"Olyan ideges vagyok, hogy leütöm..."

Köröznek az eddig nem látott járgányok, járőröznek egyenruhába bújt új arcok Miskolc legnagyobb lakótelepén, az Avason. A városőrök lassú léptekkel róják a panelrengeteg utcáit, pásztázzák, hol kell el a segítség. Helyzet akad bőven, minden avasinak van legalább egy története. Alig akad olyan lakó a közel negyven ezres városrészen, akire ne jutna legalább egy „jó" szomszéd, ne félne a besurranó tolvajoktól, ne „szólnának be" neki hetente többször, mikor munkából ballag este fáradtan haza. Az Avas mindig is sokszínű volt, ahol elélt egymás mellett magyar és roma, munkás és értelmiségi, szegény és jobb módú.
Igaz, a gettósodás hullámszerűen többször jelentkezett, de a lakótelep rettegett híre nagyobb volt, mi maga baj. A legutóbbi hullám azonban elmosta az emberek biztonságérzetét. A romatelepekről érkező enyves kezű, erőszakos új lakók bandái rettegésben tartják az avasiakat. (Kuruc.info: nem mi írtuk: így szerepel az eredetiben. Tessék csak követni alul a linket… és nem egy eldugott hungarista weboldalról vettük át a hírt és videót, hanem a miskolci fő-fő kábeltévé-társaságtól.) Nem jut minden sarokra rendőr, de a néhány hete szolgáló városőrség és a korábban alakult polgárőrség jelenléte talán elegendő lesz ahhoz, hogy a félelem ne verjen gyökeret az Avason. Az eddigi tapasztalatokról és a hogyan továbbról, Miskolc közbiztonsági tanácsnokát, Dr. Nyírő Pált kérdeztük.
 
Teszteljük az őröket!

-Olyan rendkívüli esetek történtek, ami a városvezetést arra inspirálta, hogy a városőrséget megalakítsa. Tudomásul kell venni, a rendvédelmi szervek, ekkora feladatot már nem tudnak ellátni. A városőröket erősítésnek szántuk. Olyan illetők kerültek a lakótelepre, akik nem tudnak, nem akarnak beilleszkedni és irritálják a közvéleményt. Arra kérem a lakosságot, hogy keressék bátran a városőröket. Most teszteljük az új rendszert. A továbbiakról a tapasztalatok tükrében döntünk Terveink szerint januárban lakossági fórumra hívjuk az avasiakat, hogy közösen értékeljük mennyire hatékony a városőrök jelenléte- sorolta Dr. Nyírő Pál.
Budapesten beváltak a városőrök,maga a cigányvajda is hasonló tervet akart itt megvalósítani, Miskolcon még próbaidős a rendszer. Stábunkkal felkerestük Áfonyás utcai hadiszállásukat, hogy megtudjuk, milyen is városőrnek lenni.
Az eligazításon a polgárőrök, közterület felügyelők és városőrök közösen vettek részt. Majd ment mindenki a maga útján. Alig léptünk ki a meleg irodából, máris tipikus avasi csetepaté kellős közepébe csöppentünk.

