külföldről, több mint 1700-an jelezték a büntetés-végrehajtási intézményekből is szavazási szándékukat, emellett Kassán, ahol vasárnap rendezik a nemzetközi békemaratont, külön szavazókört alakítottak ki a több ezer résztvevő számára.
Elhangzott, hogy az előzetes felmérések szerint a délelőtti részvételi adatok a legtöbb helyen meghaladták a három és fél évvel ezelőttit, Dunaszerdahelyen magas a választási részvétel, de Komáromból és Galánta környékéről is hasonló hírek érkeztek.
Felidézte, hogy a legutóbbi parlamenti választáson - amikor a mostanihoz hasonlóan szintén kormányváltó hangulat uralkodott - 65,8 százalékos volt a részvételi arány. A mostani voksoláson az ukrán-orosz háború, a brüsszeli politika vagy a liberális vonal erősödése miatt még nagyobb részvételi aránnyal lehet számolni.
Hozzátette: a déli-dél-keleti régiók magyar lakosságának zöme abban bízik, hogy újra lesz magyar érdekképviselete a pozsonyi törvényhozásban.
A tudósító kiemelte, hogy a Szövetség a parlamentbe jutással a mérleg nyelve lehet, amihez legalább 180 ezer szavazatra van szüksége Forró Krisztián pártjának.
Elemzők szerint a 8,5 százalékos felvidéki magyarságnak "gond nélkül" meg kellene szereznie a szavazatok 5 százalékát, ugyanakkor a gyengébb magyar szereplésnek nem csak szélsőséges tót körökből drukkolnak, hanem "a liberális érdekeket kiszolgáló magyar hangadók is ezt kívánják".
A Szövetség képviselői ezért mozgósítottak az utolsó percig az ukrán határtól Pozsonyig - fogalmazott a tudósító.
A felvidéki előrehozott parlamenti választáson este tíz órakor zárják az urnákat, az első részeredmények éjfél körül várhatók.
Korábban írtuk: Megkezdődött a voksolás Felvidéken
Megkezdődött a voksolás reggel hét órakor "Szlovákiában", ahol előrehozott parlamenti választásokat tartanak szombaton - közölte az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a közmédia Híradójában.
Bartók Csaba a felvidéki Szepsiből élőben bejelentkezve elmondta: az országban 25 politikai párt, mozgalom, tömörülés állított jelöltlistát, a parlamenti bejutási küszöb Magyarországhoz hasonlóan öt százalék.
A választás egyfordulós, az emberek pártlistákra szavaznak és 150 mandátumot osztanak szét - ismertette.
Kiemelte: reális esélye a magyarok, illetve a magyar-szlovák vegyespártok közül a parlamentbe jutásra kizárólag az egységes magyar pártnak, a Szövetségnek van, amelyet a kampánycsend előtti utolsó napok felmérései 3,5-5,4 százalék közé mértek.
A tudósító úgy fogalmazott: "Szlovákiában" 2020-hoz hasonlóan kormányváltó hangulat van és magas részvételi arányra számítanak. Az előrejelzések szerint a részvétel elérheti a 70 százalékot is, ami azonban a kis pártoknak nem kedvez - jegyezte meg.
Ezért mozgósított intenzíven a Szövetség is, hogy a déli régióban megszólítsa a bizonytalan szavazókat annak érdekében, hogy sok év parlamenten kívüliség után legyen hangja a felvidéki törvényhozásban a leszakadó, magyarok által lakott régióknak is. Parlamentbe jutásuk esetén a magyarok fontos résztvevői, stabil tényezői lehetnek a kormánykoalíciónak - tette hozzá a tudósító Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét idézve: "minden voksra szükség van".
(MTI nyomán)