Soha nem lesz területi autonómia Székelyföldön, Románia egységes nemzetállam - jelentette ki Traian Basescu román államfő hétfőn Budapesten az MTI kérdésére azt követően, hogy tárgyalt magyar partnerével. Igen, megéltük azt az elképesztő pimaszságot és lealázást is, hogy a hazánk közel felét elorzó hajdani kisebbségünk államelnöke letagadja kétmillió magyar létezését, és pökhendi módon kijelenti: dehogy adnak jogokat az uralmuk alá került magyarságnak. A budapesti parlamenti pártok természetesen nem kérik ki maguknak, sőt, aki nem emlékezne: ötpárti egységben szavazták meg, Fletótól a KDNP-ig Románia uniós csatlakozását a székely autonómia feltétele nélkül, Orbánék előzetes,  ellentétes előjelű ígéretei dacára.
Friss:
Mint ismeretes, a területi autonómiát nem zárja ki az egységes állam fogalma, hiszen éppen az volna a lényege, hogy úgy biztosít közösségi jogokat egy nemzeti kisebbségnek, hogy megőrzi az állam egységét (cserébe pedig felruházza bizonyos jogkörökkel az autonóm terület vezetőit). Az más kérdés, hogy a nemzetállam fogalom viszont tagadja a közel kétmilliós erdélyi magyarság létezését, ami nonszensz ugyebár, célkitűzés és nem helyzetleírás. A tolvaj oláhokat azért kerülgeti szívroham az autonómia szó hallatán, mert az náluk - fogalomértelmezésben és a történelmüket végigkísérő nemzetiségi törekvéseikben egyaránt - az elszakadás, kiválás első lépcsőfokát jelenti. Az erdélyi románok mindig azért követeltek erdélyi autonómiát vagy föderalizált monarchiát, hogy ily módon többségbe kerülve kiszakíthassák Erdélyt és Romániához csatolhassák azt. (Végül nem volt szükségük autonómiára, tálcán kínálták az országot szeretett zsidó népvezéreink.)


Láthatóan Sólyom sincs elragadtatva ettől az egésztől

Ráadásul Románia - akárcsak a többi trianoni utódállamocska - úgy bánik az elrabolt területen élő magyar nemzetrésszel, ahogy csak akar, s kedvére tagadhat meg mindenféle jogot tőle, hiszen egyrészt nincs magyar állam, mely felléphetne elszakított állampolgárai leszármazottainak érdekében, másrészt pedig az elcsatolt területeken élő magyarság politikai vezetői szinte kivétel nélkül az elnyomó hatalom kiszolgálóivá váltak, akik nem mernek kenyéradó gazdáikra ugatni. Vagy ha merne is egyik-másik, azt is elfelejtették már, hogyan kell.


Olyan grimaszokat vág a bohóckodó bocskoros mellett, hogy öröm nézni

Basescu tehát bátran mondhatja: Románia egységes nemzetállam, ez benne van az alkotmányában is, és sohasem fogja elismerni a nemzetiségi kollektív jogokat. Ugyanakkor fenntartja a nemzetiségek képviselőinek egyéni jogait - tette hozzá a semmitmondó kiegészítést a román elnök.


Ráadásul valószínűleg erős izzadság- vagy fokhagymaszagot árasztott
a rómaiak dicső utóda, mert igen húzódozik elnökünk

Sólyom Lászlónak talán egyedüli érdeme, hogy Székelyföld autonómiája mellett mindig kiállt, így tett ezúttal is. Persze a haldokló ország élén díszként hajlongó, szinte semmilyen érdemi jogkörrel nem rendelkező, halk szavú jogász szavai nem fogják meghatni a balkáni politizálásból jelesre vizsgázó, korábban egy egész flottát elkótyavetyélő, minden hájjal megkent tengerészt. Sólyom elmondta: Magyarország továbbra is lehetségesnek tartja az erdélyi magyarok területi autonómiáját, támogatja ezeket a törekvéseket. Basescunak meg egyik fülén be, a másikon ki, és ez így is lesz, míg a csonkaországot ez a társaság vezeti.
(Kuruc.info - MTI)