"Miskolc: egy város újra a középkorban
2008.09.08. 11:30 cett
(Kedves olvasó, hogy a 300 c. filmből idézzek: "Ez sokáig fog tartani es nem fogod elvezni!")
"Itt születtem, ez a hazám." mondja a vers, s ez az érzés kimondhatatlan számomra. Szeretem ezt a várost, itt nőttem fel, ismerem minden kis utcácskáját, életem első 24 évét itt töltöttem. Az itt eltöltött éveim számai alapján nyugodtan kijelenthetem: Miskolc folyamatosan változik. Ahogy a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején megszűntek a több tízezer (!) embert foglalkoztató kohászati üzemek, egy nehéz időszak köszöntött a városra. Lassan, nagyon lassan lendült csak ezen túl. Több ciklus kellett ahhoz, hogy a városvezetők lassan egy modern polgárias várossá alakítsak át az egykori iparvárost, az ország egykoron második legnagyobb városát. Kb. 2006-ra datálhatjuk a fénykorát: szinte az egész belvárost felújították, színes kulturális rendezvényeket teremtettek, egyszerűen élhető várost alakítottak a régi szürke betondzsungelek helyen. 2003 óta az ország túlsó végében, innen 300 km-re dolgozom, így csak 2-3 hetente van szerencsém hazajönni egy-egy hétvégére, de mégis örömmel láttam a látványos változások sokaságát.
Tartott ez az állapot kb. 2006-ig. Azóta viszont egy olyan rohamosan romló életkörülményeket nyújtó város szintjére süllyedt Miskolc, hogy lassan a legsötétebb középkor is színes reneszánsznak tűnik majd.
Eleinte csak par apró hír jelent meg (szigorúan csak a helyi médiákban): a betörések, fosztogatások, rablások egyre mindennaposabbá váltak. Később már az ismerőseim is saját maguk meséltek, mi minden történt velük: ki melyik városrészt kerüli még nappal is, ki melyik kerülőjárattal jár be dolgozni csak azért, mert a közvetlen buszjárat a munkahelyére már korántsem biztonságos, kinek hányszor törték fel a hétvégi házát a környéken, kinek lopták el fényes nappal a nyakláncát a város egyik főterén stb. Szépen lassan már én is megszoktam a város közepén átfolyó Szinva patakban fürdő/mosó roma gyerekek, asszonyok látványát, már azon se lepődök meg, hogy a ház előtti kukához 20 percenként új újrahasznosító érkezik családostól...

De: Mára már oda jutottunk, hogy a rendőrkapitány a minap arról tartott sajtótájékoztatót, hogy 20 nap alatt 17 rablás volt fényes nappal. Mára egyes városrészekbe éjjel még a rendőrök se járnak, felesleges is kihívni őket. Mára a város széli, hétvégi házakkal zsúfolt zöldterületek (Lyukóbánya, Komlóstető, Ruzsinszőllő, Varga hegy stb.) fás részeit teljesen letakarították a pótkocsis IFA-val és láncfűrésszel közlekedő "megélhetésiek". Mára már a helyi médiában minden napra jut egy-egy erőszakos esetről szóló hír. A fiatalok által kedvelt belvárosi találkozóhelyeken inkább nem beszél meg előre találkozót senki sem az ismerősével, hacsak direkt nem akar vele kitolni.
