Hosszú hallgatás után az MPP is megszólalt államfőválasztás-ügyben. Miután (
nem első alkalommal) felajánlották Szekus Béláéknak, hogy ők is felsorakoznak mögéjük, de válaszra sem méltatták őket, jobb híján alig néhány nappal a választás előtt kinyögték, hogy nem támogatják a kis Markót, merthogy nem megfelelő. (Korábban ez nem volt gond, ugyebár.) Ugyan vitatott legitimitású Szász Jenőék (nem mellesleg Kövér Laca barátai) készek lettek volna elárulni az eddigi szövetségest, a Székely Nemzeti Tanácsot, mely érvénytelen, "autonomista" szavazásra buzdít, most, ugyancsak jobb híján, fél szájjal odaálltak az SZNT kezdeményezése mellé – ellentétben Tőkésékkel, akik - noha velük sem álltak szóba Markóék ez ügyben - szépen betáncoltak a nagy tulipános ernyő alá, immár sokadjára.
Alább olvasható a párt közleménye.
Az elnökválasztás első fordulójával egy időpontban megszervezésre kerülő, az egykamarás parlament bevezetését és a parlamenti mandátumok számának csökkentését célzó referendum tekintetében a Magyar Polgári Párt álláspontja összhangban áll a politikai keretprogramjában foglaltakkal.
A Magyar Polgári Párt álláspontja, hogy az ország, a magyar közösség érdekeinek hatékony képviseletét csak egy megfelelő közjogi-alkotmányos reform biztosíthatja. A Magyar Polgári Párt Románia közjogi berendezkedésének gyökeres átalakítását, egy új alkotmány elfogadtatását tűzte ki céljául, melynek értelmében a létező történeti, kulturális és kisebbségi identitások tiszteletben tartásával és az Európai Unió regionalizmusának, valamint regionális politikáinak figyelembe vételével kialakított régiók adják a politikai közösség legfontosabb szerveződési kereteit.
A régiók érdekeinek képviselete szempontjából alapvető fontosságú a kétkamarás parlament, melynek felsőháza a regionális-területi és a korporatív képviseleti elvet ötvözi, alsó házában pedig a pártok jutnak képviselethez. Ennek megfelelően kell tehát lefektetni egy új közjogi-alkotmányos berendezkedés alapjait, kodifikálni a parlament két házának működési kereteit és képviseleti normarendszerét.
A Magyar Polgári Párt tehát a kétkamarás parlament intézményének megtartása mellett foglal állást.
A parlamenti mandátumok csökkentése tekintetében a Magyar Polgári Párt egyetért a kezdeményezéssel. Románia parlamentje létszámában túlméretezett, az egy lakosra jutó képviselők, szenátorok száma európai viszonylatban az egyik legmagasabb. A Magyar Polgári Párt indokoltnak tart egy karcsúbb parlamentet, ennek megfelelően támogatja a parlamenti mandátumok csökkentését.
Az elnökválasztás kapcsán a Magyar Polgári Párt nem támogatja Kelemen Hunor RMDSZ jelöltet. A Magyar Polgári Párt az erdélyi magyarság közmegegyezésén nyugvó magyar jelölt indítását tekintette volna elfogadhatónak, viszont az RMDSZ, nem tagadva meg eddigi önmagát, saját pártérdekeit szem előtt tartva, elzárkózott minden egyeztetéstől és nem közösségi jelöltet, hanem pártjelöltet állított. A jelenlegi államelnök-választás – tekintettel arra, hogy nem esik egybe a parlamenti választásokkal, és nem befolyásolja az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét – kiváló alkalmat biztosíthatott volna a magyar közösség elvárásainak pártok felett álló, hiteles megjelenítésére.
Kelemen Hunor RMDSZ-jelölt ugyanakkor nem rendelkezik azokkal a kvalitásokkal, amelyek érdemessé tehetnék az erdélyi magyar közösség bizalmára.
Mindezekért a Magyar Polgári Párt a Székely Nemzeti Tanács által meghirdetett felhívás követésére, azaz a szavazólapok érvénytelenítésére biztat. Ugyanakkor az RMDSZ-ből való nagyfokú kiábrándultság, illetve az alkalmatlan államfőjelölt indítása miatt a szavazástól való távolmaradást demokratikus magatartásnak és véleménynyilvánításnak tekinti.
a Magyar Polgári Párt sajtóirodája
Marosvásárhely, 2009. november 17.
(Nyugati Jelen)