A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom büszkén jelenti be, hogy önkéntesei szombaton egy kétnyelvű, a helyiségneveket szlovákul és magyarul is feltüntető táblát állítottak fel Dunaszerdahely közelében, a várost Pozsonnyal összekötő úton.
Az eseményről egy videó is készült, amit ajánlunk szíves figyelmükbe. Tettünk oka, hogy a 63-as úton naponta több ezer autó fordul meg és a forgalom 81%-át helyi járművek alkotják, az utazók legalább 65%-a pedig magyar nemzetiségű.
Állításunk nem puszta feltételezés, önkénteseink a táblaállítást megelőzően napokat töltöttek el az elhaladó forgalom felmérésével és elemzésével. Hiába a magyar nemzetiségű sofőrök markáns jelenléte az utakon, a közútkezelő vállalat mindeddig nem volt hajlandó megtisztelni a helyi kisebbséget azzal, hogy anyanyelvükön is feltünteti a helyiségneveket, holott az több országban magától értetődő jelenségnek számít. Akciónkkal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a kétnyelvűsítés a közutakon is nem a civilek, hanem az állam dolga lenne egy toleráns, európai társadalomban!
A videóval egyben arra is szeretnénk biztatni a kétnyelvűségért tenni akaró civileket, hogy lépjenek fel jogos nyelvi és kisebbségi jogaik védelmében akár hasonló szimbolikus akciókkal, vagy akár a mindennapi tetteikkel. Nem kell hozzá videó, hangzatos kijelentések, vagy tíz ember munkásoverallban. Elég hozzá az, ha valaki nem szégyelli anyanyelvét használni az üzletekben vagy a hivatalokban. Ne féljünk jogainkat kihasználni ott, ahol adottak, és követelni ott, ahol nem!
(Kuruc.info)
Korábban írtuk:
Kétnyelvű, a helységneveket szlovákul és magyarul feltüntető közlekedési tábla jelent meg szombaton Dunaszerdahely mellett. Szerepel rajta Pozsony, Dunaszerdahely és Bős magyar neve is. Az esetre a Bumm.sk olvasója hívta fel a portál figyelmét. A nagyméretű táblát néhány méterrel az eredeti, csak szlovák nyelvű tábla mögött állították fel. Betűtípusa és stílusa hasonlít a szlovák útkarbantartó vállalat tábláihoz.
Mivel az eredeti tábla továbbra is áll, feltételezhető, hogy nem az útvállalat helyezte ki a kétnyelvű változatát, és civil akcióról van szó. Több mint valószínű, hogy a kezdeményezéshez a dunaszerdahelyi városi hivatalnak sincs köze, hiszen a tábla a város területén kívül áll. A tábláról a Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport is beszámol Facebook-oldalán.
Dunaszerdahely és környéke a kétnyelvűség követelésében egyre aktívabb. Két héttel ezelőtt ismeretlenek festékszóróval néhány dunaszerdahelyi óriásplakátra a következő feliratokat írták fel: "Ha kell a pénzünk, kérjétek magyarul is!"
Az utóbbi hónapokban több, kétnyelvűséget követelő akcióra is sor került Dél-Szlovákiában. A dunaszerdahelyi festékszórós akció mellett matricakampány folyik több településen, melynek nyomán több önkormányzat a kétnyelvűség betartására szólította fel a helyi intézményeket és vállalkozásokat. Szeptember elején a Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoportosulás aktivistái megafonnal jelentek meg a párkányi vasútállomáson, majd magyarul és angolul is bejelentették a vonatok érkezését.
(Bumm.sk nyomán)