Mára már szinte csak az Egyetemváros városszéli kis csendes zuga maradt a nyugalom szigete, de feltehetően ez is csak azért mert a kolikban lakó 5-600 huszonéves mérnökpalánta gondolkodás nélkül tenne az ellenük irányuló bárminemű erőszak ellen. (Konkrét példa: amikor én voltam 5. evésként gólyatábor szervező, egyik az éjszakában eltévedt gólyánkat megverte 5 roma egy kiskocsmában az Avason a nála levő kb. 500 Ft-ért. Mikor a srác előkerült s elmondta mi történt, 30-an mentünk vissza elmagyarázni nekik a nemlineáris differenciál egyenletrendszerek megoldási lehetőségeit.) Mára már azt is megéltük, hogy a gyerekkorunkban számtalan kirándulás apropójául szolgaló, s város még meglévő idegenforgalmi csáberejében jelentős szerepet betöltő kisvasút majd félévig nem fog járni, mivel több száz métert felszedtek a nyomvonalból, és ugye sín nélkül nem igazán működőkepés a vonat... (Kuruc.info: sín- és síncsavar-lopásban is jeleskednek roma honfitársaink. Ugye, emlékszünk még a legújabb síncsavarlopás miatti balesetre, ahol csak a szerencsén múlott, hogy a kisiklott vonat utasai közül senki se halt meg?)

Miskolc környéken mindig is éltek romák, megvolt a maguk környéke, pár apróságtól eltekintve a többségi társadalommal jól együtt tudtak élni. Elsősorban Perecesen, a Szondi telepen és a számozott utcákban laktak. Mára a Szondi telepet szépen lassan felszámoltak, az oda települő számtalan cég, autószalon stb. amolyan mini ipari parkká alakította a Sajóig terjedő teljes területet. Az innen továbbálló romák a számozott utcákba nem mehettek, ott már amúgy is nagy volt a zsúfoltság, felköltöztek tehát az Avasra, mivel ott olcsón jutottak panellakáshoz. (Az Avas egy, a város közepén levő domb, egy hatalmas panel rengeteggel.)
Az Avas panelhazai mindig is a kispénzűek által lakott terület volt, akik semmit se tudtak kezdeni a hirtelen a nyakukba szakadt 2-300 családnyi szomszédsággal. Hiába próbáltak meg elköltözni onnan, az értékét vesztett lakásaiktól képtelenek voltak szabadulni. A Miskolc környéki kisebb települések városi rangra emelkedésével (Alsó- és Felsőzsolca) azokban olyan mértékű urbanizáció indult meg, ami a helyi romákat elüldözte onnan, s nem meglepő módon ők is az Avason kötöttek ki. Ők könnyen meg tudták győzni az Avasról elköltözni vágyókat: Cseréljünk! Te kiköltözöl az agglomerációs területre, ott csend van, nyugalom, roma sincs, én meg beköltözöm ide, más úgyse venné meg a lakásod ilyen szomszédokkal.
Mára a város már teljesen új arcát mutatja: az újonnan betelepült romák között felnőtt egy új generáció, aki már ismerősen mozognak a városban, megszokták a városi életet, az önkormányzattól ilyen-olyan jogcímen kapott segélyeiket nem ritkán köztörvényes módszerekkel, vagy szimplán csak ügyeskedve egészítik ki. (Remek példa az ügyeskedésre a régebben népszerű késélezéses átverés: egy 120-140 kg-s roma végigmegy egy kis köszörűvel a panelház minden lakásán, becsenget: Kell-e kést éleztetni? Ha valaki igent mond, akkor indul a show! Szépen megcsinálja másfél perc alatt, minden kést egyszer végighúzva a köszörűn, majd közli: az élezés cm-ként 50 Ft! Ha te egy 6 db-os étkészlet késeit adtad oda, s mindegyiknek 6 cm a vágóéle, akkor az 6*6*50=1800 forint. Lenne, de mivel kétoldalú volt, így kétszer ennyi. Persze senki nem a kiskést adja oda megélezni, hanem a nagyot, amivel a húst vágja. Ekkor viszont ott áll az ajtóban egy 140 kg-s morcos ember, a kezében 2-3 nagyobbacska késsel, a többség ilyenkor kifizeti, akármennyit is kér...) Egyes környékeken már nappal sincs csak minimális forgalom az utcán, se a gyerekeket nem engedik le a szüleik játszani, se fiatal párokat nem látni sétálgatni. Az egykor pezsgő éjszakai élet mára szinte teljesen megszűnt, meghívóval szervezett, belepőjegyes zártkörű rendezvényekké degradálódtak. A Városgazda Kht. naponta felméri hány padot, kukát, csatornafedelet, légkábelt, szobrot stb.-t loptak el. A rendőrség időnként nyilatkozik, hogy elfogtak egy újabb egyetemistát, aki lemásolta magának a hazánkban nem is forgalmazott svéd dokumentumfilm sorozat első három részét, de városunkban tökéletes rend uralkodik és csúnya dolog olyat mondani, hogy: cigánybűnözés, mivel ez a fogalom nem létezik.
