Koncepciós pernek nevezi a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot az egyháznak visszaszolgáltató bizottság tagjai ellen kezdeményezett eljárást az Erdélyi Református Egyházkerület Közgyűlése (EREK). Pap Géza püspök és Geréb Péter főgondnok szerint ez az erdélyi magyarság elleni támadás félreérthetetlen jele, amely precedens értékével kezdetét jelentheti egy küszöbön álló visszaállamosítási folyamatnak. Az egyházkerület vezetői szerint a buzaui ítélethozatal megrendítette bizalmukat a hazai igazságszolgáltatásban, mivel azt igazolja, hogy Románia csupán színleli a jogállamiságot, de valójában nem hajlandó betartani saját törvényeit sem.
„Az elkövetkezendőkben egyházunk vezetősége nemzetközi fórumokon is tiltakozik a jogtalanság ellen, és kész minden törvényes eszközzel igazságát, jogos tulajdonát megvédeni” - írja vasárnapi közleményében Papp Géza püspök és Geréb Péter főgondnok. A dokumentum szerint az egyházkerület közgyűlését mélyen megdöbbentette és fölháborította a román igazságszolgáltatás döntése, amely az igazságosság és a jogosság megcsúfolása, és ami az Erdélyi Református Egyházkerületnek mint jogos tulajdonosnak az anyagi és erkölcsi megkárosítását eredményezte.
A közgyűlés határozottan tiltakozik a buzaui bíróság folyó év június 28-i végzése ellen, amely a 83/1999 számú Kormányhatározattal visszaszolgáltatott sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégiumot az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonából elveszi és a román állam nevére íratja vissza. A közgyűlés egyúttal felemeli szavát az ellen is, hogy a bíróság a visszaszolgáltató bizottság tagjait – Marosán Tamást, az EREK volt jogtanácsosát, Markó Attila államtitkárt és Clim Silviut, az igazságügyi minisztérium tanácsosát – hamis vádak alapján 3-3 év szabadságvesztésre ítélte.
A tájékoztatás szerint a 176/1948-as államosítási törvény melléklete világossá teszi, hogy a Református Székely Mikó Kollégium épületét az Erdélyi Református Egyházkerülettől vették el. A visszaszolgáltatási törvény szerint pedig az épületet egykori tulajdonosának kell visszaszolgáltatni.
A Brassói Ítélőtábla 2006. március 15-i végzésében végérvényesen és visszavonhatatlanul megállapította, hogy az államosítás előtt a Székely Mikó Kollégium teljes vagyona a Református Egyház tulajdonát képezte. Ebből kifolyólag az Erdélyi Református Egyházkerület joggal igényelheti vissza az egykori kollégiumi épületeket. Helyet adva előzetes kifogásuknak, ezt a határozatot a buzaui bíróság a 2012. január 24-i tárgyaláson elismerte és megerősítette.
A 2012. június 28-i ítélet az Erdélyi Református Egyházkerületet 1 millió 137 ezer lej (kb. 78,5 millió Ft) büntetés kifizetésére kötelezte, arra hivatkozva, hogy az egyház az épület használata során ezzel az összeggel károsította meg a román államot. Ezzel szemben az Erdélyi Református Egyházkerület a Kollégium épületének javításába, a benne folyó oktatás korszerűsítésébe saját alapból 2,9 millió lejt (200 millió Ft) fektetett be.
Az ítélethozatal során a bíróság nem vette figyelembe az egyház által bemutatott bizonyítékokat, sem a korabeli egyházi és világi törvényeket, amelyek a református kollégiumokat az ezeket létrehozó egyházi testületek tulajdonaként határozzák meg. A kollégium két világháború közötti önmeghatározása is ezt tükrözi: „a kollégium, mint a vallásszabadság kifejezője és a református egyház javát szolgáló intézmény, a jelen törvények értelmében mindenestől az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonát képezi és az egyházi hatóságoknak van alárendelve”. Ezen kívül, még a román tanügyminisztérium 1928-ban kibocsátott, Anghelescu tanügyminiszter kézjegyével ellátott engedélyét is figyelmen kívül hagyták, amely egyértelműen megállapítja, hogy a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdona.
Pap Géza püspök és Geréb Péter főgondnok szerint a buzaui ítélethozatal megrendítette bizalmukat a hazai igazságszolgáltatásban, mivel azt igazolja, hogy Románia csupán színleli a jogállamiságot, de valójában nem hajlandó betartani saját törvényeit sem. Szerintük ez indokolttá teszi a romániai igazságszolgáltatás és a visszaszolgáltatási folyamat nemzetközi monitorizálását.
(Krónika nyomán)