Erőszakos tüntetések törtek ki Szalonikiben kedden, miután előző nap egy rendőr meglőtt egy 16 éves cigányt, aki a hatóságok elől menekült egy benzinlopást követően.
A tüntetők kövekkel és botokkal támadtak a görög rendőrökre a szaloniki ügyészség épülete előtt, amikor megérkezett tárgyalására a rendőr, akit emberölés kísérletével vádoltak meg.
Mellesleg üzletek kirakatait törték be, tüzeket gyújtottak, és benzinbombákkal dobálták a rendőröket, akik ezt könnygázzal és sokkoló gránátokkal viszonozták. Korábban mintegy száz cigány barikádokkal elzárta a főutat a kórház előtt, ahol a lelőtt fiút ápolják, illetve szemeteskukákat gyújtottak fel.
Jelentések szerint a tüntetés sérülések és őrizetbe vétel nélkül ért véget.
A görög média úgy tudja, hogy a cigányt a fején érte a lövés, és jelenleg is súlyos állapotban kórházban kezelik. A 34 éves rendőrt, aki a gyanú szerint fejbe lőtte, őrizetbe vették és felfüggesztették a szolgálatból.
A Kathimerini című újság arról számolt be, hogy a "fiú" fizetés nélkül hajtott el egy benzinkútról, miután 20 euró értékben megtankolta autóját. Ezt követően motoros rendőrök vették üldözőbe, akik közül az egyiküket megpróbálta elgázolni. Miután a járművet megállították, az egyik rendőr leadott egy lövést, amely az autó hátsó ablakán, valamint a vezetőülés fejtámláján áthatolva eltalálta a cigányt.
(MTI - Euronews nyomán)
Frissítés: íme a videó a benzinlopásról, ami a Euronews szerint csak állítólagos:
A rendőrök épp a benzinkúton kávéztak:
Országszerte tombolnak a vadak, mentőautót is megdobáltak:
Zoom