Idézzük a legfontosabb statisztikát a függelékünkben teljességében megtalálható cikkből:

"Betörésés lopások száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

2006. 3148
2007. 3693
2008. 4278"


Látható, hogy az esetek száma nőttön nő.
Ez természetesen csak egy a sok hasonló adatból. Már régebben, még az év elején idéztük (lásd EZT) pl. az SzSzB  megyével kapcsolatos cigány-gyermekbűnözési, 2007-es adatokat:

"Előretör megyénkben a gyermekbűnözés! (Kuruc.info: igen, ezzel a címmel jelent meg a cikk. Vajon hazudik?)

"Az elmúlt évben mintegy 14,2 százalékkal, 281-ről 321-re emelkedett a gyermekkorú elkövetők száma. Ezzel megyénkben van a 3. legtöbb gyermekkorú elkövető Borsod és Szolnok megye után.""

Vessük ezeket például össze az ITT található Bencze József (országos rendőrfőkapitány)-nyilatkozat releváns részével:

“Tény, hogy a mostanában történt erőszakos bűncselekmények kiváltották a közvélemény felháborodását, de a statisztikák nem támasztják alá, hogy félni kellene az utcákon – jelentette ki Bencze József főkapitány. Az idei év első tíz hónapjában ugyanis mintegy 10 százalékkal csökkent az emberölések és a lopások száma az előző esztendő azonos időszakához képest, és 315 ezer bűncselekmény vált ismertté, amely 10,2 százalékos csökkenést jelent.

„Természetesen más a statisztika és más az emberek szubjektív biztonságérzete” – hangsúlyozta az országos rendőrfőkapitány – „de az, hogy valaki a lét- vagy anyagi biztonságát érzi veszélyben nem feltétlenül kapcsolódik a közbiztonsághoz.” Megjegyezte: bár közismertté váltak súlyos kimenetelű bűncselekmények, még azokban a hátrányos helyzetű térségekben sem rosszabb a bűnügyi helyzet a fővárosinál, ahol a lakosság összetételéből, a képzési és infrastrukturális problémákból feszültségek adódnak.”

Kedves Olvasók! Feltesszük a költői kérdést: vajon ki hazudik?

Függelék: Lakásbetörések: A kutya ma már nem elég

Miskolc - Vajon ki szeretné, ha lakásába, házába betörnének, amíg nem tartózkodik otthon? Pedig a tavalyi évben egész lakásbetörési sorozat borzolta a kedélyeket Miskolcon, de a vidéki városokban is.

A 45 betörést elkövető csoportot azóta lefülelték a rendőrök, de mint Mattyasovszky Attila rendőr százados, a Miskolci Rendőrkapitányság megbízott alosztályvezetője fogalmazott, amíg az egyik csapat ül, a másik szabadul, és dolgozik. Az elmúlt hetekben például Diósgyőrben három lakásbetörés is történt, de ezzel együtt jelenleg nem mondható, hogy elszaporodott a betörések száma.

Több zárat

A betörés ellenszere a védekezés. Mattyasovszky Attila tapasztalatai szerint családi házunkat leghatásosabban riasztóberendezéssel védhetjük meg. Ennek több fajtája létezik. A helyi riasztó hang és fényjeleket ad, ami elijesztheti a betörőt. Van olyan is, ami összeköttetésben áll a rendőrséggel vagy egy biztonsági céggel. Ha betörés történik, a biztonsági cég vagy a rendőrséget vagy a ház tulajdonosát értesíti. A riasztóberendezések sokfélék, így áruk is változó. 25 és 100 ezer forint közötti összeget kell rászánnunk. Társasházi lakásokban hatásos lehet a több zárból álló védelem, hívta föl a figyelmet a megbízott alosztályvezető. Legjobbak a hevederzárak, plusz az egyéb zárak kombinációi. Szintén családi vagy sorházas övezetben nyújthatnak védelmet a mozgásérzékelő lámpák. Ezek a sötétben dolgozó betörők ellen hatásosak, de vannak, akik fényes nappal jutnak be a lakásokba, kifigyelve, hogy nincs otthon senki.

Értéket a széfbe

Betörés szempontjából az a legveszélyeztetettebb, aki mindig ugyanabban az időpontban megy el otthonról és ugyanakkor ér haza, ráadásul nincs otthon senki. A szervezettebb betörőcsoportok ugyanis ezt jól tudják, de azt is, ha valaki hosszabb időre elutazik vagy külföldön dolgozik. Aki ékszereket, nagyobb összegű pénzt tart otthon, jó, ha falba elhelyezett és eldugott széfben tartja értékeit.

A kutya, bár a házőrző jelzővel illetjük leggyakrabban, mára már nem tartozik a hatásos védelmek közé, tudtuk meg a rendőr századostól. Olyan vegyi anyagokat alkalmaznak a betörők, mellyel, ha lefújják az állatot, úgy elrohan, hogy több nap múlva kerül csak elő.

1. keretes: Ha szemtanúk vagyunk
Ha mi magunk vagyunk szemtanúi betörésnek:

– Hívjuk azonnal a 107–et! Ilyenkor a legközelebbi területi autó érkezik a helyszínre, lehet, hogy 5 másodpercen belül.
– Figyeljük meg az elkövető ruházatát, arcát!
– Figyeljük meg, merre szalad!
– Követni csak tisztes távolságból kövessük, semmiképpen ne próbáljuk elfogni!
– Jó, ha a rendőrséggel telefonon tartjuk a kapcsolatot, amíg a járőr ki nem ér.
– Ha valami gyanúsat észlelünk, inkább feleslegesen hívjuk ki a rendőrséget, mint hogy betörjenek.


2. keretes: Statisztikai adatok
Családi házas és lakásbetörések száma Miskolcon és 36 környező településen

2005. 278
2006. 211
2007. 201
2008. 211

Betörésés lopások száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

2006. 3148
2007. 3693
2008. 4278

(a Boon egy az egyben átvett cikke; vannak hozzászólások)