A Néphazugság alább található két, mai cikke a cigánysajnáltatás tetőpontja. Nézzük és tegyük helyre mindkettőt.

Romák elleni támadások: egy lezárt nyomozás

Tizenhat olyan erőszakos támadás körülményeit vizsgálja a rendőrség, amit romák ellen követtek el. Ezek közül egy már vádemelési szakaszban van, kettőt várhatóan egy hónapon belül lezárnak.

November közepe óta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által felállított nyomozócsoport vizsgálja azokat a bűncselekményeket, amelyeket az elmúlt hónapokban követtek el elsősorban cigány származású személyek sérelmére - tudtuk meg Tamás Gábor ezredestől, az ORFK bűnügyi főosztályának megbízott vezetőjétől. A bűncselekmények közül tizenegyben az illetékes megyei főkapitányságok nyomoznak, ötben - a galgagyörki, a piricsei, a nyíradonyi, a tarnabodi és a nagycsécsi bűntettek esetében - az NNI jár el. Tamás Gábor elmondta: a nyomozások lezárásáig az összes ügyben a lehetséges indítékok közt tartják számon az etnikai motívumot. (Kuruc.info: etnikai motívum a tarnabodi esetben, igen, van: cigány támadt fehérre, amit még a Népszabadság, ill. a Népszava is megírt. Galgagyörk dettó, mármint ha a valóságról [arról, hogy a cigányok egy magyar családot üldöztek el] beszélünk. Piricsén, mint tudjuk, az ott őshonos, beilleszkedett romák dobtak Molotovot a betelepülni szándékozó bűnözőcigányok putrijára, így az nem etnikai támadás volt. Nagycséccsel kapcsolatban lásd pl. EZT és EZT. Nyíradon? Idézzük a rendőrség ITTENI állásfoglalását: "A rendőrök délután azt mondták egyelőre nem merült fel olyan adat, ami szerint etnikai hovatartozás miatt támadtak volna a családra". Egyszóval: az, hogy a lista fehér-támadt-cigányra eseteket tartalmaz, vastag hazugság – ahogy az a többi cigányszervezetnél [lásd EZT] is volt.)

Ez még a novemberi pécsi robbantásos merényletre is igaz. Pécsett kézigránátot dobtak egy roma család házának egyik szobájába, a támadás következtében a családfő és a felesége meghalt, a szobában alvó három gyermek közül ketten könnyebben megsérültek. A kettős gyilkosság napján a rendőrség még azt mondta: az áldozatok kapcsolatrendszere alapján kizárható, hogy a bűnténynek etnikai motívuma lenne. Több kisebbségi vezető is felszólalt, hogy a rendőrség túl hamar zárta ki az etnikai indíttatást, ugyanakkor azt a roma vezetők elismerték: az áldozatok ismerőseitől nem kaptak olyan információt, ami arra utalna, hogy a házaspárral rasszisták végeztek volna. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és az NNI harmincfős nyomozócsoportot állított fel ennek az ügynek a felderítésére, ám a vizsgálat eddig nem járt sikerrel. (Kuruc.info: elképesztő, 50 nyomozó dolgozik az ügyön, havi több tízmilliós adófizetői pénzből, és képtelenek pl. megkérdezni Kilencestől és bandájától, hogy ugyan hol voltak az adott éjszaka – vagy egyálalán azon a nyomon elindulni... Miért nem teszik? Kilences cigány, tehát egyrészt érinthetetlen, másrészt a nagypolitika, ill. a fajvédők megkövetelik a nyomozóktól, hogy csak fehér lehet az elkövető? Ja jó, akkor már értjük...)

A többi esetben is kevés a kézzel fogható eredmény. Eddig csak a fényeslitkei nyomozást sikerült lezárni, két másik ügyben - a székesfehérvári és a pátkai támadásnál - hamarosan lesz eredmény. Ezeknek a bűncselekményeknek már gyanúsítottjai is vannak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén június közepén egy kocsmai vita után egy 40 éves helyi férfi megkéselt két fiatalkorú romát, akik közül az egyik a helyszínen életét vesztette, társa életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az elkövető ellen az ügyészség a közelmúltban több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt benyújtotta a vádiratot. Szilágyi László, a megyei főügyészség szóvivője azt mondta: nem merült fel olyan adat, amely arra utalna, hogy a férfi etnikai okból követte volna el a bűncselekményt. (Kuruc.info: ez, ahogy már a hírt ITT bejelentő cikkünkben is megírtuk, hatalmas pofon Mohácsinak, Horváth Áládárnak és a többi léhűtőnek.)

R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette: a pátkai Molotov-koktélos támadás és a székesfehérvári kődobálás ügyében hamarosan befejeződhet a vizsgálat. Pátkán június elején dobtak Molotov-koktélokat három, romák által lakott házra. Senki nem sérült meg. Gyújtogatással, illetve több emberen elkövetett emberölés kísérletével a rendőrség három helybéli polgárőrt gyanúsít. Előzetes letartóztatásban vannak. (Kuruc.info: a cikk valamiért "elhallgatja", hogy Bencze József országos rendőrfőkapitány a következőt jelentette ki: "Az ismert, hogy megvannak a pátkai ... támadás elkövetői ... két család vitája vezetett a történtekhez" – azaz elismerte, ez sem volt etnikai alapú ["csak azért, mert cigány"] eset.) Szintén előzetesben van az augusztus közepén történt székesfehérvári kődobálás egyik gyanúsítottja. Hét társa szabadlábon védekezhet. A gyanú szerint ők okoztak életveszélyes sérülést egy 12 éves roma kislánynak. A többi bűncselekménynek még nincsenek gyanúsítottjai. (Kuruc.info: 1.) jó, hogy innen is kiderült, Bencze hazudott, amikor egyenesen Molotov-támadásról vizionált. 2.) korántsem volt életveszélyes a sérülés – lásd EZT. Azaz: a fajvédő Néphazi megint uszít.)

