Miskolc - Pár méter megtétele után az ijesztő mélyszegénység bugyraiba merültünk alá. Mélyszegénység? A műszó a nyomort takarja.

„Ebben a városban nagyon sok Bábonyibércünk van – mondta dr. Pásztor Albert ezredes. Miskolc rendőrkapitánya a csütörtöki, miskolci közmeghallgatáson azokra a panaszokra reagált így, amelyek a Bábonyibérc szörnyű állapotaival foglalkoztak. Ugyanezen téma kapcsán Káli Sándor polgármester megjegyezte: folyamatos teher a városnak az illegális szemétlerakók felszámolása. Ezek újratermelődnek, vagy ahogy Pásztor Albert fogalmazott: Az emberek egy része a környezetét támadja, feléli azt.”
A december 13-i Északból idéztünk, a közmeghallgatásról szóló beszámolónkból. Ennek oka pedig, hogy a „nagyon sok Bábonyibérc” közül arra az egyre hívott meg bennünket Szemes István. Nemcsak bennünket. Nagyon sok médiumnak elküldte az elektronikus levelet, mert – mint mondta – nincs más reménye, mint a nyilvánosság.

Sokféle mocskot...

Felesége, egy szomszédasszony és egy jó ismerőse társaságában fogadott bennünket Szemes István, aki egyébként egyike azoknak, akik az említett közmeghallgatáson is sorolták a panaszokat. A 11-es busz fordulójánál, a Feszty Árpád utcában találkozunk, hogy azután pár méter megtétele után az ijesztő mélyszegénység bugyraiba merüljünk alá. Mélyszegénység? A műszó a nyomort takarja.

A hely: a miskolci Bábonyibérc-Galagonyás, avagy Bábonyibérc-Újtelep, a Feszty Árpád alatt, az Alsó-, a Felső- és a Középső-sor. Az egyik udvarról fekete füst száll fel, talán gumit égetnek – tippel Balázs Károlyné. Bényei Zsolt mutatja a másik udvarban felhalmozott autógumikat, szerinte ezekkel fűtenek. Az egyik kapun egy kislány kukkant ki – nyári ruhában van. Óvatosan lépdelünk a mindkét oldalán viskókkal és szeméttel övezett utcán, nemcsak a jég miatt, hanem mert sokféle mocskot kell kerülgetnünk. Túl a háztartási szeméten. Az egyik udvarban, az „utcafronton” emberi ürülékek. Kintre is jut ilyen.

Rengeteg a patkány

Szemes István azt mondja: most a hó sok mindent eltakar. Meg: novemberben rengeteg szemetet elvitetett az önkormányzat – szerinte ennyi eredménye volt annak, hogy 2005 óta folyamatosan írja a leveleit, beadványait a legkülönfélébb hivataloknak, mindenekelőtt a polgármesteri hivatalnak és számos hatóságnak.

Balázsné veszi át a szót. Azt mondja, meg tudná nevezni a családot, ahol egy gyereknek leharapta az ujját egy patkány. Egybehangzóan állítják: rengeteg a patkány: élő és döglött. Mi csak egy cickányt látunk. Amúgy aranyos. Épp az egyik szemétlyukból szalad a másikba.
Szemesné mutatja az alattunk levő sort. Annak a házaira, háztetőire innen górják-dobják le a szemetet. Azt mondja, az itt élőknek nincsenek kukáik. Balázsné korrigál: vannak, de innen nem viszik el a szemetet. És szerintük szennyvízcsatorna sincs. Tényleg nem úgy néz ki, mintha lenne.

Megírják az EU-nak

Szemes István az említett elektronikus levélben ezt írja: „Az 1976. évi II. törvény 2§ 2. bekezdése, mely szerint minden állampolgárnak joga van arra, hogy emberhez méltó környezetben éljen, egyáltalán nem valósul meg. A környezetvédelmi hivatal, mint felettes szerv, elutasító magatartást tanúsít...”
Most a médiát keresték meg, de azt mondják, nem állnak meg, mert ezekről az állapotokról az Európai Uniónak is tudnia kell. Levelek mennek Brüsszelbe, Strasbourga, és persze a mi uniós képviselőinknek.

Szabados Gábor
(BOON, számtalan olvasói megjegyzés van)
Kuruc.info: ha valaki nem tudná, természetesen cigányokról van szó. Az eredeti cikk olvasói kommentárjait feltétlen olvassuk át – érdemes; Miskolc kapcsán meg még EZT az összefoglaló jellegű cikket is ajánljuk.