Az eljáró bíróság még csak hat cigányt helyezett előzetes letartóztatásba azt követően, hogy múlt csütörtökön a mintegy negyven fős horda megtámadta a hatvani rendőrőrsöt - tájékoztatott a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hétfőn.
Egy férfit hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítanak, öt ember ellen pedig csoportosan elkövetett garázdaság a vád - közölte Soltész Bálint. A főkapitányság pénteken azt közölte: hat embert vettek őrizetbe azok közül, akik csütörtökön a hatvani rendőrkapitányság előtt randalíroztak.
A további eljárást a csoportos garázdaság ügyében a hatvani rendőrkapitányság, a hivatalos személy elleni erőszak miatt pedig az Egri Nyomozó Ügyészség folytatja le - tették hozzá.
Soltész Bálint az MTI-nek korábban azt mondta: a mintegy 40 fős csoport azután gyűlt össze a kapitányság előtt, hogy a rendőrök kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt előállítottak tizenkét embert.

Dénes Balázs, a fő TASZ-kalap
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt várja az ügyészségtől, hogy kezdeményezzen vizsgálatot a múlt héten csütörtökön Hatvanban történtek ügyében - olvasható a rajvédő szervezet hétfői közleményében. A TASZ a Független Rendészeti Panasztestület eljárását is kezdeményezi az alapjogsértő rendőri intézkedés megállapítására.
Dénes Balázs, a TASZ elnöke szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy feljelentést tesznek, mert meglátásuk szerint a csoportos garázdaság felszámolása ürügyén "indokolatlanul bántalmaztak" a rendőrök gyanúsítottakat, illetve vétlen járókelőket.
Dénes Balázs, a fő TASZ-kalap felidézte, hogy tudomásuk szerint egy, a rendőrök által megvert cigány miatt tört ki botrány a hatvani rendőrség előtt, majd az eset információik szerint sorozatos rendőrattakokba torkollt, amelyek során nőket, gyerekeket és idős embereket vertek meg a rendőrök. Állításaikat több őszinte cigány tanúvallomással is "igazolni tudják", illetve a sértetteken szemmel láthatóak a bántalmazás nyomai - legalábbis a rajvédő szerint. A rendőrség szerint viszont "valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések, hangulatkeltés" szerepel a TASZ tájékoztatásában.
A rendőrség szombati közleménye szerint a rendőrség a történtek során csupán megakadályozta azoknak az embereknek a bejutását a rendőrkapitányság épületébe, akik találkozni akartak az ott intézkedés hatálya alatt állókkal. A parancsnoki kivizsgálás azt állapította meg, hogy az intézkedés törvényes, szakszerű, az arányosság követelményének megfelelő volt. Nem került sor sorozatos rendőrattakra, bántalmazásra - hangsúlyozta a rendőrség.
(MTI nyomán; kép olvasónktól)
Előzmények: