Nyolc kábellopásra szakosodott “nem hiába született” akadt végre horogra Angliában. Tevékenységük nyomán súlyos zavarok keletkeztek a vasúti forgalomban. Az okozott kár értéke eléri a félmillió fontot. A nyolc csirkefogó összesen 23 év börtönt kapott.
A kirívóan előítéletes és fasiszta Birminghami Királyi Törvényszék hozta meg a példás ítéletet a nyolc cigány ellen, akik közül a legfiatalabb 19, a legidősebb pedig 36 éves. Korábban mindannyian Birmingham Handsworth és Smethwick elnevezésű negyedeiben élősködtek és bűnöztek. 2011. november 3-a és ez év május 24-e között nem kevesebb, mint 22 alkalommal léptek akcióba, és összesen 6 ezer méter vasúti kábelt loptak el a Worcestershire grófságban található Evesham és Gloucestershire grófság Moreton-in-Marsh települése közötti vonalon. A cigány bűnbanda ténykedése következtében a 15 mérföldes pályaszakaszon sok esetben lehetetlenné vált a vasúti közlekedés.
A vasúti infrastruktúra fenntartásáért felelős Network Rail a tönkretett kábelek kicserélésére, az ellopottak pótlására, valamint a vasúti irányítók kiesett munkabérére közel 500 ezer fontot volt kénytelen fordítani.
Michael Duck ügyész a bíróság előtt vádbeszédében elmondta, miképpen kezdett hozzá a Brit Közlekedési Rendőrség (British Transport Police) a nyomozáshoz azt követően, hogy a Network Rail jelezte: nem működnek a vasúti jelzőberendezések a Gloucestershire-ben található Chipping Camden környékén. Az ügyben első ízben 2011. november 3-án akcióba lépő rendőrök felfedeztek egy hatalmas kábeldarabot, amit a bűnözők már levágtak, de még nem volt módjuk elszállítani.
Később további panaszok is érkeztek a vasúti forgalom fennakadása miatt. Cotswold környékén a rendőrök rendszeresen járőröztek a vonalon, és rejtett kamerákat is elhelyeztek, hogy követni lehessen a cigánybűnözők mozgását.
Végül a nyomozók felfedeztek két cigányt a Cotswold közelében található Blockley átkelőnél, akiket azután kutyák és helikopterek bevetésével vettek üldözőbe. A közeli erdőben sikerült a két bűnözőt a rendőröknek elfogni. Mobiltelefonjaik alapos ellenőrzése és más nyomok alapján a letartóztatott kábeltolvajok két másik társa akadt horogra.
Idén májusban pedig házkutatásokat tartott a rendőrség Birmingham Handsworth és Smethwick negyedeiben. 11 személyt tartóztattak le, közöttük a már hűvösre tett cigányok bandájába tartozó csirkefogókat.
Robert Orme bíró arról beszélt, hogy a bűncselekményeket rendkívüli szakértelemmel hajtották végre, és mindegyik esetben súlyos fennakadások keletkeztek a vasúti vonalakon. „A szerelvények gyakran voltak kénytelenek megállni, a vasút nem volt képes teljes körű szolgáltatásokat nyújtani, az utasoknak súlyos kényelmetlenségeket kellett elviselniük. A vasúttársaság pedig komoly veszteségeket szenvedett el” – foglalta össze a „nem hiába születettek” ténykedésének következményeit a bíró, aki „nagyon komolynak” ítélte a bűnbanda tetteit, és ezért „elrettentő ítéletet” hozott.
A bűnbanda vezérei, a 36 éves Jan Trofin és a 29 éves Alexandru Tofaleanu négy-négy esztendőt fog rács mögött tölteni. A szintén vezető szerepet betöltő 26 esztendős Mihai Mihart négy év öt hónap börtönbüntetést kapott. És a náci időket felidéző módon börtönbüntetésük letöltése után mindhármukat deportálni fogják Romániába.
A 19 éves Stefanel Ruset két és fél év, a Christian Toader nevű 24 esztendős cigánybűnöző pedig két év kilenc hónap után szabadul. A 27 éves Mihai Binta és 19 éves Florin Cojocaru 20-20 hónapig, a 24 éves Costinel Mijloc pedig két évig lesz az őt megillető helyen. A banda kilencedik tagját, Marius Stanát is letartóztatták, de megengedték neki, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezzen. Nem kellett volna, ugyanis a nyomorult visszaszökött Romániába, és most ott bujkál.
A nyomozást vezető Andy Irwin Porter az ítélethirdetés után kijelentette: "Ezek a büntetések világossá teszik, hogy nem érdemes a vasúti kábelek ellopásán gondolkodni. Nyomozóink úgyis megtalálják az elkövetőket, és megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy a bűnösöket bíróság elé állítsák - miképp azt ebben a roppant bonyolult és komoly ügyben is mindenki tapasztalhatta.”
„A nyolc ember összesen 23 év büntetést kapott, annak ellenére, hogy anyagilag roppant csekély volt a nyereségük az elkövetett bűncselekményeik nyomán. Azonban súlyos fennakadásokat idéztek elő a vasúti forgalomban, és jelentős anyagi károkat okoztak a vasútnak. Bűntettük veszélyeztette az ellopott vagy megrongált vezetékek kicserélésével illetve pótlásával megbízott szakemberek biztonságát, és azoknak az embereknek az élete is veszélyben forgott, akik a szóban forgó vasúti vonalak közelében jártak” – indokolta a szigorú büntetések jogosságát Andy Irwin Porter nyomozó.

Angliában nem védik annyira a bűnözők, és kiemelten a cigánybűnözők „jogait”, mint nálunk. Ezért a Daily Telegraph megtehette, hogy közzétegye a kábeltolvajok fényképét. A mellékelt képen a felső sor, balról jobbra: Jan Trofin, Alexandru Tofaleanu, Mihai Mihart, Mihai Binta. Az alsó sorban, balról jobbra: Florin Cojocaru, Stefanel Ruset, Christian Toader, Costinel Mijloc.
Perge Ottó - Telegraph - wiltsglosstandard.co.uk nyomán