2022-ben egy olyan jelenség rúgta rá az ajtót a magyar valóságra, amire nem nagyon volt példa korábban. Akkor az aszály 1000 milliárd forintos kárt okozott, az emberek a városokban és vidéken is szenvedtek a melegtől, ám az ügyben a tanulságokat nem vonta le a magyar kormányzat, de még a legminimálisabb erőfeszítést sem tették meg annak érdekében, hogy a jövőben az ország elkerülje a hasonló tragédiákat – hangzott el a Magyar Jelen legújabb podcast műsorában. Szakács Árpád vendége Balogh Péter geográfus volt, aki társaival évtizedek óta olyan alternatívákon dolgozik, amelyekkel elkerülhető a túlmelegedés és annak következményei.
A víz a legfontosabb éltető erőnk, ha az nincs, az aszály egyre nagyobb gond lesz, ennek a szörnyű hatásait pedig minden magyar ember érezni fogja – figyelmeztetett Balogh Péter. Mint fogalmazott: a megoldhatatlannak tűnő problémára kézenfekvő megoldás kínálkozik, ehelyett úgy tűnik, mintha mindenki azon dolgozna és azért kapná a fizetését, hogy minél súlyosabb legyen a helyzet. Hozzátette: a vízgazdálkodás egyáltalán nem foglalkozik a Kárpát-medence természetes adottságaival, irracionális módon kezeli a gondokat, ez a szárazság első számú oka.
A klímaszabályozás bizonyított módszere a vízzel feltöltött táj, ennek a stratégiának minden eleme ki van dolgozva, de a politikai lobbik, az észszerűtlen agrártámogatási rendszer miatt nem lehet a problémát orvosolni, így évről évre rosszabb lesz a helyzet. Balogh Péter szerint a kérdésben Orbán Viktor miniszterelnököt is félrevezetik a tanácsadói, olyan információkat adnak a szájába, amelyek konkrétan nem igazak, írja a Magyar Jelen.
A témában Balogh Péter egy másik előadását is olvasóink figyelmébe ajánljuk. Az első részt itt, a másodikat pedig itt nézhetik meg.