Három épület tulajdonosát érte fenyegetés az elmúlt napokban Nagykanizsán, ahol vasárnapra virradó éjjel két házra nagyméretű horogkeresztet festettek ismeretlenek, hogy távozásra bírják az egyik épületben lakó cigány albérlőket - értesült az MTI tudósítója vasárnap az egymással rokoni kapcsolatban álló háztulajdonosoktól.
Panker József vasárnap reggel fedezte fel József Attila utcai házának falán a 60-70 centiméter nagyságú fekete horogkeresztet. Az MTI-nek azt mondta: nem ez volt az első eset, mert néhány nappal korábban szintén erre a helyre - több méterre a kerítésen belül - ugyancsak horogkeresztet mázolt valaki, de annak nyomait más festékkel megpróbálta eltüntetni.
A háztulajdonos biztos abban, hogy a nála albérletben élő cigány férfi és annak párja miatt támadják, ugyanis a közvetlen szomszédjában lakó testvére néhány napja fenyegető levelet kapott. Ebben a náci szimbólum rajzán kívül az áll, hogy az albérlők miatt ne számítsanak semmi jóra.
A férfi mostanáig nem tett feljelentést. A rendőrök a testvére bejelentése nyomán, az MTI tudósítója után érkeztek a helyszínre, hogy fényképet készítsenek és jegyzőkönyvet vegyenek fel a történtekről.
A szomszédos utcában élő bátyjuk házára ugyancsak vasárnapra virradóra festettek horogkeresztet, a kerítéstől néhány centiméterre beljebb lévő falra. Sógornőjük, Panker Jánosné az MTI-nek hangsúlyozta: ők maguk nem cigányok, soha nem is volt gondjuk a romákkal, de a napokban először ők is levélben kaptak fenyegetést.
A távirati iroda tudósítójának meg is mutatta azt a kézzel írt, postán érkezett levelet, amelyet néhány napja dobtak be hozzájuk. A postai levélpapírra vetett írás szerint a "környékbelieknek" nem tetszik, hogy a testvérénél cigányok élnek, ezért minél hamarabb küldjék el őket, ha nem akarják, hogy további következményei legyenek ennek. A papír hátuljára szintén nagyméretű horogkeresztet rajzolt a levél írója.
Panker Jánosné elmondta: amikor felfedezték a ház falán a festést, kihívták a rendőröket, akik a helyszín megtekintése és a levél elolvasása után azt javasolták, hétfőn tegyenek feljelentést a városi rendőrkapitányságon. Hozzátette, egyáltalán nem érti, mi köze nekik ahhoz, hogy a testvérénél albérlők élnek, hiszen erre a korábbi években is volt példa.
A sánci városrészben található házak mindegyike átlagosnak mondható, tulajdonosaik évtizedek óta rendezett körülmények között élnek. A középkorú testvérek többször is hangsúlyozták, hogy soha senkivel nem volt összeütközésük, mostanáig soha fenyegetés sem érte őket.
Salamon Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az esetek kapcsán rongálás miatt indítanak eljárást. Hozzáfűzte, hogy a házakra festett szimbólumok fordított szárú horogkeresztek, amelyek így nem minősülnek önkényuralmi jelképnek.
Kuruc.info szakkommentár (május 13. 23.27): emlékszünk még a tiszaroffi öngyújtogatásra, ill. a rakamazi önmerényletre? Mindkét esetben fordított horogkeresztet festettek, ráadásul a második esetben mindezt, úgymond, szkinhedek tették. Akik valószínűleg nagyon is jól tudják, hogyan kell azt helyesen rajzolni. (Tiszaroffról meg csak annyit, hogy azóta is feltűnően kussolnak a cigányfajvédők, ill. a rendőrség. Ez is igazolja azt, hogy a körülmények ismeretében már az ügy kipattanásakor egyértelműsítettük, hogy ugyanaz az ábra, mint a harmadik tatárszentgyörgyi tűz esetében: öngyújtogatás; jelen esetben politikai haszonszerzésért és új ingatlan kiutalásáért.) De ugyanezt megkérdezhetjük most is: ha rászísták, cigánygyűlölők stb. festették fel a svasztikát, miért rajzolták fordítva? Miért gyalázták volna meg a szívükhöz (valószínűsíthetően) legközelebbi jelképet? Nos? Ilyet csinálna-e egy igazi nácifasisztarasszista? Ugyan már, nincs az a pénz, hogy rosszul rajzolja le a horogkeresztet.
És akkor még nem is beszéltünk arról, amit a tiszaroffi önmerénylet során is megemlítettünk: ezt a fordított svasztikát is ecsettel festették (ami nemcsak a szövegből derül ki, hanem a képről is; lásd a “megfolyt” festéket) és nem festékszóróval szórták. A festékszóró feltalálása óta nem fordult elő olyan, hogy valaki stikában, minél gyorsabban akart volna felmázolni valamit és azt ne spray-vel tette volna. Van itt olyan olvasó, aki NEM festékszórót használt volna, hanem lassú, körülményes és “önveszélyes” (bemázolja az ember saját magát, ami bizonyítékként kiváló, ha hamar elkapják, és nincs ideje lecsutakolni magáról a festéket) ecsetet? Ugyan már. Senki sem hülye.
Igen, ez az eset is egyértelmű öntámadás.


Levél is jött...

...szép kézi díszítéssel
(MTI)
Korábban írtuk: Nagykanizsán két házra tekerőleveleket festettek az éjjel, hogy távozásra bírják az albérlőket.
A távirati iroda értesülése szerint a napokban többször is megfenyegették az egymással rokonságban álló háztulajdonosokat. Miután az egyik tulajdonos bejelentést tett, a rendőrség rongálás miatt indít eljárást.
A házakra festett szimbólumok fordított szárú horogkeresztek, amelyek így nem minősülnek önkényuralmi jelképnek - mondta Salamon Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.
(MR nyomán)