A román külügyi tárca tegnap, május 15-én bekérette a bukaresti magyar nagykövetet, Füzes Oszkárt - közölte a Külügyminisztérium.

Basescu kinevezi az új román kormányfőt
Román részről kifogásolták Németh Zsoltnak, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkárának az új román kormány kisebbségpolitikáját érintő, korábban megfogalmazott kritikáját, továbbá mind tartalmi, mind szervezési szempontból nehezményezték Nyirő József tervezett újratemetését - közölte a tárca.
A misszióvezető távollétében Balázs Ádám ideiglenes ügyvivő tett eleget a partner kérésének. Ő közölte a román féllel, hogy a magyar kormány az erdélyi író újratemetését kegyeleti és kulturális eseménynek tekinti.
A Krónika című erdélyi magyar nyelvű lap már korábban beszámolt arról, hogy bekérették a magyar követet. A lap értesülései szerint arról tájékoztatták a magyar diplomácia képviselőit, hogy "a jelenlegi romániai belpolitikai helyzetben időszerűtlen" Nyirő József újratemetése. Azt javasolták, hogy találjanak későbbi időpontot az eseményre.
És mi erre a töketlen magyar diplomácia válasza? A következő: "Balázs Ádám azt is elmondta, a magyar kormány nyitott és várakozással tekint az új román kormánnyal történő együttműködés elé."
Annyit félénken azért még hozzátettek, hogy "Magyarország értetlenül áll a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karával kapcsolatos román döntés előtt, amely súlyos visszalépést jelent, mert az erdélyi magyarság alapvető szerzett jogait sérti. A magyar fél fontosnak tartja, hogy a két kormány a nyitott kérdéseket tárgyalásos úton rendezze".
Akadályozzák meg az újratemetést!
A bukaresti hatalom "beavatkozása" a Krónika szerint nem előzmény nélküli. A napokban az Evenimentul zilei napilapban megjelent cikk fasisztának és irredentának nevezte Nyirő Józsefet, aki a szerző állítása szerint személyesen románok gyilkolására buzdított Kolozsváron. A Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma elnevezésű szervezet ugyanakkor felszólította a román kormányt, akadályozza meg az író újratemetését, vonja vissza a Nyirőről elnevezett erdélyi iskolák nevét, mivel szerintük az író "a nemzetiszocialista, hungarista vonalat képviseli".
Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az újratemetést helyben szervező Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke szerdán az MTI-nek azt mondta, nincs tudomása arról, hogy diplomáciai bonyodalmak alakultak volna ki a Nyirő-temetéssel kapcsolatban. A székelyudvarhelyi szervezők továbbra is arra készülnek, hogy május 27-én a városban újratemetik Nyirő Józsefet.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: