"Miskolci számozott utcák: "Patkányokkal kelnek, fekszenek"

Miskolc - Kidobott mosógépek, tepsik, illegálisan lerakott szemét, patkányok. Ez a látvány fogadja azokat, akik ki (mernek) (Kuruc.info: az eredeti szó szerinti átvétele – ott szerepelt ez a "mernek" is. No comment!) sétálni Miskolcon a számozott utcák menti Szinva partra.

Már az egyik kereskedelmi televízió is beszámolt arról, hogy milyen állapotok uralkodnak Diósgyőr ezen részén. Az egyik ott élő, illetve dolgozó hívta fel figyelmüket (és lapunkét is) arra, hogy az udvarokon patkányok szaladgálnak, és a lakók odaöntik a szemetet, ahova éppen tudják.

Vincze István, akinek műhelye van a számozott utcák egyikében lapunknak is elmondta panaszát. „Különösen az 5-ös, 6-os, 7-es utcák kritikusak – mondta – a Szinva part pedig illegális szemétlerakó. Az arra járó láthat mosógépet, tepsit, mindenféle szemetet.”

Csaknem három évtizede van műhelye ezen a részen, de 1,5 évvel ezelőtt kezdődtek a problémák, akkor 1,3 millió forint értékben loptak el rezet a telephelyéről. Az elmúlt öt évben egyre inkább elszemetesedett a terület – teszi hozzá. „Az itt lakók tavaly ingyen kaptak kukát az önkormányzattól, de ezeket eladták, abban az időben 30-an kérdezték tőlem, hogy vásárolok-e kukát, mert van nekik eladó” – mondja.

Fertőzés

A lakók most oda öntik a szemetet ahova tudják – meséli. – A legnagyobb probléma az, hogy a patkányok ellepték a területet. Minden reggel 3-4 döglött rágcsálót talál a műhelye udvarán, ezeket a macskák, kutyák ölik meg, de előfordult, hogy már ezek az állatok is fertőzést kaptak a patkánytól – mondja.

Vincze István elmondta: többször jelentette ezt a helyzetet Riba Istvánnénak, a terület önkormányzati képviselőjének, de ott azt a választ kapta, hogy a város már nem áldoz erre a területre, mert ledózerolják a házakat. „Már lassan két évtizede ezt mondják – panaszkodik Vincze István –, de az állapotok változatlanok.” Hozzáteszi: ha le is dózerolnák a területet, három méter mélyen kellene, mert olyan szemét, fertő az egész. Az itt lakók a patkányokkal kelnek, fekszenek, őket nem zavarja – mondja Vincze István.

Leszámolnak a számozott utcákkal?

– Tavaly 9 millió forintot költött a város csak arra, hogy erről a területről elszállítsuk a szemetet – mondta lapunknak Riba Istvánné, a terület önkormányzati képviselője. Persze az itt élők életvitele, viselkedése is kifogásolható, hiába járőröznek polgárőrök, közterület-felügyelők, nincs látszatja (Kuruc.info: v.ö. a fenti mernek-kitétellel. Azaz: közbiztonság: nulla, és a polgárőrök sem képesek rendet tartani. Ahogy mindenhol, ahol putriscigányok vannak.) – teszi hozzá.

Azzal azonban ő is egyetértett, hogy a környékkel kezdeni kell valamit, és ez terve is a városnak, 2013-ig biztos, hogy rendbe hozzák ezt a részt – tudtuk meg. Az integrált városfejlesztési stratégiában szerepel a terület hasznosítása – fogalmazott.
Valóban ledózerolják a számozott utcákat? Amíg nincs kidolgozva, hogy hova költöztethetőek az itt élő emberek – mintegy 150 család –, addig biztos, hogy nem – válaszolta. (Kuruc.info: adófizetői pénzből új lakást mindnek! Hátha most kivételesen két évnél tovább is bírják az új ingatlanok – nem úgy, mint Zajkon – , mielőtt lelkes cigányaink teljesen leamortizálják őket.)

Új harcmodor

Új harcmodorral próbálunk fellépni azokkal szemben, akik saját ingatlanjukat nem tartják tisztán – mondta lapunknak az eset kapcsán dr. Madarász Gyula kistérségi tisztifőorvos.

A számozott utcákon élők megkapják majd a határozatot, amelyben felszólítjuk őket, hogy saját udvarukat takarítsák ki – folytatta. Reméljük lesz ennek eredménye, és a többi hatóság is csatlakozik majd hozzánk – fogalmazott.

Amennyiben valaki a felszólításra sem takarít, az végrehajtási díjat fizet (ez akár fél millió forint is lehet), ez többe kerül, mintha elszállítatná a szemetet – tudtuk meg tisztifőorvostól.

