Frissítés (jan. 13. 0.17): 1.) Mivel nagy port kavart az ügy, az YLE is behatóan foglalkozott vele a 9-i, eredetileg ITT található adásában (finnül). Miután beismeri, hogy romák a gyilkosok, meginterjúvolja Kyösti Florin cigányelőljárót, aki elmondja, hogy milyen gonoszság az, hogy most megint mindenki arról beszél, hogy bűnöznek szegín romákok, és hogy nem lenne szabad általánosítani. Meg hogy a romák éppen olyan állampolgárai Finnországnak, mint az igazi finnek. (Hát persze, ugyanúgy dolgoznak, tanulnak és tisztelik a törvényt… A maguk gyakorlatilag 100%-os munkanélküli-, nagyfokú analfabéta- és 50%-os börtönviseltségi arányával…) Azt is sérelmezi, hogy minden médium tele van az elkövetők származásával. (Nesze nektek fajvédők, akik azt állítjátok, hogy a “civilizált”, “művelt” Európában sehol se írják meg a gyilkosok származását! Ez csak nálunk szokás, ha az éppenséggel cigány…) Arról egy szót nem szól (ebben igencsak üt magyarországi megfelelőire), hogy mi lenne, ha szegín finnországi romákok esetleg sürgősen abbahagynák a bűnözést úgy általában.

A YouTube-on is megtalálhatjuk a videót:
 
 


 
 
2.) Angolul (!) a következő (komolyabb) cikkek jelentek meg. Ezek mindegyike leszögezi, hogy cigányok az elkövetők. Ahogy látható, nem hazudtunk: ezt a nagy média- és társadalmi visszhangú gyilkosságot is a védendő “kulturális érték” romák csinálták… Ennyit arról, hogy más, amúgy sokkal szerencsésebb történelmű, gazdagabb országokban mennyire képesek / akarnak beintegrálódni, civilizálódni. (Semennyire.)
(Finnország vezető napilapja - gy.k. nem egy "náci" zuglapocska vagy honlapocska)
(az állami TV/rádió - megint csak: nem csak pártucat ember által olvasott / nézett médium)

A hírt leginkább ITT kommentálják angol nyelven (vigyázat, a Finland for Thought egy maroknyi szélsőliberális találkahelye, így ennek megfelelőek lesznek a kommentárok is; plusz, a kezdőcikk 8-án született, amikor még csak az volt ismert, hogy a házat, ahol a lövöldözés történt, általában cigányok lakják – a rendőrség csak később tette közzé, hogy az itteni érintettek maguk is romák voltak). Magyarázat: a “Hesari” a Helsingin Sanomat, a vezető, balos (ámde semmiképp nem Népszabadság-“színvonalú”) finn napilap közneve.
 
Eredetileg ezt írtuk (jan. 12. 1.54):
 
Idézzük az ITTENI, az 1. függelékünkben is tükrözött, nyolcadikai cikk legfontosabb információját:

Lövöldöződráma Jyväskylä-ben: hárman meghaltak

Jyväskylä-ben reggel lövöldözés volt, amelyben hárman meghaltak, és két lőfegyvert használtak. A rendőrség még nem biztos abban, hogy zajlott le a lövöldözés. Valószínűnek tartják, hogy egy lakáson belül történt mindez.”


Következzék most az ITTENI, újabb cikk (a 2. függelékben az  eredeti), amely az ügy sikeres felgöngyölítéséről, valamint a résztvevők származásáról (!) számol be.

“Az Ilta-Sanomat információi szerint a gyerekgondozáson kaptak hajba a csütörtök reggeli Jyväskylä-beli lövöldözés résztvevői. Az Ilta-Sanomat szerint az ügyben az ottlakókat kikérdezni óhajtó ember először őket, majd magát lőtte le. A szembenálló félnél is volt lőfegyver, amit használtak is.

A lövöldözésben három ember halt meg.
Az események a roma népesség vérbosszújával vannak kapcsolatban. (Välienselvittely liittyy romaniväestön kostotoimiin.)”

Hát, Kedves Olvasók... Kell további magyarázat?! A romák, akik a fajvédők szerint csak Magyarországon szenvednek a rászízmustól, a fejlett, igen gazdag, boldog (!!!), évtizedek óta nyugati életszínvonalat, az egész világ  legszínvonalasabb közoktatását nyújtó Finnországban is éppen ugyanolyan barbárok, gyilkoló hangulatúak, mint nálunk – vagy bárhol máshol. Igen, a cigányok – pár százalék kivételével – soha, semmilyen társadalomba nem voltak képesek beilleszkedni. Még Finnországban sem, amely pedig nemcsak, hogy gazdag és hihetetlenül erős szociális hálóval rendelkezik (értsd: a cigányokat fejenként havi euroezrekkel tömi a pozitív faji diszkrimináció jegyében), de mégcsak azt sem mondhatjuk rájuk, hogy boldogtalanok lennének, és emiatt a cigányságon vernék el a port, és emiatt, elkeseredésükben, dühükben kellene bűnözniük szegín romákoknak. (Aki nem tudná: a többek között ITT található felmérés szerint Dánia a legboldogabb európai ország, a második és harmadik helyen pedig Svédország és Finnország osztozik.) Igen, az egyik leggyakrabban hangoztatott fajvédői érv megint a porba hullt…

