A román vasúti igazgatóság bukaresti központja arról tájékoztatta Nyirő József újratemetésének szervezőit: nem kapták meg a miniszteri engedélyt arra, hogy az író hamvait a Boldogasszony Zarándokvonat szállíthassa Székelyudvarhelyre - közölték a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon.

Fráter Olivér, a temetés szervezője bejelentette: az újratemetés azon rendezvényei, amelyek a román államvasutak részvételéhez kötöttek, például a gyergyószentmiklósi, máriaradnai, csíkszeredai ceremóniák, elmaradnak. Elmondta: változatlanul várják a román kormányzattól "szokásos diplomáciai csatornákon történő közlést", hogy a földi maradványokat miként lehet beutaztatni Romániába.
Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője kijelentette: a temetés többi programja változatlan. Ugyanakkor elindultak a román államvasutakkal az egyeztetések is, csütörtök délutánra ígért legközelebbre tájékoztatást a szállítás ügyében. Hangsúlyozta: a zarándokvonat személyszállító vonatként ennek ellenére elindul a csíksomlyói búcsúra, csupán a kegyeleti kocsit nem viheti magával.
Elmondta: szerda reggel 10 órától a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben ravatalozzák fel Nyirő József (1889-1953) földi maradványait, ahol bárki leróhatja a kegyeletét. Délután három órakor a Magyar Írószövetségben konferenciát rendeznek az író munkásságáról.
"Úgy gondoljuk, hogy Nyirő Józsefnek is kijár az a tisztelet, amit egy korszakalkotó, jelentős író megérdemel" - fogalmazott a kommunikációs vezető, majd hangsúlyozta, hogy külön kellene értékelni Nyirő politikai és irodalmi tevékenységét. "Nem értjük azt a magyar és román sajtópolémiát, amely az elmúlt napokban az ő politikai tevékenysége kapcsán felmerült" - vélekedett.
Arra a kérdésre, hogy várható-e a temetés megzavarása, megakadályozása, nemmel felelt. Mint fogalmazott, minden engedélyt beszereztek, minden intézkedést meghoztak annak érdekében, hogy a ceremónia zavartalan legyen. "Magánterületen történik a temetés minden állomása. Ezek nem engedélykötelesek" - mutatott rá, hozzátéve, bíznak abban, hogy a román hatóságok nem fogják akadályozni a temetés megtartását. Kijelentette: továbbra is várják a tájékoztatást a román kormányzattól arról, mit értenek azon, hogy "nem támogatják" a temetés megtartását.
Lukács Csaba kitért arra is, hogy másfél éve folynak az egyeztetések a román hatóságokkal. "A román fél egyetlen egyszer sem jelezte aggályait" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a legutóbbi román kormányváltást követően az ellenzék került hatalomra, így "180 fokban" megváltozott a román fél álláspontja.
(MTI)
Kapcsolódó: