(A cikk eredeti címe: Délmagyar.hu: "analfabéta orkok" + Olvasó. Aki már olvasta, az első felét nyugodtan ugorja át. FONTOS: Ma, okt. 15-én, többször is továbbírtuk a cikket; ezért a pontos időt is feltüntettük az egyes frissítések mellett, hogy egyetlenegyen se ugorjunk át, de feleslegesen se olvassunk el már olyan anyagot, amit már egyszer átnéztünk.)
A Délmagyar.hu, valószínűleg az úton-útfélen "mórázó", "szegregációra" panaszkodó Czirok "LIFE" Péter sugalmazására és/vagy segítségével egy borzasztó vonalas, fajvédő, cigánysajnáltató cikket hozott le. Szó szerint, helyesírási, központozási hibáit ki nem javítva idézzük.

"Analfabéta orkok és egykori rasszista tanáraik
Bálint Csaba
2008.10.14. 03:00

Szeged - Egy éve szűnt meg a Móra Ferenc Általános Iskola. A többségükben roma tanulókat más szegedi iskolák fogadták be, de a „Kolompár iskolában" kialakult lemaradást nehéz behozni.
 
Féreg osztály? Segghülye kölkök? Orkok?

Sokan sokfélét gondolnak a bezárt iskoláról. Abban mindenki egyetért, hogy olyan tudást, amelyre jövőt alapozni lehetne, senki nem tudott ott szerezni. Nem vitás, hogy nehéz halmozottan hátrányos helyzetű, vagy egy másik divatos szakkifejezéssel élve, sajátos nevelési igényű gyereket tanítani, mert ilyenek is jártak a Mórába. A tanároknak legalább annyira nehéz lehetett, mint a diákoknak. Sikerélményeket nekik sem volt egyszerű szerezni. Mégis az ő vállukon volt a legnagyobb felelősség. Nem nehéz belátni, hogy az, hogy egyes diákok úgy végezték el az első négy osztályt, hogy funkcionális analfabéták maradtak, elsősorban a tanári kar hibája. Viselkedési zavarok, tanulási nehézségek ide, vagy oda. Az alábbi hozzászólások nem az egész volt tanári kart jellemzik, hiszen csak egy-két pedagógus írta azokat, de néhányuk hozzáállásáról érdekes képet mutatnak. Ők egy közösségépítő oldalon nevükkel vállalták véleményüket, mi azonban a kényes adatokat lefedtük:
















Az eszük megvan hozzá

12 óra után pár perccel fordulok be a „Rókus kettőbe", teljes nevén a Rókus Városi II. sz. Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézménybe. 12-re beszéltük meg, egy kicsit késtem. Márta már az udvarban vár rám, nem tűnik szigorú tanárnak, úgy ül a padon, mintha csak a húgáért jött volna a suliba. Kissé bizonytalanul kérdezem, hogy vele beszéltem-e telefonon?

Nem csalt a szemem, Czédli Márta valóban nem tanár, ő egy mentorhallgató. Számítástechnika-matematika szakos. A korábban csak „Kolompár iskolának" csúfolt Móra Ferenc általánosból a „Rókus kettőbe" került diákoknak segít a tanulásban. Éppen a gyerekekre vár az udvaron.

A szilvamoly és az analfabéták

A mentorhallgatók a tanítás után mindig azt a tárgyat veszik elő még egy kicsit, amelyik a legnehezebben megy. A fizika a sláger, de „megoldják" a matekpéldákat, és „együtt megtanulják a verseket" is. Sőt, ha szükséges Márta elmagyarázza a diákoknak, mi is az a szilvamoly.

A programba ő is a főiskolán kapcsolódott be, akárcsak a többi tanárszakos mentorhallgató. Munkájukért egy kreditpont jár. Nem túl sok, de – azt mondja – nem is ezért vállalta el. Márta Móravárosban lakik. Jól ismerte a szegregáció miatt bezárt iskolát is, és nagyon örült, amikor „szétültették" a gyerekeket. Egy éve segít a hátrányból induló diákoknak a tanulásban. Munkája akad bőven, van mit behozni. A volt Mórások minden tárgyból gyengébbek, mint a befogadó iskolák diákjai. Olyan gyerek is akadt tavaly, aki szinte analfabéta volt, amikor iskolát váltott, holott koránál fogva már folyékonyan kellett volna tudnia írni-olvasni.

A legkönnyebb a kicsikkel – mondja Czédli Márta. Ők könnyen becsalogathatók az iskolába. Az idősebbek nagyon elzárkóznak a tanulástól. (Kuruc.info: lefordítjuk: b*sznak tanulni. Persze ez is a mi hibánk...) A kisebbek hamar barátkoznak, ám az idősebbek gyakran meg sem próbálnak beilleszkedni. A fölső osztályokban már akkora a lemaradás, hogy szinte lehetetlen behozni. - Pedig tudnának ők is, ha akarnának. A Mórába csak akkor jártak be, amikor kedvük volt, pedig így a gyerek nem fejlődik – szemlélteti a helyzetet.

Most van házi feladat

Amíg az udvaron beszélgettünk kicsengettek, megyünk is gyorsan át az aulába, mert a gyerekeket „össze kell fogdosni" óra után a folyosón, ha nem találod meg őket időben, elillannak – mondja Márta. Amíg ő elmegy gyerekekért, én Horváthné Kálai Anikóval elegyedek szóba. Az apró termetű asszony, alig magasabb a diákoknál, lányát várja. A nagyobb negyedikes, ő már otthon van, a kisebbik másodikos, neki most ér véget a tanítás. Az ő gyerekei is a Mórából kerültek át. Eleinte nagyon féltette őket. Félt a „cigányozástól", de nagyon kellemesen csalódott. A gyerekek befogadták, jobban figyel a tanulásra, mióta a Rókus kettőbe jár, jobban érdekli az iskola. Négyeseket, ötösöket is hoz. Miután hazaér, engedélyezett egy kis játék, utána viszont a lecke következik. - Ilyen sosem volt korábban. Igaz, a Mórában házi feladatot sem kaptak – mondja Horvátné, aki hozzáfűzte: sajnálja, hogy bezárták a Mórát. A tanárok miatt, hogy nem lesz hová menniük, de a gyereknek most jobb – teszi hozzá.

Összegyűlnek közben a diákok is, kezdődhet a ráadás óra a mentorral. Külön terembe megyünk. Az asztalokon már fent vannak a székek. Négyet levesznek, kezdődhet a hosszabbítás. Danival, és Norbival „magyarozni", Attilával matekozni kell. Mártának nem könnyű a dolga. Akkor kell rábírni a gyerekeket a tanulásra, amikor már mindenki más hazament. Nehezen megy, de csinálják.

Nagy a különbség!

Az óra után a gyerekek szüleihez megyünk. A házat csinosítják, még egy kis kőműves munka hátra van. Éppen szünetet tartanak. Mindenki tudja milyen iskola volt a Móra – kezdi mondanivalóját Bánfalvi Tibor, Attila, és Norbi édesapja. Szerinte nem a jóra, hanem a rosszra tanította a gyerekeket. A „Rókus kettőben" viszont haladnak előre. Nézem Attilának az ellenőrzőjét... Négyes, ötös, hármasok. Ég és föld a különbség – mondja büszkén Tibor. A Mórában alig tanultak meg írni-olvasni a gyerekek, úgy meg nem lehet szakmát tanulni, ha nem tudják azt, amit kellene. A tanárok nem nagyon törődtek velük (Kuruc.info: csak visszadták nekik, amit tőlük kaptak) - állítja az apa.  - Márti egész nyáron itt volt nálunk, tanultak. Főleg fizikát, mert a nagyobbiknak az megy a legnehezebben. Megváltozott a hozzáállásuk is. Azelőtt mintha nem is jártak volna iskolába. A mentorhallgatóknak nagyon sokat köszönhetünk – mondja Bánfalvi Tibor.

Apró sikerek, de óriási lépések

Amikor a mentorprogram sikereiről beszélünk, nem árt leszögezni, hogy nem minden gyerekből vált éltanuló. 128-an kerültek át másik iskolába, néhányan azóta már elvégezték az általánost, a többség így, vagy úgy, de vette az első akadályokat. Sokan ismételtek osztályt, vagy kényszerültek pótvizsgára, és 10-15 tanuló pedig kimaradt az iskolából. Vagy a szó szoros értelmében eltűntek a gyerekek, vagy magántanulók lettek, ami az ő esetükben annyit jelent: nem járnak többé iskolába. (Kuruc.info: mindezt úgy, hogy minden egyes gyerekkel külön, személyre szabottan foglalkoztott egy csak érte felelős mentor. A cikkíró persze már hatalmas fegyverténynek állítja azt be, hogy egyáltalán be tudta fejezni az általánost.)

Keretes anyag: Természetes szegregáció?

Az Alsóvárosi Általános Iskolából információink szerint több tucat diák iratkozott ki, miután 22 roma tanuló érkezett az intézménybe. Kérdésünkre az iskola igazgatója nem akart számokat mondani, sem okokat, de annyit elárult, hogy a sokféle indok mellett néhányan azért vitték el gyerekeiket főleg alapítványi, vagy egyházi, esetleg más, nem önkormányzati fenntartású iskolába, mert nem akarták a volt Mórás diákokkal egy intézménybe járatni őket. Nem kell azonban attól tartani, hogy egy újabb roma iskola alakul ki, mert ez az elvándorlás nem folytatódott."

delmagyar.hu. A cikkre érkezett kommentárokat feltétlen érdemes elolvasni. A "legjobb" egy délvidéki, magyarul is(?) beszélő, magát szerbnek valló feltehetően cigánytól érkezett, amit szerkesztetlenül, eredeti, "fantasztikus" helyesírását megtartva idézünk (nézzük át az erre érkezett reakciókat is):

EZ A MAGYAR NÉP MIT VÁRTOK AZ ORSZÁGTOL EZÉRT NEM HALAD SEHOVÁ.MIÉRT,? MERT RASZISTA IRIGY NÉP A MAGYAR.SAJNÁLOM HOGY IDE SZÜLETTEM MINDEN HOL KI NEVETIK A MAGYAROKAT.ÉS BOCSÁNAT MIÉRTIS KELL CIGÁNYOZNI?????JA MERT A MAGYAR NEM CSINÁL OLYANT VAGY NEM TUDUNK ROLA.kÉPZELJÉTEK ÉN SZERB VAGYOK A GYEREKEIM BARNA BÖRÜEK ÉS MIÉRT NE LE CIGÁNYOZÁK.HÁT SZÉGYELJÉTEK MEG MAGATOKAT TI NEM EMBEREK VAGYTOK HANEM ÁLLATOK DE ATTOLIS ROSSZABB.ELÖSZÖR MAGATOKBA KÉNE NÉZNI ÉS UTÁNA ITÉLKEZNI ...........
Kuruc.info: Megy a szokásos verkli: szegíny romákok mennyire, de mennyire tanulnának, de azok a gaz rászístá náci tanárok nem engedik, "orkoznak" orrba-szájba, megalázzák szegínyeket és csúnyán beszélnek róluk. Persze az "eredményeket" - azt, hogy már az hatalmas fegyverténynek számít, hogy egyesek képesek voltak befejezni az általánost - nem meri / akarja értékelni, mert rögtön kilógna az a bizonyos lóláb (gy.k. a fehérek szinte száz százaléka elvégzi a sulit, sőt, tovább is tanul; mindezt anélkül, hogy mentorok foglalkoznának velük). Arról sem ír – szemérmesen –, hogy hogyan gondolja kiterjeszteni a mentorprogramot az ország összes cigánypurdéjára. Sokkal több van belőlük, mint a mentornak alkalmas és/vagy jelentkező emberből. Ami Szegeden, 128 gyerekkel megy, az országos méretben, több százezer tanköteles cigánnyal nem biztos...
Olvasó (okt. 15. 9:00): "Tisztelt Szerkesztőség!

Szegeden lakom feleségemmel és két fiammal. Idősebbik fiam másodikos abban az iskolában, amiről a cikk szól.

Megpróbálom vázolni a valós helyzetet, hisz napi szinten részese mind a gyermekem, mind feleségem és én is.

Az előző tanév vége felé tudtuk meg, hogy a Kolozsvári Téri Általános Iskola bezárása után az ottani tanulók egy része a Rókus II-be fog átkerülni. Mivel Szegeden mindenki számára nyilvánvaló, hogy oda milyen tanulók járnak, feleségemmel el kezdtük nézegetni, hogy hova lehetne átíratni a kisfiamat. Hozzá kell tennem, hogy a fiam 90% feletti év végi felmérőkkel büszkélkedhet, ha nem is a legjobb az osztályban. Mivel egyelőre a közelben lévő és nem hasonló sorsú iskolákban nem találtunk helyet, úgy döntöttünk, hogy kivárunk.

Hiba volt! A fiam osztályába is került egy-két olyan gyermek aki "kissé" le van maradva. Ez természetesen nem lenne gond, hisz kellő szorgalommal fel tud zárkózni egy átlagos képességű gyermek is. De nem ezek! Bár ez még nem is lenne gond, viszont kiszemelték a fiamat mint "játszópajtást".

Azóta a gyerekem napi szinten panaszkodik a durva atrocitások miatt, amit a tanárnéniknek meg is említettünk már. Sajnos a problémát nem tudják megfelelően kezelni, nincs eszköz a kezükben. A sorozatos kéréseinkre sem érkezett érdemi válasz, hogy szeretnénk a fiamat inzultáló gyermekek szüleivel beszélni. A gyerek nem mer visszaütni, mert a tanár neki ezért fekete pontot adna, és tudja, hogy ezért otthon büntetés jár. Ez a probléma sajnos olyan szintre fajult már, hogy a gyerek nem tud odafigyelni rendesen az iskolába, a szünetekben nem tudja kipihenni magát, romlik a tanulmányi eredménye. Ezért egyelőre kivettük a napköziből és tanítás után azonnal hazavisszük, és mi tanulunk vele.

A napokban leültem a gyerekkel beszélni, és lehet, hogy elkövettem egy hibát, mert szóban felhatalmaztam, hogy keményen vágjon vissza, ha még egyszer hozzá nyúlnak. Ha ebből valami probléma lenne az iskolában akkor pedig szóljon nekem és majd kezelem én a többi dolgot a tantestülettel, vagy akár a gyermekek szüleivel. A minap tetőzött a sztori amikor is feleségem ment a gyermekért, és az iskolából távozva az egyik "importált" osztálytárs fiamnak és feleségemnek is mindkét kézzel a középső ujjával bemutatott. Másnap ez az esemény közölve lett a tanárnővel aki a renitens gyermeket odahívva, egy "nem szabad ilyet csinálni kisfiam" dologgal elintézte. Mivel épp eszű ember nem kezd ki ezzel a bandával, ha csak géppisztoly nincs nála, így azt a döntést hoztuk, hogy a gyereket sürgősen kivesszük abból az iskolából.

Ez a mai helyzet, már Szegeden is. Nem tudom mi kell ahhoz, hogy belássák itt egyes vezető pozícióban lévő emberek (oktatási miniszter), hogy a romák jelentős részét lehetetlen beilleszteni egy normálisan fejlődő (tan)közösségbe.

 Tisztelettel

Egy aggódó apa"
Frissítés (okt. 15. 13:00): továbbgyűrűzött a tanárok őszintesége miatt kitört botrány; ma már nyíltan állásuk elvesztésével fenyegetik őket a fajvédők. A zsIndex cikke következik (amely átvétel; mellette jópár másik lap is lehozta ugyanezt az írást):

"Cigány diákok mentorai cigányoztak Szegeden
2008. október 15. 09:15

FigyelőNet-lapszemle

Egy közösségépítő portálon felelőtlenül cigányoztak azok a szegedi tanárok is, akik egy, a roma diákokat segítő mentor program résztvevői; azt hitték, nem nyilvános fórumon jelennek meg a szövegeik - írta a Délmagyarország című napilap.
A lap beszámolt arról, hogy olyanok is vannak köztük, akiknek azért kreáltak általános iskolai állást, hogy mentorként segítsenek beilleszkedni új iskoláikban a volt "mórás" roma tanítványaiknak.

