Bakson, a Mária-telepen 1200 fős, ballagással összekötött születésnapi mulatságon ünnepelték az egyik búcsúzó óvodást. A leendő kisiskolást a faluház előtt 13 méteres limuzin és Kis Grófo várta.
„Elérkezett a ballagás napja, az a nap, amely meghatározza a gyermekük életét" – mondta a búcsúzó óvó néni szombaton a baksi Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda ballagásán.
Az útravalót egy kiscsálád nagyon komolyan vette, 13 méteres limuzint küldtek a leendő kisiskolásért (aki vélhetően az első osztályt fogja csak elvégezni, majd indul a "Szüljünk legalább 15 gyereket!" program - a szerk.).
A 6 éves kislány rasszizmustúlélő nagypapája mindent megtett, hogy emlékezetessé tegye unokája ballagását: pezsgőt, zenekart, különleges Hummert is hozatott a baksi faluház elé, otthon ökröt sütöttek, az esti bulira pedig még valami Gáspár Lacit is elhívtak.
– Egybeesik a ballagás az egyik családtag 60. születésnapjával. Ezért a nagy felhajtás – mondta egy baksi férfi az egyik helyi lapnak, amikor a 2000 lelkes zsákfaluban nem mindennapi mulatságról kérdezték, amelyen 1200-an vettek részt.
A ballagás közben többen is elmesélték, a településen gyorsan híre ment, hogy a Mária-telepen nagy dolog készülődik. Napok óta építik a sátrakat, „viakolorral" rakták ki az udvart. – A falu felét meghívták, azt beszélik, a ballagó óvodás házat is kap ajándékba – mondta egy másik helybeli. Szinte mindenki szívesen beszélt a "romák bulijáról", névvel viszont senki sem akart nyilatkozni. A lap kereste a ballagó családot, de nem akartak nyilatkozni.
Az óvodai ballagás nyilvános részére a lap is ellátogatott. A faluközpontban tartott eseményre az ünnepelt 6 évest csak "szűk családja" (ami általában legalább egy tucatnyi cigány - a szerk.) kísérte el. Miközben a leendő kisiskolások az épületben Szent Erzsébet legendáját adták elő, a "romák" a bulit szervezték. – Azt mondta az óvó néni, csak akkor induljon a zenekar, ha felengedték a lufikat. Hozzál pezsgőt, meg poharat! – utasította az egyik rokon a faluház előtt várakozó férfi családtagot, aki annyit válaszolt: hozok húsz ezüstpoharat. Végül aranyszélűekkel tért vissza.
A kétórás ballagási műsor végén a gyerekek a faluház előtt egy-egy lufit engedtek fel, így búcsúztak el az óvodától. Ahogy az utolsó is felszállt, Kozák László, azaz Kis Grófo és zenekara rázendített, s a kis család selyemvirágok tucatjaival halmozta el a 6 éves óvodást.
Táncolva, mint egy lakodalmi menet vonultak a 22 személyes, felnyíló oldalajtókkal is rendelkező 13 méteres Hummer limunzinhoz.
Zoom
A rokonok arany fülbevalót dugtak a kislány fülébe, a menet minden lépését fotósok és videósok örökítették meg. A zenés menet végigvonult a falun, meg sem álltak a Mária-telepi családi házig. A mulatság vasárnap reggel 7-ig tartott.
(Délmagyar nyomán)
Korábban írtuk: