Koncepciós eljárás az egyházi iskolák ellen

Evangélikus tanintézmény diákja a kandi kamerás roma gyerek

Összeomlott Mohácsi Erzsébet és a baloldali média rasszista összeesküvés-elmélete: a szarvasi evangélikus iskolát „lebuktató" kandi kamerás roma férfi „megkülönböztetett" gyereke jelenleg is egyházi iskolába jár. A Benka Gyula Általános Iskola egyetlen gyereket sem vesz át testvérintézményétől, mert ott súlyos a létszámhiány, és minden egyes diák elvesztése az iskola létét veszélyezteti.


Előre eltervezett, manipulatív akciónak esett áldozatul a Benka Gyula Általános Iskola, amely csak az első lépése az egyházi iskolák ellen induló egész pályás letámadásnak — ezt a következtetést vonja le a legtöbb szarvasi a Mohácsi Erzsébet nevével fémjelzett Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kandi kamerás felvétele kapcsán. A lakók szerint a városszerte jól ismert cigány férfit, Imrét valószínűleg jó előre betanították az alapítvány munkatársai, hogyan kell visel, kednie ahhoz, hogy az iskolai beszélgetést rögzítő felvétel terhelő legyen az igazgatóra nézve. Nem igaz az sem, hogy a cigány és a magyar férfit ugyanazzal a mondandóval küldték be az iskolába. Míg előbbi két hónappal a tanév vége előtt akart átjönni egy másik intézményből, utóbbi csak az új tanévtől iratkozott volna be. Emlékezetes: a múlt héten a Népszabadság számolt be arról a kandi kamerás felvételről, amit a Mohácsi Erzsébet vezette Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány készíttetett. A felvételt az MTV és az RTL Klub is bemutatta, amelyek egy cigány és egy nem cigány szülő iskolai érdeklődését rögzítették a beiratkozás napján.

— A férfi nem beiratkozni jött az iskolába, a gyereke ugyanis már első osztályos volt egy másik intézményben, és nem az új tanévtől, hanem évközben akarta átíratni a gyerekét. Nem igaz, hogy a férfit elutasítottam, csak azt közöltem vele, hogy telítettek az osztályok, de ha ürül egy hely, értesítjük — kezdte lapunknak Molnár Istvánné, a botrányba kevert Benka Gyula Általános Iskola igazgatója. Hozzátette: a tavaszi beiratkozás minden iskolában azért van, hogy a szeptemberi tanévkezdésre feltöltsék az elsős osztályokat, így tanév közben általában nincs hely, hacsak el nem költözik valaki. Molnárné leszögezte: évközben egyébként a férőhelytől függetlenül sem szoktak átvenni gyerekeket, különösen nem a tanév vége előtt egy-két hónappal, hiszen a legtöbb esetben az megzavarja a diák tanulmányait. Az igazgatónő szerint a beszélgetés azért volt rövid, mert a férfi végig úgy viselkedett, mintha nem is igazán gondolná komolyan a dolgot. Minden szót harapófogóval kellett kihúzni belőle, egyetlen szükséges papírt sem hozott magával, és folyamatosan az ajtó felé hátrált, mint aki minél előbb menni szeretne.

A nem roma férfi csak az új tanévtől hozta volna a gyerekét. Vele azért beszélgettek hosszabban, mert vidékről érkezett, és — állítása szerint — nem ismerte az iskolát. Érdeklődött a pedagógiai módszerekről, a felszereltségről, és a kérdésekre válaszoltak. Míg a nem roma kamerás beszélgetést kezdeményezett, a cigányember nem érdeklődött. Molnárné leszögezte: a nem roma férfinek sem tettek ígéretet a felvételre, csak arról beszéltek, ha esetleg a család Szarvasra költözik, akkor a gyerekének van-e esélye oda járni.

Molnárné kijelentette: eddig nem akarta nagydobra verni, de végre ki kell derülnie, hogy az egyházat faji megkülönböztetéssel vádolók milyen súlyosan tévednek. A kamerás roma férfi „megkülönböztetett" gyereke Szarvason nem a körzeti önkormányzati iskolába jár, hanem a város másik egyházi intézményébe, ahová az időben történt beiratkozáskor gond nélkül felvették. Leszögezte: a két evangélikus iskola együttműködik, és mivel testvérintézményük létszámhiánnyal küszködik, annak fennmaradása érdekében onnan egyáltalán nem vesznek át gyerekeket. — Nem véletlen, hogy a roma férfit nem beiratkozni küldték a kamerások az iskolába. Ha a férfi azért jött volna, amiért mindenki más, akkor nem lehetett volna miből botrányt kreálni, mivel az iskolában szó sincs a roma gyerekek megkülönböztetéséről — jelentette ki lapunknak Bukovinszky Béla, az iskola szülői munkaközösségének tagja. A szülő leszögezte: meggyőződése, hogy a Mohácsi-féle csapat előre felkészítette a férfit arra, mit kell mondania, mivel kell előállnia ahhoz, hogy az iskola azt ne tudja teljesíteni. Bukovinszky leszögezte: nagyon úgy tűnik, hogy a szarvasi iskola ellen indított aljas támadás csak az első lépés volt. A liberális pártkampány egyik legfontosab eleme az egyházi iskolák elleni lejárat hadjárat, hiszen így gyengíthetik a keresztény értékeket valló polgári oldalt, miközben a rasszistakártya kijátszásával megpróbálják megszerezni a cigányság szavazatait. Bukovinszky emlékeztetett: az iskola ellen támadást indító alapítvány vezetője Mohácsi Erzsébet, aki nem más, mint az SZDSZ politikusának, Mohácsi Viktóriának a testvére.

A szülők petícióban tiltakoztak az iskola ellen indított hadjárat miatt. A Szülői Munkaközösség (szmk) nyilatkozatában leszögezi: úgy érzik, egyesek ürügyként használták az egyházi iskolát és a roma közösség egyes tagjait arra, hogy az egyébként békében élő romák és nem romák nyugalmát megzavarják. Hozzáteszik: az akció mögött nehéz nem észrevenni az egyházi iskolák ellen indított támadást. Az szmk szerint az iskolába megkülönböztetés nélkül veszik fel a gyerekeket, és eszerint oktatják és nevelik őket. Szinte minden gyermek osztályába járnak roma tanulók, akik ugyanolyan bánásmódban részesülnek, mint a többiek. Az  iskola diákjainak 11 százaléka roma, vagyis közel háromszor annyi, mint az országos átlag.
(MN; mivel hivatalosan még nem érhető el online, saját szkennelés)

Kapcsolódó: A Néphazugság megint a keresztény egyházakat támadja és rászístázza