Az iskolát az előző tanévben azért zárták be, hogy megszűnjön az elsősorban roma diákokat oktató intézmény különállása, a diákokat a város 11 iskolájába irányították néhány egykori tanáruk kíséretében. Azért, hogy mentorként továbbra is segíthessék tanítványaik fejlődését, végtére ők ismerik legjobban a gyakran többszörösen hátrányos helyzetű diákokat.

A szegedi deszegregációs program - a vásárhelyivel együtt - azóta országos jó hírre tett szert. Az újság megkereste az egyik érintett tanárnőt, akit miután szembesítettek a nyilvános levelezés tartalmával, úgy nyilatkozott, hogy ők "csak átvették" más fórumozók szóhasználatát, amikor orknak, norvégnak, tücsöknek, cigónak, c-nek nevezték szövegeikben a romákat. Egy másik érintett szerint butaság volt a cselekedetük.

A szegedi önkormányzat oktatási irodájának vezetője, Kardos János erre úgy reagált, hogy több tíz millió forintért létesítettek 16 és fél álláshelyet az egykori iskola volt pedagógusainak. Ha úgy tetszik, azért van állásuk a nagyvárosban - ahol 500 pedagógusnak egyébként nincs munkahelye -, hogy a roma tanulókat segítsék. Ha beigazolódik, hogy valóban éppen a mentorként működő pedagógusok képesek ilyen szövegeket "kibocsátani", akkor ezzel bebizonyították saját alkalmatlanságukat. Arról tájékoztatott, hogy a fenntartó önkormányzat intézkedése nyomán fegyelmi vizsgálatok indulnak azokban az iskolákban, ahol a fórumozó volt mórás tanárok tanítanak."

Idézzük a témában a még csak véletlenül sem rasszista, sőt, egészen a legutóbbi időkig SZDSZ-párttag (!) borzimorzi két, kapcsolódó, zsIndexes hozzászólását is: "Oppácska a daxlin is, itt ni.

Life
(Kuruc.info: Czirok Péter, Mohácsi Erzsébet szegedi besúgója, a kényszer-deszegregáció által megannyi tanulni vágyó fehér és nem putris roma gyerek jövőjének tönkretevője) ilyen mentorokkal dolgozik? Ajjaj...

Lassan kiderül, hogy legszívesebben senki se foglalkozna ezekkel a gyerekekkel, a pénz az egyetlen motiváció. Ez bizony mindkét felet minősíti. Főképpen persze azokat, akik a pénzért olyan emberkék oktatását vállalják, akiket rühellenek, miközben pontosan tudják, hogy ezzel az alapállással eredményt elérni lehetetlen. De azokat a családokat is minősíti, akik olyan elviselhetetlenül mocskos szájú és viselkedésű gyerekeket bocsátanak ki és szabadítanak rá az iskolarendszerre, hogy a tanárok már akármennyi pénzért is csak ímmel-ámmal foglalkoznak velük.
(Kuruc.info: kiemelés tőlünk)

Lehet persze vég nélkül szapulni az undorodókat. Akár jogos is lehet. De nem kellene elfeledkezni arról sem, hogy az undorkeltők
[a cigányok] is odatették magukat, mire a tanárként dolgozó hajdani bölcsészek ennyi negatív tapasztalatot szereztek...

A sértődözés mindig úgy kezdődik, hogy valakit addig kell szekálni, amíg végül kikel magából. Na, ontopicék
[a mokkák] ügyesen megvárták, amíg az indulatok forrpontra jutottak, és most remekül beletalálhatnak a jól kifizetődő áldozat-szerepbe. Kérdés, hogy meddig dőlönk be nekik?

Csót:
b"


************

"Az itt látható videó se rossz. [A Délmagyar elsőként idézett cikkének videója]
Ady egyik legszebb szerelmes versét veszik. "Már vénülő kezemmel fogom meg a kezedet...". A kedves és nagyon energikus kistantónéninek annyira sokfelé kell figyelnie, hogy nem képes helyesen, szabatosan felolvasni a szöveget a könyvből. Mivel a tőle jobbra, a nézőnek háttal ülő, rendetlenkedő gyereket folyton fegyelmeznie és instruálnia kell, azt sem veszi észre, hogy a vers ritmusát is tönkretette. Pedig az igencsak fontos lenne, elég kérlelhetetlen ritmus ugyanis. Pontosan olyan, mintha egy vonat kerekei csattognának, vagy még inkább, mintha egy koporsót ácsolnának, és puha köd vagy hó fogná el a hangok élét. Latinovits előadásában különösen jól átjön ez a hangulat. Egyszer felolvastam ezt a verset egy olyan angolnak, aki (akkor még) egy árva szót se tudott magyarul, és megkérdeztem, hogy szerinte miről szól a vers. Csak a ritmust érthette belőle. Mégis rávágta, hogy itt valaki a halálra készül, és belenyugszik az elkerülhetetlenbe.

Na, ez után merje még valaki azt a bornírtságot hangoztatni, hogy az állandó fegyelmezési kényszer nem rontja az oktatás színvonalát! Mert azt azért csak nem feltételezzük a mentor leánykáról, hogy nem képes egy könyvből felolvasni egy verset? (Olyat, amelyik a mi időnkben még könyv nélkül tudandó volt, és nem véletlenül...)

Na, ennyit arról, hogy mennyire lehet tanítani az ilyen viselkedésű gyerekeket...
1:1-es tanár:diák arány mellett talán lenne valami eredmény. Talán nem lennének analfabéták. Potom 30-szor annyi pénzért, amennyiért ma egy 30 fős osztályt oktat egy tanár. Hol éri ez meg nekünk?


Csót:
b"


Kapcsolódó: Hatalmasat bukott a cigány iskolai integráció
Frissítés (okt. 15 13:40): A témában Délmagyar.hu is lehozott egy új, bőven kommentált (nagyon ajánlom az olvasói reakciók elolvasását!) cikket. Idézzük:

"Fegyelmi vizsgálatok indulnak a cigányozó tanárok ellen

Sulyok Erzsébet
2008.10.15. 03:00

Szeged - Egy közösségépítő portálon tartották egymással a kapcsolatot a szegedi volt Móra iskola tanárai. Felhőtlenül cigányoztak, mert azt hitték, nem nyilvános fórumon jelennek meg a szövegeik. Olyanok is vannak köztük, akiknek azért kreáltak állást, hogy mentorként segítsenek beilleszkedni új iskoláikban a volt mórás roma tanítványaiknak.

Féreg osztály, segghülye kölkök, cigók, dorozsmán óvónőt verő orkok. És: „ugye ő nem c?" Vajon kik „beszélgetnek" így? A tegnap reggel a delmagyar.hu-n megjelent cikk „cigányozós" idézetei olyan szegedi tanároktól származnak, akik roma gyerekeket tanítanak.

– Tud róla, hogy médiaszereplő lett? – kérdeztük tegnap délelőtt az egyik szegedi általános iskola helyettesítő tanárát. Nem tudott róla. Elmondtuk neki, hogy online újságunkban megjelent egy cikk „Analfabéta orkok és egykori rasszista tanáraik" címmel, abban egy közösségépítő oldalról származó idézetek vannak – tőle. A cikkben ugyan nem szerepel a neve, a kollégák „kitakarták", de bárki, aki ezen a közösségépítő oldalon regisztrálta magát, megtudhatja a nevét és az oldalon közölt összes adatát. Mi is innen tudjuk, hogy most melyik iskolában tanít. És azt is, hogy korábban a Móra iskolában dolgozott, amelyet a szegedi önkormányzat megszüntetett.

Azt már nem mondtuk el a tanárnőnek – végtére ő sokkal jobban tudja –, volt iskoláját azért zárták be, hogy a roma szegregációt megszüntessék.

