Ahogy egész Nyugat-Európában, Finnországban is durván radikalizálódik a közhangulat. Ennek csak egyik állomása volt, hogy a Jobbikhoz hasonlító, EU- és bevándorlás-ellenes, radikális “Igaz finnek” (“Perussuomalaiset”) pártja tavalyelőtt 66%-kal (!) emelte parlamenti madátumainak számát.

Következzék a Helsingin Sanomat Függelékben idézett eredetijű cikkének legfontosabb megállapítása:

“2007 januárjában a finneknek 56%-ának nem volt még különösebb ellenvetése a bevándorlókkal szemben. Ez mostanra 45%-ra módosult, és a bevándorlást ellenzők részaránya 36-ról 44%-ra növekedett.”

Kuruc.info kommentár: a Helsingin Sanomat, amely balliberális, a nemzeti erőket (különösen az “Igaz finnek” pártját) minden erővel lejáratni kívánó lap, “valamiért” nem kívánt különbséget tenni a munkacélú szakemberimport és a gazdasági menekült (értsd: élősködő), túlnyomórészt iszlám és analfabéta bevándorlók között. Míg az előbbi kifejezetten hasznos Finnországnak (ahol egészen a legutóbbi időkig munkaerő- és szakemberhiány van/volt rengeteg szakmában, mint pl. orvos és mérnök), az utóbbi hihetetlenül káros. Nemcsak a menekültek segílyezésére, elhelyezésére kidobott eurómilliók miatt, hanem azért is, mert azok, finoman szólva, igencsak vezetik a bűnözési statisztikákat – a cigányokkal karöltve (lásd EZT). Ahogy minden más európai országban is.

Amennyiben külön tette volna fel a kérdést (Ön szerint szükség van szakember-importra? Ill., szükség van-e arra, hogy befogadjunk szomáliai, iraki, afgán menekülteket?), az eredmény magáért beszélt volna, és sokkal-sokkal durvábban megmutatta volna, hogy a finn társadalom túlnyomó többségének a töke is tele van az élősködő, bűnöző menekültekkel. Így “csupán” egy olyan átlagot látunk, amelyben a kifejezetten dolgozni jövő, a munkaerőhiányt enyhítő, magasan kvalifikált indiai, kínai, kelet- és sokszor nyugat-európai szakemberek elfogadottsága is benne van.

Még pár szó a Helsingin Sanomatról és kis “trükkjeiről”, hogyan próbálják lejárani a Jobbiknak megfelelő “Igaz finnek” pártját, és annak, bevándorlás-ügyben talán legismertebb vezér-ideológusát, Jussi Halla-ahot. (Interjú ITT). Olyan primitív eszközöket vetnek be ellene, hogy példának okáért azt írják az alcímben: “Nagy olvasótábora van, akik “Mesterként” hivatkoznak rá”. (Azt próbálja elhinteni a lap, hogy a Halla-ahoval egyetérők mind alacsony IQ-jú idióták, akik úgy beszélnek Halla-ahoról, mint a Messiásról.) A cikkből, pláne az olvasói kommentárokból aztán kiderül, hogy ez koránt sincs így. Sebaj, az alcím azért jól rögzült.

Másik alattomos és durva támadás: az írás idézi Halla-ahot. "Mars az Ilta-Sanomat kommentelőoldalára. Spameld és tedd tönkre!" ("Mars Ilta-Sanomien kommenttilaatikkoon. Spam and destroy!") Mindezzel azt sugallják, hogy Halla-aho több tíz(száz?)ezer olvasóját és rajongóját arra uszítja, hogy menjen, és árassza el hozzászólásaival a lap cikkét. Csak azt “felejtik el” hozzátenni a Helsingin Sanomat-os balliberálisok, hogy az eredeti “felszólítás” felkiáltójele még így folytatódott: “1!” Aki valamennyire is szokott internetes fórumokat olvasni, az jól tudja, hogy az olyan típusú felkiáltások, amiket “!!1!!1!1!!!1” típusú felkiáltójelezéssel zárnak le, “bohóckodások”: azt érzékeltetik, hogy az író nem látott a dühtől / izgatottságtól / felajzottságtól, amikor a sok felkiáltójel begépelése közben néha levette az ujját a SHIFT-billentyűről. (Az angol / finn billenyűzeten a felkiáltójel az “1” gombon van, szemben a magyar/némettel, ahol a 4-en.) Ha Halla-aho komolyan gondolta volna az “uszítást”, akkor nem “bohóckodta” volna el azt, a felkiáltójelek közé egy 1-est is becsempészve. (Lásd még az ügyben a Wiki címszavának kapcsolódó, Internet culture” szekcióját).

Jellemző a Helsingin Sanomatra, hogy ezt a finoman szólva is jelentésmódosító apróságot nem, hogy nem említették meg a cikkükben, hanem Halla-aho eredeti gondolatait eleve”helyesen”, “hiba”, a plusz 1 nélkül, megvágva hozták le. Balliberáliséknál ez így megy, ha valakit le kell járatni...

Függelék: az eredeti cikk:

Poll Shows Tougher Attitudes toward Immigration

Helsinki residents view increased immigration more favourably than others, finds the poll.

Attitudes taken among Finns toward increased immigration have become increasingly negative during the past two years, according to a poll released by the newspaper Helsingin Sanomat.

In January 2007, 56 percent of Finns were in favour of more immigration. This has gone down to 45 percent. In the same period, the percentage of opponents to increased immigration grew from 36 to 44.

The most negative attitudes toward taking in more immigrants are among blue-collar workers, those living in rural areas and men. The most positive attitudes are among the young, students, upper-level white collar employees, women, and residents of the Helsinki area.

Division into party affiliation shows that supporters of the Green League, the Left Alliance and the National Coalition Party are the most eager to increase immigration, whereas supporters of the True Finns are the least in favour of upping immigration.

Juhani Pehkonen of the polling agency Suomen Gallup attributes the change in attitudes to intensified public debate on the issue and prevailing economic uncertainties. He says that as there are no signs of improvement in the world economic situation, it is likely that attitudes will become tougher.

The poll is based on interviews with 1,000 Finns over the age of 15.

YLE