Miután a minap hat magyart vertek félholtra a Brassó megyei Felsőrákoson a romák, félő volt, hogy a település lakossága maga veszi kézbe az igazságszolgáltatást, és felgyújtják a cigányok házait.
Az incidens után igencsak puskaporos volt a hangulat Rákoson, közel kétszáz lakos gyűlt össze a helyi polgármesteri hivatal előtt, de a zsandároknak sikerült megakadályozni, hogy tényleg elszabaduljon a pokol. Azonban a község lakossága nem mondott le arról, hogy megleckéztesse a randalírozó romákat, ezért a veszprémi Cozma-gyilkossághoz hasonló helyzet alakult ki, amelynek végén a három 22-39 év közötti roma férfi, akik megverték a magyarokat, a lakosság bosszújától való félelmükben inkább feladták magukat a rendőrségen. A botránykeltők jelenleg a brassói rendőrség fogdájában várják az ügy kivizsgálását, de abból kiindulva, hogy a magyar áldozatok közül négyet súlyos sérülésekkel kellett kórházba szállítani, komoly büntetésre számíthatnak.
(Heti Hirdető)
Olvasónk megjegyzése: Tessék figyelni? - a zsandárok nem a jogosan felháborodott, mintegy kétszáz összegyűlt székelyt (Megjegyzés: hány magyar gyűlik össze vajon nálunk a hasonló esetek sokasága során?) vegzálták , mindössze megakadályozták az azonnali jogos bosszút. Eközben a "község lakossága nem mondott le" a leckéztetésről! Az eseményről érthetetlen okokból távol maradtak Mohácsi Viktória és társai, valamint lelki rokonaik. Emlékeztetőül: Gyergyóditróban és Gyergyócsomafalván, valamint Gyergyóújfaluban a hetvenes-nyolcvanas években folyamatossá váltak a cigányok által elkövetett kisebb-nagyobb termény- és egyéb lopások, erőszakos bűncselekmények. A helyiek, ezt megelégelve egy éjszaka felgyújtották az elkövetők házait és ezzel Csomafalva és Újfalu a mai napig megmaradt cigány-mentes övezetnek. Ezek a rendteremtő akciók a hatóság részéről semmiféle megtorlással nem jártak, mondhatnánk, a rendőrség csendes elégedettséggel konstatálta a közbiztonság helyreállítását. Szebb jelent! Egy olvasójuk
Kapcsolódó cikkek: Bíber: az erdélyi magyarok példát mutattak a cigánybűnözés elleni fellépésből (további hivatkozásokkal pl. a román elnök és miniszterelnök nagy vihart kavart cigányellenes beszólásaira)