Harcolunk egymással, ha már tízből két telken rendent tudunk tenni, az is eredmény, de reméljük ennél többen sikerül majd – mondta.  (Kuruc.info: hihetetlen. Eltartjuk ezeket a szemét, bűnöző, ingyenélő, munka- és iskolakerülő parazitákat, de cserébe még arra sem hajlandóak, hogy legalább a saját udvarukat ne szarják össze. Hiába, ez a cigány kultúra, ahol – ahogy még a balliberális, fajvédő Népszava is leírta! -, mivel nem tudják és nem akarják az angol WC-t ismerni, külön szarószobát használnak. Ez nem alaptalan rasszista heccelés – maga az Orosz Jozefina-féle Népszava írta meg!)"
(BOON; a kommentárokat érdemes elolvasni)
Index cigánytopicos kommentár: "Ismerősöm mesélte, hogy cégüknek van egy földterülete, aminek tőszomszédságában cigánykolónia van. A cigányok földhivataltól kiderítették kié a terület és feljelentették a terület tulajdonosát, hogy szemetes a terület. Az önkormányzat felszólította a céget, hogy szüntesse meg ezt az állapotot. Százezrekbe került a szemét elhordása, de pár hét múlva megint elkezdett nőni a szemét. A cégtől kifigyelték, a cigányok hordják oda a szemetet. Aztán megint megtelik szeméttel a telek és megint feljelenti a cigók. Ördögi kör..."
Olvasó (kérjük az Olvasókat, egyértelműen közöljék, hogy a nevük lehozható-e! Az eredeti levélben, ill. feljelentésben a polgári név szerepelt): Tisztelt Szerkesztőség!

A cigánytopicos kommentárbeli módszerhez szeretnék hozzászólni:

Az én módszerem is hasonló, csak én a polgármestert és a jegyzőt jelentettem fel, és a Miskolci rendőrkapitányság dr Farkas Csaba vezetésével el is kezdte a nyomozást. Mellékelem a feljelentést:

Tisztelt Rendőrség!

Alulírott XY Miskolc .......... sz. alatti lakos az alábbi közérdekű bejelentést ill. feljelentést teszem:

2007.08. 21.- től folyamatosan közérdekű bejelentéseket teszek Miskolc Bábonyibérc, Galagonyás ut 1- 77.sz előtti területekre, az Önkormánmyzat jegyzője felé elhagyott hulladék, veszélyes hulladék lerakása, égetése ügyében. A hulladékok mennyisége szerintem elérte a katasztrófa helyzet fogalmát, mely párosul közegészségügyi vészhelyzettel mivel a putrisoron nincs WC és csatornázás sem./illegális és jogcím nélküli lakáshasználók, patkányok, oltatlan ebek stb/ Az ott lakók nem rendelkeznek szeméttároló edényekkel sem, így nem csoda, hogy alkalmanként az önkormányzat által elszállítatott szemét újra és újra képződik egyre nagyobb mértékben. Mára már kezelhetetlenné vált.Az elhagyott veszélyes hulladékot /autó gumiabroncs, az illegális autóbontásból eredő olajos rongyok stb/ nagy gyakorisággal begyujtják és az okozott tüzet magára hagyják. Így égett az egész domboldal 2008 02. 21.-én és 24.-én, mely oltásában a Tűzoltóság részt vett.Régebbi időpontok,  amelyről tudomással bírok,amikor a Tűzoltóság oltott ezen a területen 2007.04.03 2007.04.20  2007.08.21 2007.08.21.A nagymennyiségű veszélyeshulladék égetése során keletkező mérgező gázok az emberi szervezetre kifejezetten veszélyesek,és egyszerűen élhetetlenné és elviselhetetlenné válik a környék a füst okozta ártalom miatt.Felmerűl a szándékos veszélyeztetés, ugyanúgy mint a alapvető higénia be nem tartatása esetén is. Az Önkormányzat polgármestere és jegyzője tudomással bír ezekről az esetekről, de hivatali kötelezettségüknek ez idáig nem tettek eleget,  ezért a környezeti katasztrófa kialakulását elősegítik és kimerítik a hivatali kötelezettség elmulasztását is.

Kérem a bejelentésem kivizsgálását, az elkövetők felderítését és felelősségük megállapítását.

Tisztelettel:

 Feljelentés kiegészítés.

/Dr Fazekas Csaba/

2007. 08. 21.-én tettünk elösször bejelentést Miskolc Megyei Jogú Város Jegyzőjének és Polgármesterének a Miskolc Galagonyás ut és a Bábonyibérc út között kialakult környezetká- rosításról, /kommunális és veszélyes anyagok elhelyezése közterületen/ mely kimeríti a büntető törvény 280§.-a alapján a környezetkárosítást, és a 281/A§ alapján a Hulladékgazdálkodás rendjének megsértését, melyet alátámaszt a Zöld Akció környezetvédelmi szervezet szakvéleménye, amit a helyszíni bejárás a rendőrséggel 2008.02.29.-én 10 órakor teljes mértékben alátámasztott.

Megjegyzés: 2007.01.18-án 1400-7/2007 ikt. sz. Levelében az önkormányzat azt állítja, hogy az illegális hulladéklerakót felszámolták, mely ezek szerint szándékos félrevezetés.A helyszínről a hulladékot a hely tulajdonosának kell elszállítani, melynek nem tett eleget. /Erre vonatkozó jogszabály és helyszín tulajdonjogának igazolását bejelentéskor mellékeltem 2000. évi XLIII. Törv. 30.§ megsértése./ 1995. évi LIII.tv. 101.§ egyértelműen rendelkezik, mely kimondja: Aki tevékenységével vagy MULASZTÁSÁVAL a környezetet veszélyezteti, felelősséggel tartozik.

 A környezeti eseményeket én 2007.08. 21- étől folyamatosan jelzem Polgármester úr és Jegyző ur felé. Ezeket az eseményeket nem csak én jeleztem, hanem Sebestyén önkormányzati képvise- lőn keresztül /és az összes önkormányzati vezetőn keresztül/ nagyon sok miskolci polgár. Itt felmerül a hivatali kötelezettség szándékos elmulasztása, mert az 1995. LIII. tv. 46.§ A pontja kimondja: települési önkormányzat a környezet védelme érdekében a/ biztosítja a környezet védelmét szolgáló jogszabályok végrehajtását, ellátja a hatáskörébe utalt hatósági feladatokat. 2004. éviXIXX törvény 141. §. 1 bekezdés kimondja Az állami és helyi ön- kormányzati szervek a panaszokat és közérdekű bejelentéseket e törvény szerint kötelesek elintézni.143.§.1. bekezdés kimondja: A panasz, illetve közérdekű bejelentés alapján – ha alaposnak bizonyul – gondoskodni kell: a./ a jogszerű, illetőleg a közérdeknek megfelelő állapotok helyreállításáról vagy az egyébként szükséges intézkedések megtételéről, b./ a feltárt hibák okainak megszüntetéséről, c./ az okozott sérelem orvoslásáról, továbbá d./ indokolt esetben a felelősségre vonás kezdeményezéséről.

Ezeknek a törvényeknek nem tettek eleget, holott a 2007. nov. 09-én kelt 1400/2007 ikt. Levelükben is elismerik a környezetkárosítást és mégsem intézkedtek.                              

Az intézkedéseknél felmerül a hátrányos megkülönböztetés, mivel a kuka elszállítás esetén a kötelező közszolgáltatást nem mindenkivel vetették igénybe, holott mindenkire kötelező érvényű a jogszabály. Ide vonatkozó jogszabályok: 2000.XLIII.20.§  ingatlantulajdonos kötelezettsége, 21§ település önkormányzat kötelezettsége. Megkülönböztetés még fellelhető a kutyák kötelező oltásánál, és a lakhatási engedélyeknél is. Megjegyzés: Az alkotmány 77/A.§ 2. kimondja: A jogszabályok mindenkire egyaránt kötelezőek.

A helyszínen megállapítható, hogy az itt lakók az alapvető higéniával /WC, fürdőszoba/ nem rendelkeznek. Az önkormányzati szervek /családsegítő szolgálat, szociális o., gyivi stb/ tudomással bírnak a helyzetről, így elkövetik a foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetést, mivel az itt élők nagy többsége koszos,tetves, és hordozhatja magában a kóli, hepatitis és kolera bakté- riumot, /ürülékről nyálkahártyára terjedő baktériumok/ ezáltal kimerítik a szándékos járványterjesztést. A hivatali alkalmazottaknak hivatalból kellene megtenni a kiskorú veszé-lyeztetése címén a feljelentést a szülők ellen.

 Az ilyen állapotú gyerekeket összezárják az iskolába a szocializált gyerekekkel és igy megsértik az oktatási törvény 10.§.1. bekezdését, mely kimondja: a tanulóknak joga, hogy a nevelési és oktatási intézményben biztonságban és egészséges környezetben neveljék őket. Megjegyzés: Az alkotmány 18.§. kimondja: A magyar köztársaság elismeri és ÉRVÉNYESÍTI  mindenki jogát az egészséges környezethez.

 Az önkormányzat az illegális hulladéklerakók felszámolása és hosszú távú tisztántartására pályázatokat ír és írt. Ezekben a pályázatokban a hulladék elszállítását követően hamisan azt írják, hogy azt követően tudják biztosítani a hosszútávú tisztántartását, /Az illegális hulladéklerakók felszámolásánál Pályázati feltételek között szerepel az Utánkövetés – a megtisztított terület szennyeződésmentesen tartására irányuló tevékenység ( pl őrzés, ellenőrzés, parkosítás ) /, amit tapasztalatból is tudnak, hogy ezt jelen törvények szerint nem megoldható.Amennyiben uniós pénzekre pályáznak és kimerítik a csalás vétségét, úgy elkövetik az uniós pénzek jogtalan felhasználását.

 Miskolc 2008.03.06

Tisztelettel:  XY  Miskolc