Mentori állásokat kaptak

A gyerekeket a város 11 másik iskolájában helyezték el, a tanárok többségének pedig ezekben az iskolákban álláshelyeket teremtettek. Azért, hogy mentorként továbbra is segíthessék tanítványaik fejlődését, végtére ők ismerik legjobban a gyakran többszörösen hátrányos helyzetű diákokat. A szegedi deszegregációs program – a vásárhelyivel együtt – azóta országos jó hírre tett szert. A Délmagyarországban több cikkben írtuk meg, hogy a mentorprogram, ami a cigány gyerekek beilleszkedését segíti új iskoláikban, igen sikeres. Megszólaltattuk az egyetemistákat, akik részt vesznek benne, és tanárokat, akik irányítják.

Csak átvették mások szavait

– Az én magánlevelezésemből ne rakjanak a Délmagyarba semmit – mondta mérgesen a tanárnő, és lecsapta a kagylót. De kisvártatva mégiscsak fölhívott; talán rájött, hogy tényleg nem levéltitkot sértett online cikkünk, csak egy nyilvános fórumról idézett. Beszélgetésünkből kiderült: a volt mórás tanárok „természetesen" abban a hitben voltak, hogy nem nyilvános a levelezésük. A tanárnő szerint ők „csak átvették" más fórumozók szóhasználatát, amikor orknak, norvégnak, tücsöknek, cigónak, c-nek nevezték szövegeikben a romákat. Megkért, ne fedjem fel a kilétét, hiszen ez esetben az állását, sőt talán a testi épségét is féltheti. (Kuruc.info: gy.k. a nézeteltéréseket ilyen "verbális" módon elintéző cigányoktól.)

Emberek az embertelenségben?

Beszéltünk tegnap egy másik fórumozó tanárnő igazgatójával; dicsérte beosztottját: szaktárgyat tanít, mégis önként részt vett a mentorprogramban, 11 volt mórás roma tanítványa az új iskolában is bizalommal van iránta.

Több órán keresztül, folyamatosan „ebédeltetett" új iskolájában egy másik orkozó tanárnő, nem tudtunk beszélni vele. Megtaláltuk viszont kolléganőjét, aki annyit árult el magáról, hogy „sok évig" tanított a Mórában. Elismerte, hogy „butaság volt" a nyilvános cigányozás. „Emberek vagyunk, az vesse ránk az első követ, aki nem mondott még ilyeneket" – beszélt. Azt tette még hozzá, hogy sajnálja a történteket, mert a Mórában keményen dolgoztak, nem érdemlik meg, hogy meghurcolják őket. „Senki nem tudja, milyen embertelenül nehéz ilyen helyen tanárnak lenni, csak az, aki csinálta" – közölte búcsúzóul. (Kuruc.info: pontosan. Majd akkor ugassanak a most az "orkozó" tanárok fejét követelő balliberális fajvédők, ha mondjuk 1-2 óránál többet képesek lesznek letanítani egy-egy ilyen cigányosztályban. Vagy ha velük együtt járatják a kölykeiket suliba. Ahogy Morvai Krisztina is megfogalmazta: Mutassanak személyes példát. Ez utóbbit vajon miért nem teszik?!)

El a gyerekektől!

A szegedi önkormányzat több tíz millió forintért létesített 16 és fél álláshelyet a Móra volt pedagógusainak. Ha úgy tetszik, azért van állásuk a nagyvárosban – ahol 500 pedagógusnak egyébként nincs munkahelye –, hogy a roma tanulókat segítsék. (Kuruc.info: "azért van állásuk"??? Nem az, hogy NINCS (volt) munkahelyük, mert a cigány családokból jövő "nebulók" viselkedése ellehetetlenítette a további oktatást a Mórában. Neeem, nekik hoztak létre munkahelyeket, persze. Szemét egy csúsztatás.) Mivel ők értenek hozzá a legjobban – gondolták eddig a város irányítói, és rászánták az adófizetők pénzét. Most? – Ha beigazolódik, hogy valóban éppen a mentorként működő pedagógusok képesek ilyen szövegeket „kibocsátani", akkor ezzel bebizonyították saját alkalmatlanságukat – mondta érdeklődésünkre Kardos János irodavezető. Az oktatási iroda irányítója szerint akik így vélekednek a gyerekekről, azokat nem lehet gyerekközelbe engedni. Arról tájékoztatott, hogy a fenntartó önkormányzat intézkedése nyomán fegyelmi vizsgálatok indulnak  (Kuruc.info: tessék észrevenni: nincs feltételes mód, azaz a viszgálatokat valóban megindítják az így is agyonszivatott tanárok ellen. Jellemző. Ahelyett, hogy a probléma valódi okát, a deviáns, az oktatást ellehetetlenítő putriscigányokat fenyítenék be. Feje tetejére állt a világ. Nagyot fog robbanni az a bizonyos kukta, és lesz nagy sírás-rívás...) azokban az iskolákban, ahol a fórumozó volt mórás tanárok tanítanak.

