Újabb felmérés eredménye mutatja azt, hogy Traian Basescu mindenképpen elveszti mandátumát az elnökválasztás december 6-i második fordulójában: az Insomar közvélemény-kutatása szerint a jelenlegi államfő akkor is kikapna, ha Mircea Geoanával, és akkor is, ha Crin Antonescuval kellene megküzdenie a második körben. A felmérés szerint Geoana 54:46 arányban verné az elnököt, Antonescu pedig 52:48 arányban.
Az Insomar azt is megvizsgálta, a második körbe be nem jutott jelöltek szavazói kire adnák a voksukat. Az eredmény szerint Mircea Geoana Crin Antonescu, Sorin Oprescu és Corneliu Vadim Tudor szimpatizánsainak többségét állítaná a maga oldalára, míg Basescura Kelemen Hunor és Gigi Becali szavazóinak többsége voksolna.
Ha Antonescu lenne a befutó, akkor „visszakapná” a támogatást: a legnagyobb, 65 százalékos arányban Geoana szavazói támogatnák, majd Oprescu és Vadim szimpatizánsai következnek. Basescu az esetben is bizton számíthat Kelemen szavazóira, a magyar jelölt támogatóinak 39 százaléka ütné rá a pecsétet a második körben.
A megkérdezettek 54 százaléka egyébként úgy nyilatkozott: még nem tudja, kire voksol, illetve nem is akar szavazni. A városban élő biztos szavazók 33 százaléka Basescut támogatja, míg a vidéki válaszadók 38 százaléka Geoana mellett áll. Területi eloszlás szerint Basescu Erdélyben a legnépszerűbb, annak ellenére, hogy az autonómia gondolatát továbbra is elutasítja: e tájegység lakóinak 36 százaléka támogatja, míg Geoanát csak 23. Moldovában viszont Geoana a legnépszerűbb 36 százalékkal, Olténiában pedig 39-cel.
(Krónika)