Az MVK Rt.-nél mindennapossá vált, hogy a buszokon, villamosokon menet közben 4-5 fős fiatal romákból álló csapatok raboljak ki az embereket, vagy állítják meg az út közepén mivel ők ott szeretnének leszállni.
Szépen lassan a város mára teljesen élhetetlenné vált
. Azon veszem észre magam, hogy már meg se lepődök rajta, mikor a hatvan éve a városban lakó s azt nyaralások kivételével soha el nem hagyó édesanyám közli: ha veszek magamnak egy lakást bárhol is a világban, akkor szívesen elköltözne innen ő is arrafelé ahol lakom. Gyakorlatilag mára a gyerekkori barátaim, egyetemi évfolyamtársaim közül csak 1-2 maradt a városban, mindenki megy el innen. Szépen lassan a 30 alattiak 60-70%-a Miskolcon már roma (a város mintegy 150 ezres lélekszáma mellett ez már eléggé riasztó), a többségi társadalom jelentős része viszont nyugdíjaskorú.

A legmeglepőbb azonban az, hogy egy-két helyi médiától eltekintve ezekből az esetekből semmi nem szivárog át az országos médiákba.
Egyszer sem láttam volna, hogy bármelyik oknyomozónak kikiáltott műsor is foglalkozott volna ezzel, az igen jelentős társadalmi jelenséggel... Lehet, hogy ott fent már túl népszerűtlen lenne ez a téma?

Mi lesz így szeretett szülővárosommal? Bele se merek gondolni. Inkább azon idegeskedem: holnap reggel, ha én már nem leszek Miskolcon (hogy kocsival elvigyem bevásárolni vagy ide-oda), vajon édesanyám beér-e a munkahelyere anélkül, hogy kirabolnák?"

Hóbelevanc blog; a kommenteket is érdemes elolvasni. Egy kis ízelítő (három hsz.) a sokból:
"És tegyük hozzá, hogy többek között azért hullanak a betondarabok az emberek fejére a városban, mert azoknak a felújítására nem marad pénz. Azt el kell költeni az egyéb lopás/rongálás okozta károkra."
"Haliho,
Aktiv forumozgato vagyok regota, de ez most egy olyan tema, ami igazan megmozgatott. Szuletett miskolci vagyok, 20 evesen koltoztem Pestre es sok-sok eve mar Angliaban elek. Szoval fiatalsagom legjavat annak a varosnak koszonhetem.
Nem fogok romazni, mert miota elek ezt ciganynak hivjuk, az ujkor "nagyszeru" vivmanya ez a nagyszeru szo.
Szoval altalanos iskola. 2 cigany osztalytarsam volt. Mindketto x.-kent bukott hozzank. Az egyik meghalt egy nyaron, mert elutotte egy auto ablakmosas kozben. (gondolom mindegyikunk ismeri ezt a "szolgaltatast"). A masik (nonemu) 14 evesen (asszem 5.es voltam) elment szulni. Egy story ezen csajrol, sosem felejtem el. Foldrajzora: feleles. Magyarorszagterkep. Hol van kecskemet? Csend. Tanar egy kicsit segitve, akkor hol van Budapest? Csend. Az osztaly ekkor mar kicsit vihoraszott. Tanar: okes, mutasd meg a dunat! Csend. Ekkor mar nehanyan hangosabban nevettunk. Ekkor a felmento kerdes: Mutasd meg Magyarorszagot! Es igen, a kib. MO terkepen, amin pirossal korbe volt jelolve az orszag, ott nem sikerult baratunknak meglelnie a helyes valaszt! Mondanom sem kell, mindenki szakadt mar ekkorra!
Na, sorry a kis intermezzoert.
Aztan serdulokorom. Telek. Goromboly. Volt egy kis kerkecskenk, amit akkor nagyon utaltam a kerti munka miatt, da ma milyen szivesen elfogadnek egy ilyet :-)
Rajta egy ketszintes haz bevakolatlanul, kerites nelkul. Szamtalanszor rajtakaptunk atvonulo cigany bagazst, akik kerdesunkre csak annyit valaszoltak, h erre volt rovidebb. Persze egy ket termeny hianyzott, de nem volt szamottevo, szal hagytuk a francba. Aztan keritest emeltunk. Na itt jottek csak a gondok. 5x annyi zoldseg-gyumolcs ellopva, es komolyan mondom, heti rendszeresseggel a betoresek. (ablak betores/ajto szetzuzasa - holott az ablak mar foliazva volt az elozo action miatt). Egy barati tarsasag elt a helyen, es sokan lattak az elkovetoket es nevrol is ismetek oket. (Akkoriban nem volt mobiltelefon, vezetekes meg sztem meg most sincs) Mivel ide irok, nyilvan kitalaltatok, hogy ciganyok voltak az elkovetok. Szamtalanszor rendorsegi feljelentes, nevek, szemtanuk megnevezesevel. Sosem tortent semmi! (lsd. kesobb) Szoval iszonyatos anyagi kar rendszeresen.
Aztan, hajajj, 18 eves lettem! :-) Disco-korszak kezdete.
Sokaknak itt mar fogalma sincs rola, milyen volt a Juno. Iszonyat hosszu sorok, taposgaltunk egymas laban, mert annyira fullon volt a hely. IMADTAM! Akkoriban egy arab kidobo volt a fo kiraly (minden csaj vele akart dugni), aki elegge ciganybarat jellem volt. Asszem Mohamed volt a neve, de ez valszeg csak emlek, mert itt Angliaban mindegyiket igy hivjak :-)
Szoval, napi rendszeresseguek voltak, amikor a helyi cigany erok peppe vertek valakit a Juno elott. A mohamed baratunk aktiv reszvetelevel, aki nem igazan ignoralta a dolgokat. Ilyen street fightokat sosem lattam sem elotte, sem utana, akkoriban ugy gondoltam, ez a normalis dolog.
Minden helyi tudta, h a ciganyokat kerulni kell es akkor nincs gond. Ez olyan termeszetes volt. Egyszer azonban en sem tudtam elkerulni a vegzetem. Egyedul voltam, jozanul, tapolcan varva az elso 2-es buszra. Ekkor odalepett a "Kacsa" neven hallgato egyed, akinek megtetszett a napszevugem es egy allas kisereteben ertesere is adta. Provokalatlanul, jozanul, 4-5 masik Ork kisereteben. A buszmegallo fullig, de ugye ezek ellen senki sem mert tenni semmit. Na, most itt jon az elobb emlitett lsd. kesobb folytatasa. Ezeket az arcokat mindenki nevrol ismerte. Minden nap peppe vertek valakit. Of course mindegyik cigany. Sokan feljelentest is tettek, mert eleg csunyan!!! szetvertek oket (azota is csak csakk norrisz szarokban latok olyan porgorugasokat), de erdekes modon, minden pentek-szombaton ismet megjelentek.
Aztan, mivel gyerekkorom ota koriztam, ugye muszaj volt valami bandaba tartozni. Sosem felejtem azokat a baratokat, "ellenseges" bandatagokat, akik veletlenul egyedul probaltak meg oda/haza jutni. Sok-sok baratomat vertek meg ezek, csak azert mert fehereknek szulettek. Remelem sokan emlekeznek meg ezekre az idokre. Szabalyszeruen feltunk a cigany bagazsoktol.