Keretes anyag: Ork: csúf, mocskos, gonosz

Az orkot mint démont, illetve az alvilág egy lényét jelentő szót élesztette újjá J. R. R. Tolkien: a Középföldéről szóló történeteiben leggyakrabban a gonosz erők katonáiként szerepelnek. Írásaiban az orkok emberszabású, az átlagembernél valamivel alacsonyabb, jobbára barlangokban lakó, torz alkatú, karikalábú és hosszú karú, csúf, mocskos és gonosz lények. Általában csak pusztítani képesek. Buta és szerencsétlen lényekként ábrázolja őket. A vadászaton és gyűjtögetésen kívül rablásból élnek, vagy pedig náluk nagyobb gonosz erőket, urakat és birodalmakat szolgálnak katonaként. (Kuruc.info: akár akaratlanul is. Esetünkben vajon melyiket? A választ talán a szellő is suttogja már...)"
Okt. 15 16:04: Frissítés: mindannyiunk nagy "kedvence", a "magyar" Klecska Ernő, akinek a múltkor is sikerült "belopnia" magát a szívünkbe azzal, hogy ledögmadarazta, lekutyatápozta, le-pörkölt-alapanyagozta a Turult, is megszólalt (eredeti ITT):

"Nagyon jól van ez így! [az, hogy kirúgják az érintett tanárokat]
Utcán a helyük [a tanároknak], nem a gyerekek között!"

Tipikus SZDSZ-es cigányfajvédő metéltfarkú (ha valaki nem hiszi, hogy az, nézze meg a fotóját, göndör haját és egyéb fajtaspecifikus jellegzetességeit). És ilyenek ülnek a média legmagasabb pozícióiban: Klecska például a Fejér Megyei Hírlap szerkesztője (!).
Pár plusz zsIndexes hozzászólás (nem Klecska fenti állásfoglalására, hanem úgy általában):

"Amúgy ennyit Lájf mentorprogramjáról, amit adófizetők pénzéből finanszíroznak. Kész, vége, kibukott a dolog. Egyszerűen eme kisebbség nagy része alkalmatlan az együttélésre. A tanárok csak pluszpénzért hajlandóak vállalni a cigányokkal való foglalkozást - jogosan. Az "érintettek" magántőkét nem tudnak erre összeszedni, erre kitalálják a jól hangzó "Roma Education Fund"-ot..majd megcsapolnak EU-s/állami fejős teheneket (engem/téged/minket).
Felesleges.
Nem kell erőltetni. A jelszó: szegregáció, szegregáció, szegregáció."
**********************

"Képmutatás az egész. A tanárok 99%-a igy gondolkodik, mégpedig okkal, legfeljebb meg tudják különböztetni a publikus fórumot a nem publikustól, vagy nincs internethozzáférésük.  Az ujságirót viszont megbiznám a problémás cigány gyerekek mentorálásával, kiváncsi vagyok utána milyen kommentárokat irna a közösségi oldalakra. El kell fogadni a bocsánatkérésüket és hagyják őket tovább dolgozni!
"
**********************
"Nem tudom nem LIFE keze van-e ebben a cikkben. Ki lehet ezeket a tanárokat rúgni. Az utódaik majd vigyáznak hogy ne cigányozzanak a neten. De pont ugyanúgy fognak undorodni ők is a tanítványaiktól mint a mostaniak, pont így fognak gondolkodni róluk. Ugyanis ezek iránt az undorító lények iránt máshogy érezni lehetetlenség. Talán Teréz anyának sikerült volna, de ő már meghalt. Nyilván minden pedagógust csak a kényszer vitt rá arra hogy bevállalja őket."