Hétfőn reggel kevéssel nyolc óra után rendőri és csendőri kísérettel érkeztek annak a brassói cégnek az emberei, akikkel szerződést kötött a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal, hogy elbontsák a közterületre épült illegális, semmilyen papírral nem rendelkező épületeket.
Zoom
Az óvintézkedés a hírhedt Gábor család miatt volt szükséges, ugyanis várható volt, hogy nem tűrik majd szó nélkül az intézkedéseket. A csapat megérkezésekor mindössze néhány kiskorú, illetve egy asszony tartózkodott otthon. A család többi része börtönben, a másik része az udvarhelyi bíróságon ugyanebben az időben zajló tárgyalásukon volt. (Nyolc sértett 17 rendbéli bűncselekmény, köztük lopás, fenyegetés és rongálás elkövetésével vádolja.)
Zoom
Benedek Árpád Csaba alpolgármester közölte, hogy bontani fogják az épületeket, ezért amíg az erőgép megérkezik, kivihetik javaikat az ingatlanokból. Az ott tartózkodó kiskorú a fenyegetőzések mellett annyit mondott, hogy amíg az apja nem jön, addig nem nyúlhat ő sem és más sem semmihez.
Többször is meg kellett fékezni
A tárgyalást hátrahagyva taxival érkezett meg Gábor Dénes, aki hevesen támadt az alpolgármesterre, azzal a felszólítással, hogy azonnal takarodjon el mindenki, majd sorra fenyegette a helyszínen megjelenteket.
Zoom
Végül egy kotrógép segítségével kilenc óra előtt megkezdték az építmények elbontását. A csendőröknek többször is meg kellett fékezniük Gábor Dénest, aki hol a hivatali alkalmazottaknak, hol a média képviselőinek rontott neki.
Zoom
A bontást a ház melletti fából készült garázzsal kezdték. A házról adás-vételi előszerződése van a családnak, így a bontást az udvar hátsó részén folytatták, ahol egy pajtát romboltak le. A munkásoknak előbb a pajtában levő lovakat és egyéb kisebb állatokat kellett kivezetniük, mert a család nem volt erre hajlandó.
Zoom
Gábor Dénes többször is ráüvöltött a gyerekekre, hogy menjenek be a pajtába és ne jöjjenek ki. Ezzel próbálta megállítani a munkagépet, sikertelenül.
Az asszony elájult, a szomszédoknak sem kegyelmeznek
Végül a Gábor család egyik fiának a házát bontották el. Időközben a bíróságról megérkeztek az asszonyok is, akik szintén heves ordítozásba, fenyegetőzésbe kezdtek, de amikor ez eredménytelennek bizonyult, Ötvös Eszter elájult. Mentőt hívtak hozzá, majd a házba vitték. Az őrjöngő férfi egy vizespalackot is kihajított a házból a csukott ablakon keresztül.
Zoom
Miután elbontották az illegális építményeket, az apa tovább őrjöngött és fenyegetőzött. Gálfi Árpádot is megfenyegette, aki nem is volt jelen, de nem úszták meg a fenyegetést az operatőrök, újságírók, a hivatali alkalmazottak sem. Végül megfogadta, hogy a szomszédokat is mind megöli, a házukat elbontatja.
Zoom
Tíz órakor a csendőrség és a rendőrség is jelezte, ők, illetve a bontást végrehajtó munkások végeztek, elhagyják a helyszínt.
(Uh nyomán)