A helyi roma közösségek félnek az újabb támadásoktól. Különösen azokon a helyeken érezhető feszültség, ahol a közelmúltban történtek bűncselekmények. Így például a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pusztadoboson, ahol november végén dobtak Molotov-koktélt két, roma családok által lakott ház udvarára. A kertkapun volt egy cédul (sic!): "Ma meghaltok."

Az egyik sértett, Radics Béla azt mondja: félnek. Éjszakánként két kocsi jár a cigánysoron, meg-megállnak a házak előtt, majd továbbmennek. Állítása szerint az egyik egy szürke Opel, a másik egy nagy, fekete kocsi, de a rendszámukat nem tudja leolvasni, mert a tábla le van takarva. A település polgármestere, Bíró Györgyné szerint nyugalom van Pusztadoboson. Kérte a rendőröket és a polgárőröket, hogy gyakrabban járőrözzenek esténként a településen, s nem is hallott a letakart rendszámú kocsikról. (Kuruc.info: megint a szokott, a fajvédők által a cigányok szájába adott, unalomig ismert panelek – lásd EZT)

A borsodi Nagycsécsen november elején ismeretlen elkövetők Molotov-koktélokat dobtak a romák lakta utca két házára, és be is lőttek. Az egyik épület kiégett, a ház négy lakója közül ketten - egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő - életüket vesztették. A napokban befejeződött a leégett ház felújítása, a tulajdonosok visszaköltöztek. A munkálatok több mint kétmillió forintos költségét az OCÖ fizette. A romák szerint rasszista támadás történt, mert a megtámadott családnak haragosa és adóssága sincs. (Kuruc.info: "természetesen" a lap nem szólaltatta meg a falu népét, akik ezzel ellentétes állásponton vannak. A BORS és a jobboldali médiumok megtették – lásd pl. EZT és EZT. Nesze neked "kiegyensúlyozott" tájékoztatás.)
A második cikk:
A gyűlölet célkeresztjében - jelentés a cigányságról

A tartós munkanélküliség nem csupán a romák problémája, de az állásra jelentkező cigányoknak meg kell küzdeniük még a diszkriminációval is. (Kuruc.info: nettó hazugság, amit hivatalos tanulmányok, statisztikák cáfolnak: lásd EZT)

A gyűlölet célkeresztjében is romák állnak: ebből a szempontból 2007 vízválasztó volt - állítja Törzsök Erika, az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány igazgatója. A közalapítvány kedden hozta nyilvánosságra éves jelentését a romák helyzetéről.

Immár - folytatja Törzsök Erika - nem csak uszító honlapok szítják az indulatokat, alakult egy "nyilas szimbólumokat használó paramilitirás szervezet" is, amely elkezdte megfélemlítő akcióit a romák lakta településeken. Az igazgató úgy látja: néhány elítélő nyilatkozaton kívül a kormánynak egyelőre sejtelme sincs, hogyan reagáljon erre a fejleményre. (Kuruc.info: aha, "csak" betilttatta a MG Egyesületet, szembe menve mindennemű államisággal. Amely MGE-ről még Papp László Tamás is azt mondta, abszolút törvényes). A parlamenti ellenzék és a hozzá közelálló sajtó pedig távlatos, felelős magatartás helyett igyekezett politikai tőkét kovácsolni a gárda megalakulásából.

Zolnay János, a tanulmánykötet egyik szerkesztője és szerzője arra hívja fel a figyelmet, hogy a romákat érintő valós társadalompolitikai kérdések racionális megvitatásának esélye kisebb, mint valaha. A romaügyi híreket alapvetően a korábbi években soha nem látott és tapasztalt intenzitású uszítás, valamint a paramilitáris gárda megfélemlítő menetei tematizálták. (Kuruc.info: nofene, ez is nyomatja a félkatonai-hazugságot. Ha valaki még most sem tudná, miért oltári, pofátlan hazugság az, ha valaki lefélkatonaizza a Gárdát, olvassa el EZT. Dióhéjban: akkor lenne a Gárda az, ha emberi élet kioltására alkalmas fegyver lenne mindegyiküknél rendszeresítve, ésvagy hivatalosan a magyar kormány / Országgyűlés alá tartozna) Az év emblematikus romaképe a gárda egyenruhájában vonuló férfiakkal szemben sétáló tatárszentgyörgyi tízéves cigánylány. (Kuruc.info: miért nem mondjuk a cigányok által megerőszakolt és meggyilkolt 82 éves gadnai nénié? Vagy éppen Nórié? Esetleg Szögi Lajosé?!) Zolnay szerint csak a vak nem látja: az ő élete a tét.