Bukarestben most fedezték fel, hogy Székelyföldön kétszer köszöntik az új évet, ráadásul nemcsak koccintással, hanem tűzijátékkal is. Lett ebből nagy hír, újabb lehetőség, hogy a központi médiában az országot fenyegető székelyveszélyről tartsanak kerekasztal-megbeszélést.
December 28-án Románia vezető hírtévéjében a 24 órakor kezdődő híradó első anyagai között bombahírként tálalták, hogy Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön kétszer ünnepelik a magyarok az új évet. Be is jelentkezett (valószínűleg felvételről) a marosvásárhelyi stúdió üdvöskéje, aki szemrebbenés nélkül elmondta a szövegét. A végén megjegyezte, hogy bizony a székelyek eléneklik a székely és a magyar himnuszt is, és mivel Székelyföld nem létezik, a himnuszéneklés illegális.
Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján mondta el, hogy több bukaresti hírtelevízió is megkereste a szóban forgó témával kapcsolatban. A városvezető egy viccel példázta a fővárosiak „nagy felfedezését”.
„Erről egy vicc jut eszembe, amikor János és Ioan nagy barátságban vannak, együtt katonáskodtak, megkeresztelték egymás gyermekeit, együtt nyaralnak. Egy este beállít Jánoshoz Ioan egy fejszével a kezében, és mondja: én téged meg kell öljelek.
– De miért, hiszen jó barátok vagyunk?
– Azért mert megöltétek Mihai Viteazult.
– Ne hülyéskedj, hiszen ez 400 évvel ezelőtt volt.
– Az igaz, de én most tudtam meg – felelte Ioan.
Nos, ilyenek a bukarestiek is, ők most tudták meg, hogy mi évtizedek óta kétszer koccintjuk el az új évet, egyszer a román és egyszer a magyar idő szerint, és ebből nagy hírt csináltak” – mondta Antal Árpád.
(Székelyhon nyomán)