Es napjaink storyja. Szuleim (nyugdijasok mar), elulettek egy fugefat avasi luxus panellakasunk udvaran. Kis cigany pulyak elkezdtek tepkedni, zuzni, mert az poen. Anyukam leszolt nekik, hogy nem kene, erre jott ugye a qrva anyazas, h mit ugat bele (5-10 evesek). O lement elintezni a dolgokat verbalisan/racionalisan, mire a kornyeken elo 10-15 kan cigany neki allt, hogy mafaszt korlatozza a szemelyisegi jogaikat! Hozzateszem utana leugattam en is Anyumat, hogy ne szoljon be nekik, mert megjarhatja! Mi is zuztunk anno egy fat, mert utban allt a "focipalyankon" es szinten kaptunk lebaszo kiabalasokat, de nem hivtam oda a szuleimet, mert tudtuk, hogy igazuk van. Azota ez a fa kb. 10 meteres.
Szoval, igen, nem ugy szulettem, hogy utalom oket. Nyilt lapokkal lettem felnott koru. Megtanultam, hogy felni kell toluk es megvetni oket. Soha eletemben nem talalkoztam iskolazott ertelmes cigannyal. Ertszeruen nagyon sok mas eset is tortent ezeken kivul mind Miskolcon, mind Budapesten, es igen magyarokkal is tortent atrocitas, de elhanyagolhato a ciganyokkal szemben. Rasszistava neveltek! Es hiaba predikal Kolompar Orban roluk, nem latja (vagy nem akarja), azt amit a tobbi 9 millio ember lat. Es az, hogy mindenki (itt a forumon is...), vigyaz arra, hogy milyen szavakat hasznal, nevetseges. Szamomra roma/cigany ugyanaz. Angolban nincs ra kulon szo! Es itt sem szeretik oket. Ahogyan Svedorszagban es Kanadaban sem! (nincs kedvem megkeresni az idevago cikkeket)
Anno, mikor Angliaba koltoztem, fenntartasaim voltak az Indiaiakkal. Aztan rajottem, hogy hiaba a mondott vagy esetleg bizonyitott tortenelmi hovatartozas, az indiaiak muveltek, iskolazottak es igenis akarnak dolgozni! Lehet, h csak a kollegaim ilyenek, de iszonyatosan profik (nehanyukat nagyon irigylem is), mosolyognak, kedvesek es legfokeppen ADOZNAK!
Es, hogy adjak valami megoldast is a forum olvasoinak. NEM TUDOK! Ez egy parazita nep. Nem a magyarok tettek ezt veluk, ilyenek! Nem lehet veluk semmit sem tenni, egyszeruen nem akarnak dolgozni, ha megvonjuk toluk a szocialis juttatasokat, akkor meg nagyobb lesz a bunozes. Aki elt mar kulfoldon, az latta a Nigeriaikat. Ugyanaz! Nem fognak dolgozni, nem fognak probalkozni, bunozni fognak! Ez van a verukben.
Es, hogy vigyaznunk kell minden szavunkra, es nehogy egy-ket megszolalasunk alapjan nacistak legyunk? Aztan beperelnek bennunket, mert "tul sokat" mertunk mondani.
Mint az tortent olaszliszka eseten is. Bepereltek az allamot azert, mert lincseloknek neveztek oket.
Bahh
Hat mik? Gyilkosok! Lincselok! Azt a jogaszt/ugyvedet kuldenem bortonbe, aki kiallt mellettuk, illetve azt a felbujtot, aki ezt a csurhet ravezette a "torvenyes jogaikra"
Na, asszem eleg hosszura sikeredett ez mar igy is. Pedig meg legalabb 300 oldalt tudnek irni ... Emocionalis szalak fuznek ehhez a miskolc/cigany/milyen volt/milyen lesz temahoz, szal remelem elnezitek nekem a bitek pazarlasat.