Avasi csetepaté

- Karriert akarsz magadnak csinálni? Csinálok én neked karriert a rendőrök ellőtt is – üvöltött az ittas férfi, akit a városőrök megállítottak és alig bírtak rávenni, várja meg a rendőrséget. A nagyhangú „úriembert" a rendőrség sem rémisztette meg.
- Ha eltöröm az állad, nem fogsz vigyorogni, most kaptam nyolc hónap börtönt, esküszöm, eltöröm az állad, hülye veréb! Olyan ideges vagyok, hogy mindjárt leütöm!-ordított a magából kikelt férfi, akit a rendőrök fogtak le. Az igazoltatás során kiderült, a városőrök azért vonták magukra a férfi haragját, mert nem engedték önbíráskodni. A közelmúltban - állítása szerint- négy ismeretlen támadó helybenhagyta, most, megismerte az egyiket, és nem akarta annyiban hagyni korábbi sérelmét. Az eset kapcsán szépszámú bámészkodó tömeg gyűlt össze, ám akadt olyan is, aki szapora léptekkel továbbhaladt mondván, nem jó behívni a bajt.
- Aki nem itt él, nem tudhatja, min megyünk keresztül. Jó, hogy itt vannak a városőrök, ha rajtam múlna, maradnának még vagy két évig! Mióta járőröznek, nem tivornyáznak az óvodákban, és kevesebbet kötnek belém- sorolta az egyik Áfonyás utcán élő asszony, aki neve elhallgatását kérte, mert fél. Az utcai atrocitáson túl a városőrök az éjszakai dinom-dánomózókat is igyekeznek elcsitítani. Nem ritka, hogy az avasiak nem tudnak aludni, mert másfélszobás lakásban élő szomszédjuknál 30-50 vendég űzi a daj-dajt reggelig. Ilyenkor megkérik a mulatozókat, csendesedjenek el, ha nem hallgatnak a szép szóra, rendőri intézkedés vár rájuk.
Komfortos nyomor
Az Avas központi részei mellett az őrök átpásztázzák az ágas-bokros elhagyatott terepeket is, ahol a hajléktanok húzzák meg magukat és, a drogosok tanyáznak. A Középszer és a Szentgyörgy utca között húzódó domboldalon a szemét és az üres üvegek mellett bőven találunk fecskendőt és a nyomor, mámor összes kellékét felleljük. Sokan nem is sejtik, egy-egy tízemeletes ház tetején, micsoda komfortot épít ki a kényszer. Vannak háztetők, ahol valaki a kiselejtezett bútorokból kész nappalit rendezett be. Van itt fotel, ágy, dohányzóasztal és persze szédítően szép panoráma. Egyetlen hibája a leleményes kis kéglinek, hogy a szabad ég alatt van, mert a tető felett nincs tető.
- Naponta átlagosan 15-20 telefonhívást kapunk. A csendháborítás és az utcai atrocitások a legjellemzőbbek, de rendkívül színes a tevékenységünk. Bármilyen problémával fordulhatnak hozzánk, segítünk, ez a feladatunk. A napokban az egyik kétségbeesett anyuka telefonált, hogy nézzünk rá a fiára, mert nem veszi fel a telefont. Aggódott, de nem tudott hazaszaladni munkaidejében. Megtettük helyette, kimentünk a címre, ahol a hangos zene miatt nem hallotta a fiatalember anyuka hívását - érvelt mosolyogva a városőrség projektvezetője, Dr. Borbély Menyhért.
"Csak" állampolgári jogaik vannak...
A városőr nem igazoltathat, nincs fegyvere, nem verheti bilincsbe a bűnözőket. De milyen eszközei vannak? A meleg helyzetben, hogy védi meg az avasiakat és önmagát?
- A városőrnek olyan jogai vannak, mint bármelyik állampolgárnak. Alkalmazottaink rendelkeznek vagyonőri vizsgával, így viselhetnek gázsprayt és gumibotot. Mi csak kérhetjük a szabálysértőket, bűnelkövetőket, hogy fejezzék be a jogsértő magatartást. Nem helyettesítjük, hanem segítjük a rendőrök munkáját - hangsúlyozta. Az avasiakkal beszélgetve úgy láttuk, hasznos, hogy több őrző szem van néhány hete itt. Ha ilyen eredményes, hogy állampolgári jogokkal bíró emberek nem mennek tovább, ha látják embertársuk bajba került, nem értem, hogy a többség, a több tízezer avasi, miért süti le a szemét, miért húz bele lépteibe, miért nem segít ott, ahol a helyzet megkívánja? Talán ha megállnánk, ha szép szóval próbálnánk hatni, vagy megvárni, míg kiér a rendőr biztonságosabb lenne az Avas. Igen, valóban sok beilleszkedni képtelen ember veszi el mások pénztárcáját, nyugalmát, biztonságérzetét, de még mindig mi vagyunk többen, mi, akik élhető életre vágyunk az Avason is.
(mikom - Juhári Andrea; vannak itt plusz képek)