A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán rendezett kétnapos Tulipános Hangszeres és Oktatói Napokon gyakorlati bemutatót és előadást tartott Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára, aki felhívta a figyelmet annak a fontosságára, hogy a magyar népi hagyományok szervesen beépüljenek a nevelési-oktatási folyamatba, mivel "ez a nemzet összetartozásának megtartó ereje".
Balatoni Katalin azt mondta: örül annak, hogy újra felkereshette Kárpátalját, és személyesen is csatlakozhatott a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola képzési programjához.
Kiemelte: az a kulturális tőke, amellyel a magyarság rendelkezik, egyrészről meghatározza "emberi mivoltunkat" és nemzeti identitásunk gyökereit, másrészről pedig azt "kiválóan tudjuk alkalmazni a különböző pedagógiai folyamatokban".
"A történelmünk arra is megtanított, hogy tudjunk erőt kovácsolni a rosszból, és tudjunk a fájdalmakból örömet szerezni" - fogalmazott a köznevelési helyettes államtitkár.
Balatoni Katalin emlékeztetett arra, hogy a kárpátaljai magyarság immár két éve nehéz körülmények között kénytelen élni. Azonban "van egy olyan kapaszkodónk, egy olyan tudásunk, egy olyan örökségünk magyar emberként ezen a világon, ami egyben lehetőséget is jelent".
Szavai szerint ebben a nehéz helyzetben erőt ad, ha hangosabban szól a zene, és hangosabban szól az ének, mert "az ének, a tánc, a zene és a játék elmossa a félelmet".
Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke a rendezvény házigazdájaként kifejtette: minden pedagógus számára belső igény, hogy fejlődjön és tanuljon, találkozzon kollégáival, akikkel megoszthatják gondolataikat. Ennek egyik eleme a szórványban oktató pedagógusok konferenciája, illetve a Tulipán Tanodák oktatóinak képzése.
Végezetül Balatoni Katalin, az Így tedd rá! módszertani program és mozgalom megvalósítója népi játékok oktatását bemutató gyakorlati foglalkozást tartott a kárpátaljai pedagógusoknak.
(MTI)