"
"Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy addig, amíg személyes tapasztalata nem lesz valakinek, az sose fogja megérteni, hogy mások miért nem bírják elviselni a cigányság bűnöző rétegeit.
Én 2003-ban vesztettem el a nagypapámat (69 éves volt, makkegészséges), mert miután megtudta, hogy a lepsényi telkén lévő házat teljesen kifosztották, az autópályáról vitte el a rohammentő, mert infarktusa lett. Rá két hétre halt meg. 1978 óta van meg a telek, sose volt semmi probléma vele, és egy élet munkájáról beszélünk.
Mindenki tudja, hogy a zámolyi cigányhordák milyenek voltak. Na ezeket költöztették oda Mezőszentgyörgyre, ami Lepsény közvetlen szomszédfaluja! Onnantól kezdve a környék víkendházai folyamatos fosztogatás áldozataivá váltak, a többi bűncselekményről ne is beszéljünk. Amikor a helyi körzeti megbízott rajtakapott pár betörőn, a tetteseket nem sokkal később elengedték, a rendőrt meg rabosították... Mi van itt??
Egyértelműen a mostani jogrendszer és törvények a bűnözőket védi, és akármennyire is fáj egyeseknek, a kisebbségi bűnözőkkel még inkább kivételeznek. Ahogy észre is lehet venni, folyamatosan durvul a helyzet Magyarországon. Mindegy ebbe most nem akarok belemenni.
Egy dolgot mindenképpen szeretnék tisztázni. A romáknak éppen annyi joga van beilleszkedni a normális társadalomba, mint más magyar embernek. Csak ők nem élnek vele. Megy a sírás, hogy nem kapnak munkát. 4 meg 6 elemivel milyen munkát akarnak egy olyan országban, ahol még a diplomások is megszenvednek egy-egy munkakeresés alkalmával? A nehéz fizikai munka meg igencsak büdös...
Miért van az, hogy vannak olyan cigánycsaládok, akik igenis meg akarják mutatni, hogy normális magyar emberek, és ugyanúgy is akarnak élni? Ismerek egy pár ilyen családot, és le a kalappal előttük, de kéremszépen, ők normális nevelést kaptak a szüleiktől, tanultak addig, amíg egy elismert, munkáját tökéletesen elvégző ember nem lett belőlük, és ugyanezt a példát mutatják a gyerekeiknek. Amikor azt mondjuk, hogy "cigánykérdés" vagy "cigánybűnözés", ezek a családok NEM tartoznak bele, mert észre se vesszük őket. Be tudtak illeszkedni a társadalomba, becsületesen élnek, dolgoznak. Ők ugyanúgy végigmentek azon a ranglétrán, amin minden normális magyar ember szintén végigment, és megérte? Igen!
Nem olyan régen történt, nem is tudom, hogy melyik TV mutatta be, de nem is ez a lényeg. Egy fiatal cigányszármazású hölgy úgy döntött, hogy kitör a putriból és tanulni fog. Eltelt 15 év és a hölgy elismert jogász lett. Úgy döntött, hazamegy, hogy meglátogassa rég nem látott szüleit, testvéreit, de amikor megérkezett azt kapta az "anyjától", hogy kitagadják a családból, mert mostmár nem közéjük tartozik... Ahelyett, hogy büszkék lettek volna rá, inkább elűzték.
Azt hiszem ez is elég tanulságos történet. Addig amíg az a rendszer van itt, hogy segélyekből többet lehet kapni, mint napi 8-10 órás kemény munkából, addig a sok léhűtőnek esze ágában se lesz elmenni dolgozni.
Most meg lehet kövezni engem a véleményemért, de azoknak, akik védik a bűnöző, semmitevő rétegeket, csak azt tudom kívánni, hogy költöztessenek a szomszédságába pár ilyen családot, és akkor majd rájön, hogy jelenleg mennyire hasznosak a társadalomnak...
"