A Mi Hazánk elnökhelyettesének közleménye:
Gyöngyöspata: el van intézve?
A lényeg nem változik a Fidesz intézkedéseitől a gyöngyöspatai ügyben, hiszen az iskolaőrség felületi kezelés, a kártérítések képzéssel való megoldása pedig elfogadja, hogy nekik bizony ez jár. A Mi Hazánk szerint nem! Valójában ugyanis azoknak a családoknak járna kártérítés, akik arra kényszerültek (és úgy tűnik, ezután is kényszerülnek), hogy más településre vigyék a gyerekeiket iskolába, ha biztonságban akarják őket tudni.
A magyar politika harminc éve fordítva ül a lovon: nem azok a családok az áldozatok, akik miatt a normális fiataloknak el kell hagyniuk a településüket, hanem azok, akik erre kényszerülnek. Nem az az igazságos megoldás tehát, amit a kormány választott: elismerjük a kártérítési igényt, de azt oktatásban kapják meg, hanem kimondjuk, hogy nem: nem jogos a kártérítési igény. De eddig a kormány nem mert elmenni.
A Mi Hazánk álláspontja egyértelmű: az iskolai erőszak gyökere a családokban rejlik, így azokkal a szülőkkel kell szigorúbban fellépni, akik erre nevelik a gyerekeiket; ebből következően az iskolaőrség is csak felületi kezelés, a probléma gyökerét nem érinti. És annak, aki élhetetlenné teszi egy iskola életét, nem jár semmilyen kártérítés: se pénz, se képzés.