A Fidesz és Tőkés László kölcsönösen részt vesz egymás európai parlamenti kampányában. Erről Orbán Viktor, Fidesz elnöke és Tőkés László RMDSZ-es EP-listavezető állapodott meg.
Tőkés László a találkozó után tartott sajtótájékoztatón azt mondta: meghivta Orbán Viktort, hogy jöjjön el Erdélybe az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közös listája mellett kampányolni. A Fidesz elnöke megtiszteltetésnek nevezte a meghivást, és azt kérte, hogy Tőkés László is vegyen részt az itteni kampányban.
A Fidesz elnöke arra hivta a fel a figyelmet, hogy először lesz egyidőben az EP-választás Erdélyben, a Felvidéken és Magyarországon, ez pedig komoly kihivás és lehetőség is a nemzeti elkötelezettségű erőknek, hogy a mondandójukat programjukat, mozgásukat "össz-kárpát-medencei magyar politikai akcióvá" alakitsák. Egy össz-kárpát-medencei kampánynak is megfelel majd, amit látni fogunk - fogalmazott.
Tőkés László szintén arról beszélt, ha nincs is "szupranacionális pártjuk", de úgy készülnek fel a kampányra, mintha egy pártban volnának a felvidékiek, a magyarországiak és az erdélyiek. Mint mondta, ebben kérte a Fidesz támogatását.
A politikus úgy vélte: az egységes magyar európai képviselettel és a határok eljelentéktelenedése folytán "lehetővé válik bizonyos értelemben még Trianonnak a korrekciója" is.
A sajtótájékoztatón Orbán Viktor és Tőkés László is értékelte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nemrégiben kötött megállapodását, amelynek értelmében a két szervezet a romániai EP-választásra (szerintük) létrehozta a "magyar összefogás" listáját, valamint döntöttek egy paritásos alapon működő Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum megalakitásáról is.
Orbán Viktor sikernek tartotta az RMDSZ-szel kötött megállapodást, és úgy vélte, ez lehetőséget teremt arra, hogy minél jobban szerepeljenek a választáson a magyar erők. Remélte, hogy az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum megalakulásával a megállapodás nem egyedi eset marad, hanem az erdélyi politikai-társadalmi erők képesek lesznek tartósan is egyetértésre jutni.

Hangsúlyozta, hogy a Fidesz álláspontja mindig is az volt, hogy egyetlen párt képtelen arra, hogy az egész erdélyi közéletet megszervezze, ezért az a jó, ha mindenkinek jut hely a nap alatt, és kizárólagosság helyett a harmóniára törekednek. (Érdekes, itthon nem ezt vallja - a szerk.)

Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy Szász Jenő a Székely Nemzeti Tanács részéről birálta a megállapodást, azt mondta: sokszinű az erdélyi közélet, az egységhez vezető út pedig nem az egyféleségen, hanem a különbözőség megismerésén át vezet, ezért természetesnek veszi, hogy vannak, akik nem támogatják a megegyezést.
Tőkés László úgy vélte, hogy az RMDSZ felülemelkedett pártpolitikai kötöttségein, és azzal, hogy egy rajta kivül álló entitással megegyezést kötött, egy totalitárius egység alakult át plurálissá. Ö;rvendetesnek nevezte, hogy a magyar erőket egységesiteni tudták a magyar nemzet és az erdélyi magyarság érdekében.
(MTI korrigálva)