A balatonőszödi egykori kormányüdülőben laknak, mindenki mást mond róluk, a Máltai Szeretetszolgálat nem nyilatkozhat velük kapcsolatban, mert titok övezi itt tartózkodásukat.
Frissítés: állítólag magyarok a fenti videóban látott, "közös" nyelvünket nem beszélő barna ifjak
Az MTI híre:
Harminc bajba jutott magyar származású család érkezett Venezuelából Magyarországra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségének köszönhetően. Az évek óta tartó venezuelai válság mostanra annyira ellehetetlenítette az életet, hogy aki megteheti, elhagyja az országot.
A Venezuelában kialakult polgárháborús helyzet miatt egyre több, magyarságát őrző és magyar felmenőkkel rendelkező kér segítséget Magyarországtól. Mindnyájuknak volt biztos megélhetése, szakképzettsége, anyagi háttere Venezuelában, de a kommunista diktatúra és a polgárháborús helyzet miatt menekülni kényszerültek az országból. Sokan közülük elveszítették egzisztenciájukat, otthonukat, és az életük is veszélybe került.
A Máltai Szeretetszolgálat információi szerint még mindig vannak olyan magyar családok, illetve családtagok a dél-amerikai országban, akiket eddig nem sikerült megmenteni. Az ott maradtak iránt érzett felelősség mindenképpen kellő körültekintést és diszkréciót igényel, nehogy még nagyobb veszélybe kerüljenek.
Magyarországnak anyaországként kötelessége segítséget nyújtani a háborús vagy természeti krízis elől menekülő keresztény honfitársainknak. A magyar származású családok életük újrakezdéséhez Magyarországon kapnak segítséget, ezt a programot a Máltai Szeretetszolgálat valósítja meg.
Jelenleg a becslések szerint 2-3 ezer magyar származású ember él Venezuelában, ebből nagyjából 4-5 száz főre tehető azoknak a száma, akik őrzik is a magyarságukat és a gyökereiket. Ahogy hasonló helyzetekben, amikor háborús vagy valamilyen válság okozta konfliktus elől kellett kimenekíteni magyarokat vagy segíteni más bajbajutottakat (például keletnémet menekültek, dél-szláv háború menekültjei, ukrajnai válság, Fülöp-szigetek stb.) úgy a mostani venezuelai magyarok beilleszkedését is segíti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.