Az öreg Gáspár simította el?
"Annyi örömet adjon nekik a Jóisten, amennyit én kaptam tőlük!” - mondta a Blikknek könnyes szemekkel a Gáspár családról Balázs Józsefné Ica néni (68). Az idős aszszony férjét 1995-ben, alig ötven méterre a házuktól gázolta halálra Zsolt (32), aki Győzike (33) öccseként gyakori szereplője a Győzike-show-nak. A cigány, bár őt másodfokon is elítélte a bíróság, a hivatalában lévő köztársasági elnöktől kegyelmet kapott.


"Pont akkor, szeptember 24-én ünnepeltük volna a harminckilencedik házassági évfordulónkat, én rántott húst sütöttem, majd kimentem megetetni a disznókat, amikor egy száguldó autó hangjára és egy hatalmas csattanásra lettem figyelmes - mesélte könnyezve az idős hölgy.

- Amikor kirohantam, nem hittem a szememnek! Szegény Jóskám ott feküdt az úton, a Zsolti kocsija összetörve egy villanyoszlopon. A férjemet úgy kellett pokrócba összeszedni - emlékezett Ica néni.

Józsi bácsi traktorosként dolgozott, és felesége állítása szerint olyan erőben volt, hogy orvos sohasem látta. Ica néni azt állítja, a helyszínelő rendőrök megállapították: az autó körülbelül százhetven(!) kilométer per órás sebességgel ütötte el Józsi bácsit (†60), de ezt követően két újabb helyszínelés következett - ő sem érti, miért.

- Kérdeztem őket, de azt mondták, semmi közöm hozzá - mesélte. - Mindenesetre az utolsó jegyzőkönyvben már csak hetven kilométeres volt az autó sebessége, és ezt követően csak egyszer kellett tárgyalásra mennem, ráadásul akkor sem kérdeztek tőlem semmit. Emlékszem, Zsolti a bíróság előtt ajánlott fel nekem egymillió forint kártérítést, de azt azóta sem kaptam meg. Nem is boldogítana az a pénz - tette hozzá.

Két évvel ezelőtt Ica néni fia is elhunyt. A 46 esztendős Laci halálára azonban nincs magyarázat. Édesanyja azt mondja, hogy fia gyakran elsírta magát, amikor kilépett házuk ajtaján. A kertjükből ugyanis a Gáspár család házait lehet látni, ami egy napra sem hagyta elfeledni a szörnyû emlékeket.

- Ebbe pusztult bele a fiam is - folytatta Ica néni, aki egyébként egyedül mozgásképtelen. - Zsolti egyébként tavaly a halottak napján, a temetőben jött oda hozzám először. Gyújtott egy mécsest, és a zsebembe nyomott harmincezer forintot. Bocsánatot azonban senki nem kért. Bár én nem haragszom. De kívánom, hogy annyi örömet adjon nekik az Isten, amennyit én kaptam tőlük. Senkim nem maradt a világon. Az öreg Győző, ha meglát, lesütött szemmel, elfordulva vonul tovább, pedig ő az, aki mindig harsány. Biztos bûnösnek érzi magát, hiszen a fiának a köztársasági elnök kegyelmet adott - tette hozzá.

Természetesen az ügy részleteiről, a történtekről szerettük volna megkérdezni a Gáspár család férfi tagjait is. Ők azonban nem kívántak nekünk nyilatkozni az esettel kapcsolatban.

(Blikk nyomán, fotó: zsindex)

Olvasó: Az egyik rokonunk az eset időpontjában a falu polgármesteri hivatalában dolgozott, és szóról szóra szinte így mesélte nekünk a történetet pár éve. A dolog érdekessége, hogy a faluban közszájon forog, hogy a Göncz 30 milliót kapott a közkegyelemért, valamint - ezt én a saját fülemmel is hallottam az öreg Gáspár Győző szájából -, amikor betért dicsekedni abba a presszóba, ahol épp tartózkodtam. Persze nem egyedüli eset, hogy Győzike papája „megpatkolja” a törvényt.

Ha még emlékeztek rá, a Medgyessy-kormány idején volt egy kis hír arról, hogy kigyulladt a BM teteje és megsemmisült egy kis irattár, pár ki tudja milyen iratokkal. Na, az a tetőszigetelő banda, aki kigyújtotta „véletlenül”, az az öreg Gáspár cége és cigányai voltak. Persze úszott meg ő immár két adócsalást is. A legutóbbi 180 milliós ÁFA-csalásában a védőügyvédje az a dr. Kiss Elemér volt, aki a Medgyessy-kormány kancelláriaminisztere is volt azelőtt. Érdekesek ezek az összefonódások…

H. S.