Ja igen, és, ahogy látható, megint csak kiderült, hogy a finnek nem szaroznak, le merik írni a gyilkosok származását. Megint csak egy közkedvelt fajvédői érv (“Európában tilos az emberek fajtájának a megnevezése pl. bűnügyi hírekben”) cáfolódott meg – immár sokadszorra.

A fajvédőket meg megkérjük arra, hogy ellenőriztessék a fordításunkat. Rajta, biztos van az ismeretségi körükben valaki, aki beszél finnül. Várjuk a tételes cáfolatot. Nyomás, Magyar Elemér, Hírszarző, tudjuk, ti minden második cikketekben, írásotokban velünk foglalkoztok, így nem esik majd nehezetekre az, hogy kihasználjátok az alkalmat, hogy “bebizonyítsátok”, nem korrektek a fordításaink! Csípkedjétek magatokat!

Végezetül, a cigányok vérbosszújával és annak finnországi visszhangjával kapcsolatban EZT a cikket érdemes elolvasni.

1. függelék: Ammuskeludraama Jyväskylässä: Kolme kuollut   

Jyväskylässä oli aamulla ampumavälikohtaus, jossa kuoli kolme keski-ikäistä mieshenkilöä. Ammuskelussa käytettiin kahta asetta.

Poliisi ei vielä ole varma tapahtumien kulusta, ja onko miesten välillä mahdollisesti käyty tulitaistelu. Poliisi pitää todennäköisenä, että kaikkia on kuitenkin ammuttu asunnon sisällä.

Kuolleista kaksi löytyi kerrostalon pihalta ja yksi asunnosta.

Asunnossa ja sen ulkopuolella on ollut tapahtuman aikaan kahdeksan henkilöä, joista kaksi lasta. Poliisi on tavoittanut kaikki paikalla olleet ja heidän osuuttaan tapahtumiin selvitetään.

Välikohtaus tapahtui kerrostaloasunnossa Jyväskylän Pupuhuhdan kaupunginosassa.

Asunnosta kuului lukuisia laukauksia

Poliisi sai hälytyksen osoitteeseen Pieles 2 kello 8 aamulla, kun naapurista ilmoitettiin asunnosta kuullun lukuisia laukauksia.

Paikalle lähti ainakin kuusi poliisipartiota, joita vahvistettiin vapaalta hälytetyillä poliisin erikoiskoulutuksen saaneilla miehillä.

Poliisin saapuessa paikalle löytyi kerrostalon pihalta kaksi kuollutta miestä, jotka oli ilmeisesti surmattu ampumalla.

Tämän jälkeen syntyi piiritystilanne, koska asunnossa tiedettiin olevan jonkun henkilön sisällä.

Sitä ennen asunnosta oli tullut ulos nainen ja kaksi lasta. He eivät olleet vahingoittuneet.

Poliisi yritti saada piiritettyä antautumaan, mutta kun tässä ei onnistuttu, teki poliisi koirapartion avustuksella rynnäkön sisälle asuntoon noin kello 9.

Asunnosta löydettiin kuolleena keski-ikäinen mies, joka ilmeisesti oli myös ammuttu.

Poliisi on ottanut tapauksen vuoksi kiinni useita henkilöitä.

- Alueen eristäminen jatkuu niin pitkään, kunnes tekninen tutkinta on saatu valmiiksi, kertoo poliisi.

Poliisin epäilee teon tapahtuneen käsiaseella. Kiinniotettujen puhuttelut ja kuulustelut on aloitettu. Poliisi kuulee myös naapuriasunnossa asuvia.

2. függelék: Jyväskylän ammuskelun motiivi selvisi - päätekijä ampui itsensä

Huoltajuusriita lapsista oli Ilta-Sanomien tietojen mukaan syynä rajuun ammuskeluun Jyväskylässä torstaiaamuna. IS:n lähteiden mukaan tilannetta selvittelemään tullut mies ammuskeli ensin muita - ja päätti sitten päivänsä itse. Tiettävästi myös vastapuoli onnistui tarttumaan aseisiin.

Ammuskelussa kuoli kolme miestä. Välienselvittely liittyy romaniväestön kostotoimiin.

Jutun tutkinnasta vastaa nyt keskusrikospoliisin Läntinen osasto.