Működésünk során számtalan, cáfolhatatlan hivatalos statisztikát idéztünk (példák a cikk alján) azzal kapcsolatban, hogy Finnországban, az egész világ legiskolázottabb, legversenyképesebb és egyik leggazdagabb országában a segílyekkel agyontömött cigányok nem járnak iskolába és túlnyomórészt írástudatlanok.

Nézzük a közismerten “fajgyűlölő” UNESCO hivatalos, és hasonlóképp támadhatatlan jelentését:

“As regards the Romani minority, municipalities have not yet taken measures as a result of the amendment. Not much information on the Romani culture or on co-operation with the Romani has been provided in the training of the personnel of day care centres. It has been estimated that the number of Romani children in day care or preparatory school is relatively small compared to other children.”

Ez virágnyelven fogalmazza meg azt, hogy a cigányok b’sznak óvodába járatni a purdéikat. A hivatalos statisztikák szerint Finnországban a cigánygyerekek csak két százaléka jár óvodába, miközben ez az arány (ma) a többségi nemzetnél vastagon 50% felett van (ez utóbbiakról lásd a dokumentumban az 5.1-es táblázatot).

Folytassuk:

“Due to the cultural background, Romani children have even in the past few years often failed to complete their school. The situation in respect of school attendance and acquired post-school education has clearly improved every year, but there are still school drop-outs to some extent among Romani children.”

Azaz: “a [roma] kulturális háttér miatt a roma gyerekek gyakran nem fejezték be az általánost. A helyzet javult az évek folyamán, de még mindig vannak olyan romák, akikre ez jellemző.”

Cigánybabuzsgató virágnyelvről magyarra fordítva (azaz a számokat legalább tízzel megszorozva – ahogy az óvodába járásos témánál is láttuk): az UNESCO is beismeri azt, hogy a cigányok b’sznak iskolába járni.

A "nagy" előretörésnek, fejlődésnek kikiáltott fejlődésről a dokumentum természetesen semmi konkrétumot, számokat, statisztikákat nem hoz. Talán nem véletlenül – ha ma a romák túlnyomó többsége kijárná legalább az általánost, az ezt bizonyító számokat, statisztikákat a tanulmány garantáltan leírta volna. Helyette marad az üres, alá nem támasztott frázisoknál, “sikerjelentésnél”, amely azt is jelentheti, hogy például 1%-ról 2%-ra nőtt az általánost abszolváló cigányok száma. Ami, ugyebár, tényleg nagy, 100%-os relatív előrelépés. Csakhát az abszolút számok még mindig riasztóak, ugyebár – majdnem két nagyságrenddel alacsonyabbak, mint a többségi társadalom esetében.
Mivel a tanulmány abszolút számokat nem közöl, ezzel bizonyítja, hogy, bizony, igaz az, amit a Kapcsolódó cikkek szekcióból linkelt tanulmányok, interjúk is állítanak: a finnországi cigányok túlnyomó többsége képtelen kijárni az általánost és igen, akárcsak Magyarországon vagy bárhol máshol a világban, írástudatlan.

Cigányfaj- és -bűnözővédők, lehet bizonyítani az ellenkezőjét! Szép kis számokkal, statisztikákkal, persze.

Kapcsolódó cikkek

Cigányok, Finnország: általános analfabetizmus! 
Finnország: gőzerővel folytatódik a cigánybűnözők kitiltása és szegregációja 
Bővült a cigányok által halálosan megfenyegetettek listája  - különösen a “Hogyan jellemezné a közkeletű adatok szerint mintegy tízezresre becsülhető finnországi roma kisebbség helyzetét?” kérdésre adott válasz elemzését gondoljuk át!

Kuruc.info – Arppi S.