A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 14 éves "fiúval" szemben, aki két tizenéves társával együtt egy fiatal nőt inzultált az egyik budapesti villamoson. A "fiú" megütötte a sértettet, akit az elkövetők még a leszállás után is követtek, lökdöstek és fenyegettek.
A vádirat szerint az elkövetéskor 14 éves "fiú" és társai - egy szintén fiatalkorú, valamint egy akkor még gyermekkorú "lány" - 2022. június 14-én este a XIV. kerületben felszálltak az Örs vezér tere irányába közlekedő villamosra. A járművön utazott a sértett, aki egyszemélyes ülésen ült. A "fiatalok" odamentek a nőhöz, és leültek köré. A sértettel szemben a fiatalkorú "lány" foglalt helyet, aki szinte nyomban inzultálni kezdte úgy, hogy a lábát feltette a nő ülésére. Ezután a társa ülésre feltett cipőjének a talpát törölgetni kezdte a sértett pólójával, miközben mindannyian röhögtek, ezzel tovább provokálva a sértettet.
A sértett ekkor már felállt, és el akart távolodni a "fiataloktól", ekkor azonban a fiatalkorú "fiú" tette a lábát a sértett útjába. A nő határozottan kérte, hogy engedje el, miközben a kezével hárító mozdulatot is tett a vádlott felé. A retek ekkor felállt, a sértett után lépett, és ököllel az arcán megütötte, miközben társai káromkodva szidalmazták. Az ütés erejétől a sértett szemüvege leesett, és a szája vérzett.
A sértett a következő megállónál leszállt, a vádlott és társai pedig követték, miközben szidalmazták, és fenyegették. Amikor utolérték a nőt, azt követelték tőle, hogy térdeljen le előttük. A sértett próbált továbbmenni, a cigányok azonban nem engedték, mindhárman körbevették, majd az egyikük meglökte, aminek hatására a nő egyensúlyát vesztve a bokorba esett. A nő a fiatal garázdák létszámbeli és fizikai erőfölényétől, illetve erőszakos fellépésétől megijedt, ezért nem mert további ellenállást tanúsítani, inkább engedelmeskedett nekik, és letérdelt előttük. Ezt követően a kormányerőforrások távoztak a helyszínről.
Próbára bocsátás, felfüggesztett... magyarul büntetlenség
A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a 14 éves "fiút" csoportosan elkövetett garázdaság bűntettével, valamint könnyű testi sértés vétségével vádolja, és vele szemben próbára bocsátást, valamint a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet elrendelését indítványozta. Fiatalkorú lány társával szemben az ügyészség az eljárás 2 év próbaidőre történő, feltételes ügyészi felfüggesztéséről határozott. Harmadik, gyermekkorú társuk esetében – életkora miatt – büntethetőséget kizáró ok áll fenn, olvasható az ügyészség honlapján.
A felvétel elején az látható, ahogyan a cigányok leülnek a sértett köré, akit inzultálni kezdenek, egyikük felteszi a sértett ülésére a lábát, a másik pedig a társa cipőjének a talpát a sértett pólójába töröli. Ezután a nő megpróbál leszállni, a magyargyűlölő azonban megüti őt: